SUN OF MESOPOTAMIA

Güncelleme Tarihi:

SUN OF MESOPOTAMIA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 02:00

Bu topraklara hayat veren iki nehir arasındaki gizemli tarih aydınlanıyor. Tarih, “Sun of Mesopotamia” gösterisinde yeniden canlanacak.

Haberin Devamı


12 bin yıllık geçmişe sahip ilk dini yapı olan Göbekli Tepe’den ölümsüzlüğü arayan Gılgamış’a sayısız sanat eseri, masal ve destanın doğduğu Mezopotamya, dansla sahneye taşınacak.

Dünyanın ilk ibadet yeri, ilk buğdayı, ilk yazısı, ilk kahramanı ve ilk destanı….

Bir çok hikaye yaşandı bu topraklarda. 12 bin yıllık geçmişe sahip ilk dini yapı olan Göbekli Tepe’den, ölümsüzlüğü arayan Gılgamış’a, yılan vücutlu yaşlanmayan kadın Şahmaran’dan, dünyanın ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması’na kadar sayısız masal, destan, öykü ve söylenceye ev sahipliği yaptı Mezopotamya.

Dans dili ile ilk kez ele alınacak olan proje, tüm ihtişamı ile karşımızda duran tabletlerin gizemini dünyaya yeniden yaşatmayı amaçlıyor. proje yönetmenliğini, eser sahibi  Sezgin Aydın’ ın gerçekleştirdiği , yapımcılığını  Biamedya  Elçin Erkoç’un üstlendiği,  Sun of  Mesopotamia dans projesi’nin  sahne ve sanat yönetmenliğini Emre Çelik ve Serdar Sezer’in yaptığı, koreografilerini, Emre Çelik, Serdar Sezer, Dinçkal Tunca, Olgun Kamil Tura ve  Hasan Yalnızoğlu’nun  gerçekleştirdiği projenin, sahne tasarımını  Murat Efe, aksesuar tasarımını Celali Orakçı üstlenmektedir. Projenin danışmanları ise Mezopotamya tarihçisi Prof.Dr. Francis Joannes (Fransa), Bahçeşehir Üniversitesi. Doç.Dr. Mehmet Çelik, Öğr.Gör. Ahmet Turan Demirbağ,  Y.Doç.Dr. Selim Temo, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral ve Maurits Van Geel’in (Hollanda) de bulunduğu akademisyen ve araştırmacılardan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 “Sun of Mesopotamia”  ekibi, ülkemizde yer alan sayısız ören yeri ve müzelerde başlattığı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle, uluslararası arenaya taşıyarak dünya tarihinin büyük arşivleri olarak bilinen Louvre Müzesi, Kahire Müzesi, Berlin Pergamon Müzesi, Vatikan Müzesi ve British Museum’da sürdürdü.  Bu müzelerde edindiği bilgileri İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin bilgileri ile tamamlayarak kaynak çalışmalarını oluşturdu. Yüzlerce tablet esas alınarak  hikayesi oluşturulan projenin senaryo uygulama çalışmaları günümüz sahne teknolojileri ile destekleniyor.

Haberin Devamı

Gördüğü yoğun ilgi ile ülkemiz coğrafyasın da yaşamış toplulukların, medeniyetlerin sahneye taşınması kararının uluslararası arena da Türkiye’nin tanıtımına yönelik vereceği destek ile büyük katkıları olacak olan  proje, misyon olarak da, ülkemizin kültür zenginliğinin ne kadar  derin bir geçmişe sahip olduğunu ve  bu kültür ışığının tüm dünyaya,  bu coğrafyadan yayıldığını anlatmayı  amaçlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğinde çalışmalarını sürdüren grup,  Fatih Belediye  Başkanı Mustafa Demir’ in  Sun of Mesopotamia dans topluluğuna tahsis ettiği Fatih Belediyesine ait, 700 m2 lik özel stüdyo da 2013 yılından itibaren çalışmalarını sürdürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!