Suriyeli elitler de kaçacak

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli elitler de kaçacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 20:11

Türkiye’de 3.2 milyonu Suriyeli, toplam 3.5 milyon sığınmacı var. Bu sayı, ülke nüfusunun yüzde 4’üne denk geliyor. Peki, bu istisnai durumla ilgili 2017’de neler bekleniyor? Soruyu, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO) Müdürü Murat Erdoğan’a sorduk.

Haberin Devamı

1. AÇIK KAPI POLİTİKASININ SONU

‘Açık Kapı’ politikası fiili olarak bitti. Şu anda kapılar büyük ölçüde kapalı. Yeni göç dalgalarına karşı, o ülkelerde önlem aldık. Türkiye’nin bu kararı almasının bir sebebi, sayıyla beraber toplumda huzursuzluğun artması. İkincisi ise Suriye’deki nüfus politikaları. Ruslar kendilerine yakın nüfusla, İranlılar kendilerine yakın nüfusla hareket ediyor. Türkiye, her geleni alarak alanı boşalttığını fark etti. Onların boşalttığı alana Kürtler, Şiiler giriyor, nüfus dengeleri bozuluyor.

2. YÜZDE 80 KALACAK, POLİTİKALAR ÜRETİLECEK

Türkiye artık bu insanların kalıcı olduğunu kabul etti ve devlet de birtakım alanlarda politika üretmeye başladı. Suriyeli çocuklar Türkiye eğitim sistemine entegre edilmeye çalışılıyor. Suriye’deki savaş rayına otursa bile, bu yenilerin gelmesini önler, zaten burada olanların dönmesini sağlamaz. Yeni formüle göre Esad’ın kaldığı bir ülkeye, buradaki Suriyelilerin dönmesi çok zor. Esad’a göre onlar vatan haini. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yüzde 60’tan fazlası, “Başka bir ülkeye gitme imkânın olsa, gider misin?” sorusunu “Hayır” diye cevaplıyor. Bu insanlar eğitim, meslek ve dil yetersizlikleri, muhafazakâr yapıları itibariyle Türkiye’yi tercih edecekler.

Haberin Devamı

3. VATANDAŞLIK SADECE NİTELİKLİ OLANLARA

Vatandaşlık konusunda toplumdan çok büyük tepki gelince geri adım atıldı. Nitelikli birkaç bin Suriyeliye, burada kendilerine bir gelecek görsünler diye vatandaşlık verildi. Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 33’ünden fazlası okuma-yazma bilmiyor. Avrupa’da, Kanada’da bir yaşam hayali kuracak altyapıları yok. Sadece 50 bini üniversite mezunu. Bir Fatih Akın çıkar mı aralarından? Bunun cevabı bize bağlı. Türkiye bu süreci iyi yönetirse çeşitlenmiş, renklenmiş, çokkültürlü bir toplum yapısına kavuşabilir.

4. ELİTLERİ KAÇIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Üniversite mezunlarının büyük bölümü kendi imkânlarıyla 2015’te Avrupa’ya geçti. Bu yıl da elitleri kaçırmaya devam edeceğiz. Kendi insanlarımız bile patır patır kaçarken onlar haydi haydi gider.

Haberin Devamı

5. IRKÇI SALDIRILAR ARTABİLİR

Suriyelilerin kalıcı olduğu anlaşıldıkça maalesef ırkçı saldırılar ve nefret söylemi de artacak. Avrupa’da 3 milyonun üzerinde nüfusu olan kaç ülke var? Koca bir ülkeyi içimize aldık biz. O insanların kendi yapılarını yaratmalarından daha doğal ne olabilir? Burada kendi kültürlerini yaratmaya başladılar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!