Suriyeli sığınmacılar bu belge olmadan il dışına çıkamıyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli sığınmacılar bu belge olmadan il dışına çıkamıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 11:42

Türkiye'de yaşayan Suriyeliler için getirilen "seyahat izin belgesi şartı"yla, sığınmacıların ikametlerinde sabit kalmaları ve kayıt altına alınmaları amaçlanıyor. Yaklaşık 350 bin Suriyelinin yaşadığı Gaziantep'te, seyahat izin belgesi şartı kapsamında otogar, havaalanı ve kentin giriş noktalarında 24 saat uygulama yapılıyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 5 Ocak'ta yürürlüğe giren genelge, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere seyahatlerinde izin belgesi şartını getirdi. En fazla sığınmacının bulunduğu kentlerin başında gelen Gaziantep'te de havaalanı, otogar ve kent girişinde uygulama noktaların oluşturuldu. 

Çalışmalarını, Göç İdaresi koordinesinde yürüten güvenlik güçleri, bir başka kente seyahat eden Suriyelilere "izin belgesi" kontrolleri yapıyor.
Belgesi bulunmayan sığınmacılar ise izin almaları veya kayıt altına alınmaları için yaşadıkları şehirdeki ilgili kuruma yönlendiriliyor.
Otobüs firmaları da izin belgesi olmayan Suriyelilere bilet satışı yapmıyor.

'GÜVENLİK AMAÇLI BİR ÇALIŞMA'

Benzer uygulamalar havaalanında da yürütülüyor. Arama noktalarından geçirilen ve izin belgesi olanların seyahatine izin veriliyor.  Bu çalışmalarla Suriyelilerin kayıt altına alınmaları ve ikametlerinde sabit kalmaları hedefleniyor. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'te ön kayıtlı 350 bin Suriyeli misafirin bulunduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığının aldığı karar gereği Suriyeli misafirlerin Gaziantep'ten başka bir ile gidebilmesi ve gelmesi için "Seyahat İzin Belgesi" alması gerektiğini hatırlatan Yerlikaya, belgenin de Göç İdaresi İl Müdürlüğünce verildiğini vurguladı. Kayıt altında bulunan tüm Suriyelilere seyahat belgesi verildiğini anlatan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Havalimanı, otogar ve şehrin giriş ve çıkışında oluşturulan güvenlik kontrol noktalarında yaptığımız uygulamayla diğer şehirlere gitmek isteyen Suriyeli misafirlerimize izin belgesi olup olmadığını sorup, belgesi bulunanları gönderiyoruz. Aynı şekilde kentimize gelen Suriyeli misafirlerimize izin belgesini soruyoruz. Eğer izin belgesi varsa 'hoşgeldiniz' diyoruz. Almadıysalar kendilerine bakanlık uygulamalarını söylüyoruz. İzin belgelerini geldikleri ilden alıp o şekilde ilimize geleceklerini söylüyoruz. Uygulamayla, tanımadığımız, bilmediğimiz ve üzerinde hiçbir belgesi olmayan Suriyeli misafirleri kayıt altına almaya çalışıyoruz. Bu aynı zamanda tamamen güvenlik amaçlı bir çalışmadır."

Yerlikaya, izin belgesi olmayan misafirleri yaşadıkları kente gönderdiklerini dile getirdi. Sistemle Suriyeli misafirin bir ilden başka bir ile gittiği zaman bilmek istediklerini, bu uygulamanın esas amacının tamamen güvenlik nedeniyle olduğunu kaydetti. Dünyada seyahat izin belgesiyle farklı uygulama şekillerinin olduğunu aktaran Yerlikaya, "Bize belge almak için başvuru yapan Suriyelilere izin vermediğimiz kişi yok. Bizim istediğimiz ne zaman gideceği ve ne zaman geri ilimize döneceğidir" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, Suriyelilerin Türkiye'ye ilk geldiği günden bugüne biyometrik kayıtlarının yapıldığını söyledi. Göç İdaresi İl Müdürü Oktay Bahçeci de izin belgesi için günde ortalama 80 Suriyeli sığınmacının kendilerine başvurduğunu vurguladı. Gidiş ve geliş sürelerini göz önüne alarak makul bir süreyle kendilerine seyahat izin belgesi düzenlediklerini belirten Bahçeci, "Bugün itibariyle 2 bin 500 kişiye seyahat izin belgesi verdik. Suriyelilerin Türkiye içerisinde mobilitesini azaltmayı ve herkesin bulunduğu ilde ikametinde sabit kalmalarını sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!