Süleyman Şah kimdir? Süleyman Şah nasıl öldü?

Güncelleme Tarihi:

Süleyman Şah kimdir Süleyman Şah nasıl öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 09:50

Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Süleyman Şah'ın hayatı merak konusu oldu. Süleyman Şah'ın kim olduğunu merak eden vatandaşlar, konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için internette araştırma yapıyor. Peki, Süleyman Şah kimdir? Süleyman Şah nasıl öldü?

Haberin Devamı

Süleyman Şah'ın kim olduğu son günlerde merak konusu oldu. Tarihi olayları ele alan Diriliş Ertuğrul dizisinde de bahsedilen Süleyman Şah hakkında bilgi almak için araştırma yapan vatandaşlar, 'Süleyman Şah kimdir?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, Süleyman Şah hakkında merak edilen detaylar...

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi’nin babası yani dedesi olan Süleyman Şah'ın tam doğum tarihi bilinmemekle birlikte pek çok tarihi kaynakta 1178 yılında dünyaya geldiği söyleniyor. Oğuzların Kayı boyundan olan Süleyman Şah'ın babasının adı Kaya Alp'tir. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler olmadığı gibi 12. yüzyılın sonlarında doğduğu ve Kayı boyunun reisi olduğu bilinir.

Süleyman Şah, Cengiz Han’ın Orta Asya’daki istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan’dan batıya doğru göç etmeye karar vermiştir. Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu'ya gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşti.

Haberin Devamı

Süleyman Şah'ın ölümü Fırat Nehri'nde boğularak gerçekleşmiştir. Süleyman Şah binlerce kişilik oymağını 1214 yılında Fırat Nehrinden geçirip Anadolu’ya getirirken kendisi iki askeri ile suya kapılara boğulmuştur. Ölümü üzerine iki adamı ile Caber Kalesi'nin eteklerine gömülmüş ve oymağı devralan oğlu Osman Gazinin babası Ertuğrul Gazi eşliğimde Anadolu’ya doğru yoluna devam etmiştir. Süleyman Şah'ın ölümü hakkında bazı tarihi kaynaklarda ise Melikşah'ın kardeşi I. Tutuş'un ordularıyla Halep yakınlarında yaptığı savaşta öldüğü iddia edilmektedir.

Süleyman Şah'ın Sungur Tekin, Gündoğdu, Ertuğrul Bey ve Dündar Bey adında dört oğlu vardı. Sungur Tekin ve Gündoğdu, kabileleriyle birlikte eski yurtlarına döndü. Dündar Bey ve Ertuğrul Gazi, 400 çadırlık aile efradıyla beraber yeni bir yurt aramak için Pasinler Ovası ile Sürmeliçukur yöresine gittiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!