T. Rex’in sıra dışı atası

Güncelleme Tarihi:

T. Rex’in sıra dışı atası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

Yeni keşfedilen iki dinozor fosili, “Tyrannosaurus rex” olarak tanımlanan yırtıcı dinozor ailesinin evrimi konusunda önemli ipuçları sunuyor. Keşfedilen 160 milyon yıllık dinozor fosilleri, bulunan en eski Tyrannozor fosilleri olma niteliği taşırken, renkli bir ibik dahil olmak üzere fosillerin birtakım özellikleri bilim adamlarını düşündürüyor.

Haberin Devamı

Çin’in kuzey batısında, dinozor fosilleriyle ünlü Junggar Basin bölgesinde keşfedilen iki yeni “Tyrannosaurus Rex” fosili, bu dinozorların evrimi konusunda son yıllarda keşfedilen önemli bulgulardan birisi olarak dikkat çekiyor. Jurrasic Park filmiyle popülerleşen dev T. Rex’in ataları olduğu düşünülen fosiller; sivri dişleri, kas yapısı ve iki ayağı üzerinde hareket etmesi gibi bu dinozorla pek çok ortak özelliğe sahip olmasının yanında, 3 metrelik boyu ve renkli bir ibiğe sahip olması gibi sıra dışı farklılıklara da sahip.

 

Tyrannozorlar, “Cretaceous” olarak bilinen dönemin son periyodunda yaşamış yırtıcı dinozorların başında geliyor. 65 ile 100 milyon yıl öncesine ait bu zaman dilimi, dinozorların en yaygın dönemi olarak tanımlanıyor ve dinozorların yok olmasından önceki son zaman dilimi olarak biliniyor. Tyrannozor ailesinin en popüler üyesi olan T. Rex; keskin dişleri, pençeleri ve 9 ile 13 metre arasında değişen boylarıyla bu zamanda yırtıcı dinozorların en vahşisi olarak öne çıkıyor.

 

Haberin Devamı

Bulunan fosillerin, Tyrannozorların T. Rex’e kadar uzanan evrim sürecine önemli derecede ışık tutacağına inanılıyor. Bilim adamları,“Jurrasic” zaman diliminin son periyodunda yaşadığına inanılan fosillerin ait olduğu dinozora, taçlı ejderha anlamına gelen Çince “Guanlong wucaii” ismini verdi. Dinozora bu ismin verilmesinin nedeni ise dinozorun renkli bir ibiğe sahip olduğunun düşünülmesi. Bilim adamlarının en çok kafasını karıştıran bu renkli ibik, etobur dinozorlar için oldukça sıra dışı bir özellik olarak tanımlanıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!