Suriye, helikopterini ve savaş uçağını düşüren Türk jetleri, NATO tatbikatında

Güncelleme Tarihi:

Suriye, helikopterini ve savaş uçağını düşüren Türk jetleri, NATO tatbikatında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 21:49

TÜRKİYE’nin ev sahipliğinde 5 ülke ve NATO unsurlarının katıldığı ’NATO Tiger Meet 2015’ tatbikatına 2013 yılında sınır ihlali yapan Suriye helikopterini ve savaş uçağını düşüren 2 Türk jeti de katıldı. Genelkurmay Başkan Vekili Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer kuvvet komutanlarının 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze törenine katıldıkları için, tatbikatı izlemeye katılamadı.

Haberin Devamı

Her 10 yılda bir yapılan ’NATO Tiger Meet’ tatbikatına bu yıl Türkiye ev sahipliği yaptı.

Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 4 Mayıs’ta başlayan ve 15 Mayıs’ta sona erecek olan NATO Tiger Meet 2015 Tatbikatı’nın bugün ’Seçkin Gözlemci Günü ve Basın Günü’ gerçekleşti. Genelkurmay Başkan Vekili Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer kuvvet komutanlarının 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze törenine katıldıkları için, tatbikatı izlemeye katılamadı. Onları temsilen Hava Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Orgeneral Abidin Ünal ile NATO ve tatbikata iştirak eden ülkelerin komutanları; NATO’dan NAEW FC Geilenkirchen Üs Komutanı Tümgeneral Andrew Mueller, İspanya Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Albay Jose Manuel Cuesta Casguero, İtalya Askeri Ataşe Yardımcısı Yarbay Gabriele Iemma, İsviçre Askeri Ataşesi Yarbay Michel Rossier, Fransa Savunma Ataşesi Albay Remi Gauvaın katıldı.

Seçkin Gözlemci Günü’ne katılan komutanlara Anadolu Kartalı brifing salonunda, tatbikat hakkında brifing verildi. Tatbikata, Türkiye’den 16 adet ’F-16’, 2 adet ’AS-532 helikopteri’ 1 adet ’CN-235 nakliye uçağı’, 1 adet Milli Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), İsviçre Hava Kuvvetleri’nden 5 adet ’F-18’, Polonya Hava Kuvvetleri’nden 6 adet ’F-16’ Fransa Hava Kuvvetleri 4 adet ’Rafale uçağı’ , İtalya Hava Kuvvetleri’nden 2 adet ’AB-212 helikopteri’, NATO’dan 2 adet ’AWAKS’, Hollanda Hava Kuvvetleri’nden 1 KDC-10 uçağı ile toplam 40 hava aracıyla 150 sorti uçuş gerçekleştirildi. Tatbikatı ayrıca; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Portekiz, ve Yunanistan’da gözlemci olarak izledi.

FİLOLAR ARASI KARŞILIKLI GÜVEN VE TAKIM RUHU OLUŞTURMAK

150 sorti uçuş gerçekleştirilen tatbikatın amacı, NATO’nun harekat yeteneğinin geliştirilmesi kapsamında, katılımcı ülkeler arasında; birlikte harekat icra edebilme kabiliyetinin geliştirilmesi, tecrübe ve bilgi alışverişinin sağlanması, filolar arası karşılıklı güven ve takım ruhunun oluşturulması uygulanacak taktik, teknik ve usullerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Suriye, helikopterini ve savaş uçağını düşüren Türk jetleri, NATO tatbikatında


SURİYE’NİN HELİKOPTER VE SAVAŞ UÇAĞINI DÜŞÜREN JETLERDE KATILDI

Tatbikata 6 Eylül 2013’de sınır ihlali yapan Suriye’ye ait Mi-17 tipi helikopter ile 23 Mart 2013 tarihinde yine sınır ihlali yapan Suriye’ye ait Mig-23 tipi savaş uçağını düşüren Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 F-16 savaş uçağı da katıldı. Tatbikata katılan ülkelerin uçaklarından 5’inin ’kaplan’ figürlü boyanması dikkat çekti.

LEYLEKLER, JETLERİ DURDURDU

Brifingin ardından basın mensuplarına tatbikata katılan uçakların, kalkış anının fotoğraf ve görüntü çekmesini izin verildi. Pist başına gelen savaş uçakları kalkışa hazırlanırken beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Pistin üzerinde uçan leylek sürüsü, jetlerin bir süre beklemesine neden oldu. Leyleklerin uzaklaşmasının ardından jetler havalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!