Sultanahmet'i dünya izledi

Güncelleme Tarihi:

Sultanahmeti dünya izledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'daki Dünya Snowboard Şampiyonası Cumhuriyet Kupası, BBC, Eurosport ve NBC'den yayınlandı. Yarışmayı 1 milyar 200 milyon kişi izledi.

Cumhuriyet'in 74'üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle, Eminönü Belediyesi ve Eminönü Hizmet Vakfı tarafından düzenlenen, organizasyonunu Ahmet San'ın üstlendiği ‘‘Snowboard World Republican Cup 97’’, dün Sultanahmet Meydanı'nda yapıldı. Bugüne kadar literatürlerde ‘‘Snowboard Dünya Şampiyonası’’ olarak geçen yarışmanın adı, San'ın başvurusu üzerine ‘‘Dünya Snowboard Şampiyonası Cumhuriyet Kupası’’ olarak değiştirildi.

Ustalar yarıştı

Yarışma, Eurosport, BBC ve NBC tarafından canlı ve bant yayından tüm dünyaya ulaştırıldı. Dünyanın 18 usta snowboardcusunun mücadele ettiği yarışmayı, 1 milyar 200 milyon kişi izledi. Üç etap halinde düzenlenen ‘‘Dünya Snowboard Şampiyonası Cumhuriyet Kupası’’nın Türkiye'de yapılan final etabını izlemek için çok sayıda yabancı gazeteci geldi.

Moskova'yı solladı

İstanbul'a hayran kalan gazeteciler ‘‘Daha önce yapılanlar arasında en ilginç olanı, Moskova'daki ünlü Kremlin Meydanı'ndakiydi. Ama İstanbul onu kat kat geçti. Çünkü, tarih, kültür ve doğanın iç içe olduğu başka bir ülke yok’’ dediler. Bir yanında Sultanahmet Camii, diğer tarafında Ayasofya'nın, arkasında deniz ve önünde Yerebatan Sarnıcı'nın bulunduğu 26 metre yüksekliğindeki platform, şu ana kadar dünyada kurulanların en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Bu platformun uzunluğu 75, genişliği ise 24 metre.

300 ton kar üretildi

Sıvı nitrojen tankları, en son teknoloji ile havanın dış ısısından etkilenmeden eksi 196 derecede, suyu ve sıkıştırılmış havayı ‘‘kutup’’ kar makinesinin ağzından toz kar şeklinde çıkardı. Bir ton likit nitrojen, 1000 litre suyu 2.5 metreküp toz kar haline getirdi. Yarışma için toplam 300 ton suni kar üretildi. Suni kar için İngiltere ve Hollanda'dan özel ekipler geldi.

Sultanahmet'te bu etkinliğin rampa konstrüksiyonu ve kar üretimi altı gün süren bir çalışmayla gerçekleştirildi. Platform, İngiliz, Hollandalı ve Türk ekiplerin oluşturduğu 500 kişi tarafından kurulurken, rampa 50 ton çelik ve 15 ton ahşap malzemeden oluşuyor. Çelik konstrüksiyon ise Türkiye tarafından yapıldı. Türkiye'nin dünyaya tanıtımını sağlayan organizasyon, 600 bin dolara mal oldu.

Snowboard nasıl yapılır?

Snowboard, kayakla yapılan bir kar sporudur. Vücut dengesinin kullanıldığı snowboard'da, iki ayak tek kayağın üzerinde yer alıyor, ellerde destek bulunmuyor. Slalom ve akrobatik hareketlerle yapılıyor. Snowboard içinde, slalom, paralel slalom, half-pipe ve straight-jump olmak üzere, 4 çeşit yarışma bulunuyor.

Yarışmanın süresi, heyecanı öldürmemek için kısa tutuluyor. Snowboardcuların yüzde 75'ini 18 yaş ve altındaki gençler oluşturuyor. Şu anda dünyada, 1 milyon 750 bin kişi snowboard yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!