Suikast paniği

Güncelleme Tarihi:

Suikast paniği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kayseri Pınarbaşı'nda 4'üncüsü gerçekleştirilen Vuslat Şenliği'ne katılan Devlet Bahçeli'nin konvoyunda suikast paniği yaşandı. Konvoy geçerken, uzaktaki bir cami bahçesinden havaya ateş açan akli dengesi bozuk bir kişi silahıyla yakalandı.

Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konvoyu, Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi'nde caddeden geçerken, cami bahçesinden 3 el silah sesi yankılandı.

Olayı önce suikast girişimi sanan polis, silah seslerinin geldiği cami bahçesindeki 52 yaşındaki Mehmet Akbaş'ı yakaladı. Alkollü olan ve üzerinde silah bulunan emekli işçi Akbaş'ın akli dengesinin yerinde olmadığı açıklandı. