Suriye, Türkler’in toprağına el koydu

Güncelleme Tarihi:

Suriye, Türkler’in toprağına el koydu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güney komşumuz Suriye, Türkiye ile ilişkilerini gerdikçe geriyor. Suriye, şimdi de Türk toprağı işgaline başladı. Suriye, 1921'de Ankara anlaşmasıyla belirlenen Türkiye-Suriye sınırını ihlal etti. Skandalı ortaya çıkaran CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Kul, bu anlaşmayla, Türkiye tarafında kalan Suriyeli köylülerin topraklarıyla, Suriye tarafında kalan Türk vatandaşlarının topraklarının korumaya alındığını belirtti. Kul, ‘‘Türk vatandaşları son iki yıla kadar Suriye'deki tapulu topraklarını Suriyeli köylülere kiraya veriyor veya ortak ekiyordu. ‘Pasavan rejimi' denilen bu uygulamayı Suriye 1995 yılında tek taraflı olarak bozdu. Suriye, 1995'ten bu yana Türkler'in bu topraklarını tasarruf etmesine izin vermiyor’’ dedi.

Suriye, Türk vatandaşlarının tapulu arazilerini kulanmasına engel olurken, Türkiye, sınırları içinde bulunan Suriye vatandaşlarına ait toprakların kira bedellerini düzenli olarak Merkez Bankası’nda bloke ediyor.

Kul, konunun tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi vermeye hazırlanıyor. Bugün TBMM Başkanlığına sunulması beklenen araştırma önergesinde, şöyle deniliyor:

‘‘Suriye sınırında bulunan Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'ta, Türkiye'ye ait toprakların, Suriyelilerce kullanıldığını belirlemek mümkündür. Suriye ile olan sınırımızın 1921 Ankara anlaşmasındaki durumunun tespit edilmesi, 1956 yılında çekilen sınır telinin hangi noktadan çekildiğinin belirlenmesi, mayınlı bölgenin temizlenip temizlenmediğinin, temizlenmiş ise bu bölgenin Suriyeliler tarafından kullanılıp kullanılmadığının açıklığa kavuşturulması, Suriye ile Türkiye arasındaki sınır ihtilafının nasıl çözümleneceği konusunda yöntem bulunması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına karşın, Suriye'de tapulu arazileri bulunanların sorunlarına çözüm bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını saygıyla arz ederim.’’

Kul, Suriye hükümetince topraklarını kullanmasına engel olunan Türk vatandaşlarının büyük bir mağduriyet içinde olduğunu söyledi. Kul, bu vatandaşlarımızın, sınırda Suriye'nin fiili işgali altında bulunan 600 metre derinliğindeki toprağın alınarak, kendi kullanımlarına verilmesini talep ettiklerini de bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!