Süper uzay teleskopu yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Süper uzay teleskopu yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

1993'te dünya çevresinde yörüngeye oturtulduktan sonra, uzay hakkında sayısız keşiflerde bulunarak bilim adamlarına son derece önemli yeni bilgiler sağlayan Hubble Uzay Teleskopu emekli oluyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) bilim adamları, teknolojik açıdan Hubble'ı bile çağdışı bırakacak süper bir teleskop geliştirmeye başladılar.

NASA yetkilileri, Hubble'ın pabucunu dama atacak olan söz konusu yeni teleskopun 2007 yılında uzaya gönderiyeceğini açıkladılar. Çalışmalarını Avrupa Uzay Ajansı ile birlikte yürüten NASA yetkilileri, yeni teleskobun Hubble'ın iki misli büyüklüğünde olacağını bildirdiler. Hubble'ın 2.4 m çapında olan ayna sistemi, yeni teleskopta 8 metreye çıkarılacak. Yeni Nesil Uzay Teleskopu (NGST), Güneş Sistemi'ndeki meteor kuşağının dışında, Mars ile Jupiter arasında, Dünya'dan 100 milyon km uzaklıktaki bölgede yörüngeye oturtulacak.

Yeni teleskop, özellikle evrenin ilk halini, yani ‘‘Big Bang’’ teorisine göre evrenin ilk anına ait oluşumları izleyecek. Çünkü 13 milyar ışık yılı ötesini görebilen Hubble'a oranla yeni teleskopun görüş menzili, çok daha fazla olacak. NASA bilim adamı Ed Weiler'e göre

yeni teleskop, evrenin en uzak köşesini gözleyerek buradaki galaksi ve yıldız oluşumlarını izleyecek.

Böylelikle kainatın göreceli olarak homojen bir yapıdan nasıl olup da şimdiki karmaşık haline geldiği sorusunun yanıtları aranacak. Yeni teleskop, ayrıca özellikle Güneş'e

benzeyen yıldızları inceleyecek ve uzayın başka bölgelerinde hayat olup olmadığını araştıracak. Son derece üstün bilgisayar sistemleriyle donanatılacak olan yeni teleskop için ilk aşamada 500 milyon dolar harcanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!