Suni döllenme nedir?

Güncelleme Tarihi:

Suni döllenme nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2018 17:02

Suni döllenme, bebek sahibi olmak için doğal yöntemlere cevap bulamayan çiftlerin gündemindeki konular arasında yer alıyor. Suni döllenme yöntemi, aşılama ile uygulanmakta ve nispeten risksiz işlem olduğu için ilk tercih olarak yer almaktadır. Peki, suni döllenme nedir ve nasıl uygulanır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Suni döllenme çocuk sahibi olmak isteyip doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerde uygulanan yöntemlerden biridir aşılama yöntemi ideal koşullarda yumurtlamanın sağlandığı gün spermlerin özel yöntemlerle hızlandırılan plastik bir kapsül aracılığı ile rahmin içine bırakılması yöntemidir.

Şikayetleri: Korunmasız 1 yıl ilişki sonunda gebe kalmayan çiftler infertilite (kısırlık) teşhisi ile inceleme alınırlar. Bu incelemede eşlerin her ikisinin de muayene ve gerekli tetkikleri sonrasında ailenin problemleri aydınlatılır infertil çiftlerin özellikli tetkikleri arasında erkek için spermiyogram bayan için adetin 2 3 günü yapılan hormon düzeyi tespiti ultrason ile yumurtlama takibi ve ilaçlı rahim filmi gelir her çiftin özellikleri göz önüne alınarak bu incelemeler en uygun sırada sıklıkta yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Infertil bir çiftin sorunu belirlendikten sonra düzeltilebilecek olan aromatik bozukluklara perasyonlarla müdahale edilir hormonal eksiklikler sistematik hastalıklar Aşırı kilo zayıflık gibi faktörler düzeltilir yumurtalıkların yeterli sayı ve kalitede yumurta üretemediği durumlarda İlaç tedavisiyle bu durum giderilerek seri ultrason incelemeleri ile yumurtlamanın olduğu gün saklanır ve çiftin ilişkiye girmesi sağlanır bu gebeliğin oluşması için olabilecek en doğal yoldur yaklaşık 36 ay boyunca denenen yumurtalama takibi cinsel ilişkiyle sonuç alınmazsa çiftlere aşılama tedavisi önerilir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır: Aşılama pek çok infertilite durumlarda uygulanması kolay pratik nispeten ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için pek çok durumda ilk tercih edilen yöntemdir.

Düşük sperm sayı veya hareketlilik oranı
Açıklanamayan infertilite
Servikal mukus problemleri
Rahim ağzı anatomik problemleri
Sperme karşı antikor varlığı
Kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması
Cinsel işlev bozuklukları


Aşılama İşlemi Nasıl Uygulanır: Aşılama tedavisi doğumhane koşullarında deneyimli ekip tarafından uygulanması gereken bir yöntemdir aşılama yapılacak hasta jinekolojik pozisyonda hazırlanır steril spekulum rahim ağzı görülecek şekilde yerleştirilir Rahim ağzındaki akıntılar siperin izotonik solüsyonu püskürterek temizlenir spor ilk kapsül yavaşça Rahim ağzından içeriye doğru yerleştirilir Bu işlem sırasında mümkün olduğunca dokulara zarar vermemek ve kanamadan kaçınmak gerekir laboratuvarda gönderilen sperm örneği oda sıcaklığında steril enjektöre çekilir ve kapsülden yavaşça verilir anne adayı işlemden sonra yarım saat dinlendirilir aşılamayı takip eden birkaç gün ağır fiziksel aktiviteden ve cinsel ilişkiden sakınması önerilir işlemden 10 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır tecrübeli ellerde yapılan aşılama işleminin herhangi bir komplikasyonu yoktur en çok dikkat edilmesi gereken nokta enfeksiyondan korunmadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!