Suriye ordusu sınıra dayandı

Güncelleme Tarihi:

Suriye ordusu sınıra dayandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 14:51

Suriye devlet televizyonu, binlerce kişinin evlerini terk ederek Türkiye’ye kaçtığı Cisr eş Şuğur kentine hareket etmekte olan Suriyeli askerlerin görüntülerini yayımladı. Suriye ordusu, Cisr el Şuğur’daki kuşatmasını güçlendirirken, kentteki “silahlı çetelere” karşı operasyon düzenlemeye hazırlandığı bildiriliyor.

Ordunun operasyon başlattığı Cisr eş Şuğur kasabasından kaçan Suriyeliler Türkiye'ye akın etmeye devam ederken, kentin etrafındaki kuşatma giderek güçleniyor. Yabancı haber ajansları, ordunun kente saldırı başlatma hazırlığında olduğunu belirtiyor.

 

Sınırı az önce geçen Suriyeli Mustafa Dagas'in söylediğine göre, Suriye ordusunun dün operasyon düzenlediği Cisr eş Şuğur'a yönelik kuşatma sürüyor. Türkiye sınırına beş km uzaklıktaki Hirbitcoz köyünden gelen Mustafa, Lazkiye kentinin Muarrit mahallesinde dünden bu yana catismalarin surdugunu soyledi.

 

SURİYE ORDUSU CİSR EŞ ŞUĞUR'A İLERLİYOR / Foto Galeri

 

Suriye ordusu sınıra dayandı

Hirbitcoz'daki bir markette çalıştığını söyleyen 21 yaşındaki Mustafa, bu mahalledeki çatışmalarda 300 kişinin yaralandığını ifade etti. Mustafa, Türkiye sınırındaki askerlere Güveççi'den ekmek alacağını söyleyerek sınırı geçtiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

TEL ÖRGÜLERİN ALTINDAN GEÇİYORLAR

Şu an bulunduğum Güveççi köyünde fazla bir hareketlilik yok. Ancak burası, en fazla Suriyelinin Türkiye’ye geçiş yaptığı köy durumunda. Sınıra toplanan Suriyeliler, iki şekilde Türkiye’ye giriş yapıyor. Bazıları, tel örgülerin altından geçiyor, diğerleri askeri kontrol noktasından sınırın diğer tarafına geçiyor. Burada, binlerce Suriyeli toplanmış durumda.

 

Askeri kontrol noktasında bekleyen Suriyelilere, yiyecek ve içecek dağıtılıyor. Geçiş yapan Suriyeliler, araçlarla ilçelerdeki çadır kentlere taşınıyor.

 

Askerin dışında, yerel halk Suriyelilere yardımda bulunmak için büyük bir özveri gösteriyor. Köylüler, kendi aralarında para toplayıp ekmek alıyor. Toplanan yüzlerce ekmek, sınırda bekleyen Suriyelilere ulaştırılıyor. Ayrıca, Hatay’ın merkezinden para toplayıp gönderenler de var.

Haberin Devamı

 

SURİYE SINIRINDAN GELEN EN SON FOTOĞRAFLAR

  

DÜNYANIN GÖZÜ KULAĞI BU KÖYDE

Türkiye-Suriye sınırındaki hareketliliğin başta Türk halkı olmak üzere dünya kamuoyuna tanıttığı yer ise Güveççi köyü oluyor. Türkiye'ye geçmek isteyen Suriyelilerin çoğu bu köyün karşısındaki tepelerde bekliyor. Dolayısıyla tüm gazeteciler bu köye konuşlanıyor. Güveççi'de Türk gazeteciden çok yabancı gazeteci var. Dünyanın gözü kulağı bu köyden gelecek haberlerde.

/images/100/0x0/5641f751f018fb2f2cd41fff

 

Ancak yabancı gazetecilerin bölgenin "kültürünü" bilmemesi köylüleri özellikle de yaşlıları rahatsız ediyor. Güveççililerin başlarda aşırı ilgiye bağlı olarak yaşadıkları şaşkınlık duygusu yerini hoşnutsuzluğa bırakmaya başlıyor.

 

Şu anda binlerce Suriyeli, Türkiye sınırında endişeli bir şekilde bekliyor. Can güvenliklerini tehdit altında hissettikleri anda sınırı geçmeye çalışacaklar. Daha fazla beklemek istemeyenler ise kendilerini Türk askerlerine teslim edip araçlarla Yayladağı ilçesindeki çadır kente götürülüyorlar.

Haberin Devamı

 

Konuştuğum tüm Hataylılar ise Türkiye'nin dün 800 bin kişiyi barındırabileceğini açıklamasının ardından Suriye'den Türkiye'ye geçmek için sınıra akın edenlerin sayısının hızla artacağını söylüyor.

