Susuz kış

Güncelleme Tarihi:

Susuz kış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2014 01:49

Küresel ısınma kış ortasında Türkiye’yi vurdu. Barajlardaki su seviyeleri tehlike sınırının altına indi. Devletin en yetkili ağızları da bu tehlikeyi açık açık telaffuz etmeye başladı. Önceki gün hemen hemen tüm Türkiye’de çiftçiler cuma namazından sonra yağmur ve kar duasına çıktı.

Haberin Devamı

DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Güney Marmara, eylül ayından bu yana uzun yıllar ortalamasının altında yağış aldı. Ülkede durum şöyle:

YÜZDE 83’TEN 27’YE

Zengin su potansiyeliyle bilinen, önemli nehir ve yeraltı su kaynaklarının bulunduğu Kahramanmaraş’taki barajlarda su seviyesinin, kuraklık nedeniyle kritik eşiğin altında olduğu belirtildi. Sır, Menzelet, Kılavuzlu, Ayvalı ve Kartalkaya barajlarının bulunduğu kentte, kuraklık nedeniyle düşen su seviyeleri çiftçileri de tedirgin ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ) 20’nci Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’teki barajların kuraklık nedeniyle kritik eşiğin altında olduğunu söyledi. Kritik eşiğin gelecek aylarda gerçekleşecek yağışlarla aşılacağına inandığını belirten Mevlüt Aydın, şunları söyledi: “Geçen yıla oranla doluluk oranı Adıyaman Çamgazi Barajı’nda yüzde 59’dan 24’e, Kilis Seve Barajı’nda yüzde 83’ten 72’ye, Gaziantep’teki Kayacık Barajı’nda yüzde 52’den 37’ye, Hancağız Barajı’nda yüzde 46’dan 43’e, Kahramanmaraş’taki Menzelet Barajı’nda yüzde 68’den yüzde 51’e, Sır Barajı’nda yüzde 65’ten 46’ya, Kartalkaya Barajı’nda ise yüzde 83’ten 27’ye düştü. Kuraklık, barajları ve depolama tesislerini de olumsuz yönde etkiliyor.”

Haberin Devamı

YÜZDE 38’E GERİLEDİ
Bir önceki yılın aynı dönemine nazaran Balıkesir genelinde yağış miktarında yüzde 16, Çanakkale’de ise yüzde 28 azalma yaşandı. Bu durum, bölgedeki barajlara olumsuz yansıdı. Balıkesir ve Çanakkale’deki 16 baraj ile Manyas Gölü’ndeki doluluk oranları ortalama yüzde 38’e geriledi. Geçen yıl bugünlerde barajlardaki doluluk oranı yüzde 45 civarındaydı. Güney Marmara’da toplam kapasitesi 2 milyar 202 milyon metreküp olan baraj ve göllerde son ölçümlere göre 846 milyon metreküp su bulunuyor. ‘Kuş Cenneti’ olarak bilinen, 690 milyon metreküp kapasiteli Manyas Gölü’ndeki su miktarı 199 milyon metreküpe (doluluk oranı yüzde 28.8) gerilerken Manyas Barajı’nın doluluk oranı yüzde 40’a düştü. Çanakkale’nin en büyük barajlarından olan 96 milyon metreküp kapasiteli Bayramiç Barajı’nda su miktarı 36 milyon metreküpe (doluluk oranı yüzde 37), 88 milyon metreküp kapasiteye sahip Taşoluk Barajı’nda doluluk oranı ise yüzde 29’a indi.

Haberin Devamı

KRİTİK SINIR AŞILDI
Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi 30.44 kotuna düştü. Kritik su seviyesi 29.90 olan Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi son 10 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli’nin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajı’nda 15 günlük içme suyu kaldığını söyledi. Devlet Su İşleri’nin kayıtlarına göre son 50 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını belirten Bayram, “Sapanca hattı olmasaydı Kurban Bayramı’ndan önce Yuvacık Barajı’nda su kalmayacaktı. Kocaeli’yi, Sapanca hattı kurtardı. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, B planımız olan Sapanca Gölü ve C planımız Namazgah Barajı devrede olduğu için su sıkıntısı yaşamayacağız” diye konuştu. Geçmiş verilere bakıldığında bölgede ortalama 8-10 senede 1 kuraklık yaşandığını da anlatan Bayram, “DSİ’nin 1965 yılındaki akım verilere göre bu sene en şiddetli kuraklık dönemi yaşıyoruz. Tarihte yağış bakımından da böyle bir aralık ayı, ocak ayı da geçmemiştir. Yaşanan bu kuraklık sadece Kocaeli de değil, bölge olarak yaşıyoruz” dedi. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan, yıllardan bu yana bölgedeki köylülerin tarlalarını sulamada kullandıkları Denizli Göleti’ndeki su düzeyi, kuraklık ve bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki şirketlere su verilmesi nedeniyle dibe vurdu.

Haberin Devamı

OVACIK’TA KAR YOK
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Tunceli’de de son yılların en kurak kışı yaşanıyor. Kuraklık ile il merkezinden geçen Munzur ve Pülümür çayları adeta dereye döndü. Her 2 çaydaki su seviyesinde belirgin şekilde düşmeler yaşandı. Suyun çekildiği alanları martılar mesken tuttu. Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri’nden Haydar Çetinkaya, “İklim değişikliğinden Munzur ve Pülümür suyu da nasibini alıyor. Uzun yıllardır şehir merkezinde ilk kez ocak ayında kış bu kadar sıcak geçiyor. Ovacık’ta her yıl bu aylarda 2-3 metre kar olurken, bu sene yok denecek kadar az. Bütün bunlar önümüzdeki süreçte yaşanacak sıkıntıların belirtisidir” dedi.

Endişeliyiz, dua edelim

Haberin Devamı

Mehdi Eker (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı) Tarımsal kuraklıktan endişe ediyoruz. Dua edelim, yağmur ve rahmet eksilmesin. Bereketiyle gelsin. Ama endişe ediyoruz. Şu anda tarımsal kuraklıkla ilgili bunu söyleyebilirim. Yağmur gelirse büyük ölçüde rahatlarız. Bizi ilgilendiren tarımsal kuraklık. Şu an itibariyle sadece endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda yağış olur inşallah. O zaman biz tarımsal olarak bundan etkilenmeyiz. Peki olursa ne olur? Bizim kuraklık eylem planımız var. 2007’deki kuraklık problemi yaşandığında biz dünyanın 2 yerinde bulunan kuraklık test merkezinin 3’üncüsünü Türkiye’de kurduk. Bir takım araştırmalar yapılıyor. İnşallah gerek kalmaz.

7-8 yılda bir oluyor

Haberin Devamı

Veysel Eroğlu (Orman ve Su İşleri Bakanı) 2007 yılında Türkiye’de son 80 yılın en büyük kuraklığını yaşadık. Ankara’da belki bir hafta sıkıntı oldu ama ondan sonra vaziyete hâkim olduk, bütün Türkiye’de su verdik. Şimdi, yine bir kuraklık var 2014 yılında. Yani Türkiye’de zaman zaman kuraklık oluyor. Genelde 7-8 yılda bir orta büyüklükte kuraklık yaşanıyor ama 19-20 yılda bir de daha büyük kuraklık oluyor. Yapacağımız şey kuraklıklara karşı, sel baskınlarına karşı mücadele etmek, bu konuda birtakım fikirler varsa bunları birleştirmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!