Suriye tüm kimyasal silah tesislerini imha etti

Güncelleme Tarihi:

Suriye tüm kimyasal silah tesislerini imha etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2013 10:42

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), bugün bir açıklama yaparak Suriye hükümetinin var olduğunu bildirdiği tüm kimyasal silah üretim ve karıştırma tesislerini yok ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Örgütün, Reuters haber ajansına ulaşan yazılı metninde, OPCW müfettişlerinin Suriye'ye ait 23 tesisten 21'ini ziyaret ettiği belirtildi.

Müfettişler diğer iki tesisi durum çok tehlikeli olduğu için ziyaret edemedi ancak buradaki kimyasal maddelerin zaten diğer tesislere taşınmış olduğu ifade edildi.

Belgede, "OPCW 23 tesisin tamamında bulunan tüm kritik üretim, karıştırma ve doldurma donanımının imha edildiğini teyit etmiş ve durumdan memnun olmuştur" denildi.

OPCW tarafından yapılan açıklamada, Suriye'de 1 Ekim'den bu yana inceleme yapan BM'ye bağlı uzmanlardan bazılarının Lahey'e döndüğü belirtilirken, heyeti karşılayan KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü'nün kendilerine teşekkür ettiği ifade edildi.

KİMYASAL MADDELERE TALEP ÖSO'DAN MI?

BİR GÜN KALA TAMAMLANDI
Müfettişlerin, Lahey merkezli OPCW'nin çizdiği takvim çerçevesinde 1 Kasım'a kadar Suriye'deki tüm kimyasal silah tesislerini ziyaret edip ilgili teçhizatı imha etmesi gerekiyordu. KSYÖ İcra Konseyi, Eylül ayında yaptığı toplantıda ayrıca, BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca Suriye'nin 2014 yılı ortalarına kadar kimyasal silahlardan tamamen arındırılmasını kararlaştırmıştı.

Haberin Devamı

Teçhizatın imhası, Suriye'nin bundan böyle yeni kimyasal silah üretemeyeceği anlamına geliyor. Esad rejimi, mevcut kimyasal silah stoklarını da imha edeceğine dair güvence vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!