 

EKMEK KAPISI KAPANDI

Komşu'daki olaylar, sınırın hem Türk hem de Suriye tarafını ekonomik olarak da etkiliyor. Hatay'ın en büyük gelir kaynağının Suriye olduğunu ifade eden 23 yaşındaki Taner, kendisi de dahil birçok Hataylı'nın Türkiye'de 2-3 misli pahalı olan çay, tütün gibi ürünleri Suriye'den getirerek burada sattığını, böylece hem bu şekilde çalışan binlerce kişinin hem de esnafın para kazandığını söylüyor.

 

Ancak Taner, Suriye'deki karışıklıktan sonra orada da fiyatların yükseldiğini ve insanların eski kazançlarını sağlayamadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

 

Son olaylardan sonra bir daha iş için Suriye'ye geçmediğini belirten Taner, bir zamanlar turizm cenneti olan birçok Suriye kentine de "turist gitmez" olduğunu söylüyor ve çocukluğundan beri her yıl tatil için Lazkiye'ye gittiğini de hatırlatarak, şöyle diyor:

 

"Suriye 10 numara bir yerdi.... Tatil için... Kafa dinlemek için... O günleri özlüyorum."

 

Umarım Suriye en kısa zamanda tekrar genç Taner'in tatil hayalini kurduğu eski Suriye olur.

 

SURİYE İÇİN KRİZ MASASI KURULDU

 

"MERMİ BAŞIMI SIYIRIP GEÇTİ"  

Cisr eş Şuğur kentinden kaçan Halepli Suriye vatandaşı, geçen Cumartesi Cisr eş Şuğur'da ölümden nasıl kıl payı kurtulduğu anlattı. Halep’te şoförlük yapan 35 yaşındaki Malik, kentin postanesinin bulunduğu sokakta keskin nişancıların ateş açtığını, yanındaki arkadaşıyla bir binaya gizlendiklerini anlattı. Arkadaşı vurularak öldürülürken, bir mermi de Malik'in kafasını sıyırdı. Malik, Suriye'den kaçtıktan sadece birkaç saat sonra yaptığı açıklamada, üzerlerine ateş açan keskin nişancıların İranlı olduklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

Dün akşamüzeri çekilen görüntülerde kafasındaki sıyrığı gösteren Malik, Cisr eş Şuğur'da yaşanan şiddeti gözler önüne seren bir diğer Suriyeli oldu.

 

GELİŞMELER İÇ AÇICI DEĞİL

Bu gelişmeler yaşanırken, Suriye güçlerinin, CisrEş Şuğur’un girişlerini kapattığı bildirildi. Öte yandan, Suriye'den sınırı geçerek Türkiye'ye sığınanların sayısı 4 bin 300'e ulaştı.

 

Suriye devlet televizyonu da ordu birliklerinin Cisr Eş Şuğur'daki"silahlı grupların" bazı liderlerini gözaltına aldığını duyurdu.

 

MERYEM'İN SON SÖZLERİ

Beni en çok etkileyen hikaye, 27 yaşındaki Suriyeli mühendis Meryem'e ait. Son bir haftadır büyüyen olayların merkezi konumundaki Cisr uş Şuğur kentinde yaşayan Meryem'i dünya Güveççili Ali'nin çektiği görüntülerden tanıdı. Hatay'ın Güveççi köyünde oturan Ali videoyu geçtiğimiz hafta gittiği Suriye'de çektiğini söylüyor.

 

Ali'nin söylediğine göre, attığı devrim nidalarıyla meydanları dolduran Suriyelileri coştururken görülen Meryem, bu olaydan kısa süre sonra keskin nişancılar tarafından vurularak öldürülüyor.

 

Ali ve Suriye’den kaçarak sığınanların bana anlattıkları insanın kanını donduruyor. İnanmak istemiyorsunuz. Ancak Meryem'den günlerdir haber alan çıkmıyor. Ve insana "Umarım yaşıyordur" demekten başka çare kalmıyor.

 

MERYEM'İN ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

 

Meryem'in son sözlerinin ne olduğunu bulmak için uğraşıyorum. Arapça bilen birkaç kişiye dinletiyorum. Ama görüntülerdeki ses kaydının net olmadığını söyleyip, tam olarak ne dediğini anlamıyorlar. Hatay’da bana rehber olan Yusuf Abi sayesinde bulduğum Lübnanlı doktor Man Tahir yapıyor. Antakya'daki annesini ziyarete gelen Tahir'in tercümesine göre, Meryem son nutkunda şöyle haykırıyor:

 

"Beşar Esad'a şükrediyoruz çünkü onun zulmü sayesinde kadın ve erkekler birlik olduk. Size güç versin diye Allah'a dua ediyoruz. Allah'ın izni ve sizin çabalarınızla Esad rejimi düşecek."

 

 

cozbek@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!