Şüphelilere kan testi

Güncelleme Tarihi:

Şüphelilere kan testi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

ÖSS soru kitapçıklarının çalınmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten polisin elinde hırsızın hem kan örneği, hem de parmak izi var. 14 kişiyi gözaltına alan polis, tüm şüphelileri hastanelere sevkederek kan örneği aldırıyor.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı'nın talimatı üzerine dün İlahiyat Fakültesi'nde polis tarafından arama yapıldı. Dekan Mustafa Fayda'nın gözetiminde yapılan aramada 2 soru kitapçığı bulunamadı. Fayda, Anadolu yakasındaki soru kitapçıklarının 15 yıldır okullarına gönderildiği kaydetti ve ‘‘Bu nedenle binadaki bazı yerlere ÖSYM tarafından koruma amaçlı demir kapılar yapıldı. Kitapçıkların bulunduğu odalara demir parmaklıklar takıldı’’ dedi.

GÖREVLİLER GÖZALTINDA

Asayiş Şubesi tarafından gözaltına alınan Marmara Üniversitesi İlahiyet Fakültesi Kampus Amiri Mustafa Polat, Destekleme Hizmetler Şefi Mustafa Karakoçan, soru kitapçıklarının taşınmasında görev alan bekçi İsmet Şahin, hizmetli Alim Balcı, oğlu Gökmen Balcı ve Yüksel Balcı, dün öğle saatlerinde Şişli Etfal hastanesi'ne gönderildi. Sağlık muayenesi'nden geçirilen 6 kişiden kan örnekleri de alındı.

Ankara'dan gelen ÖSS görevlisi Nizamettin Dalkılıç, ÖYSM İl Başkan Yardımcısı Halil Büyükmenekşe, Prof. Dr. Faruk Bayraktar, ÖSYM Evrak koruma ve kurye gözlemcisi Niyazi Meriç, Kadir Türkmen, Kadir Dağnış, Mehmet Karagöz, Muzaffer Tolak da dün sabah saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne gönderilerek kan örnekleri alındı.

GÖZLEMCİ ANLATIYOR

Gözaltındaki ÖSYM Evrak Koruma ve Kurye Gözlemcisi Niyazi Meriç, olayı şöyle anlattı:

‘‘Cumartesi saat 08.30'da kitapçıklar getirildi. Saat 16.00'daki mühürleme başladığında, iki kitapçığın çalındığını farkettik. Büyük bir ihtimalle mühürleme başlamadan önce gün içerisinde olmuştur. Nizamettin Dalkılıç ile İdare Amiri Mustafa Polat, santrali otomatiğe almak için santral odasına doğru giderken kitapçıkların bulunduğu bir odadaki torbanın kesilmiş olduğunu farkettiler.

ÇUVAL JİLETLE KESİLMİŞ

Hırsız, çuvalı jiletle kesip, torbadaki zarfı almış ve tuvalete gitmiş. Kalın zarfı açmaya çalışırken elini kesmiş. Zarftan isim listesi çıkmış. Elinden akan kanı bu listeye silmiş ve çöpe atmış. Kağıtta kan izi ve parmak izi kalmış. Tekrar odaya dönerek iki kitapçığı almış ve uzaklaşmış. Dün sabah, sınav kitapçıklarının İlahiyat Fakültesi'ne getirildiği sırada vize sınavları yapılıyordu. Kitapçıkların bulunduğu kısımdaki demir kapıların açık olduğu ve öğrencilerin sınıflara gitmek için bu kapılardan geçtikleri belirtildi.’’

‘KAPIYI AÇIK BIRAKIN’ TALİMATI

Meriç, kitapçıkların yerleştirilmesi sırasında polisin bina içinde olmadığını, yalnızca dış güvenliği sağladığını ifade etti. Meriç sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Açık bırakılan iki demir kapı için Kampus Amiri Mustafa Polat'ın bekçiye talimat verdiğini öğrendik. Okul içindeki kapılar mühürlenirken, görevli polislerin bina dışına çıkarılması talimatını, ÖSYM İstanbul İl Görevlisi Prof. Dr. Halil Büyükmenekşe'nin verdiğini duyduk.’’

PARMAK İZLERİ TUTMADI

Bu arada Gayrettepe'deki Asayiş Şubesi'nde gözaltına alınan 6 kişinin parmak izlerinin, hırsızın parmak iziyle uyum sağlamadığı öğrenildi.

Polis, Fethullah Gülen cemaatine bağlı FEM Dershanesi'nin de yer aldığı Üsküdar'daki özel dershanelerde de arama yaptı.

GÜRÜZ: KOMPLO OLABİLİR

İlk açıklamalarında olay için ‘‘Adi bir adli vaka’’ diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, son gelişmeleri dün Hürriyet'e değerlendirdi. Gürüz, polisten gelen bilgilere göre, ‘‘Komplo olabilir’’ uyarısında bulundu.

Olasılıklar

Polisin üzerinde önemle durduğu olasılıklar şöyle sıralandı:

Olayın arkasından bir örgüt veya örgütlenmiş bir grup çıkabilir.

Hırsızlığı yapan kişinin binayı rahatça terketmesi, bu işin planlı ve örgütlü olduğu savını destekliyor.

Hırsızın soru torbasını jiletle keserek açması, binaya bilgili ve hazırlıklı girdiğini gösteriyor.

Hırsızın arkasında pek çok ipucu bırakması, YÖK ve ÖSYM'nin olayı ört-bas etme ihtimaline karşı sansasyon yaratma amaçlı olabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!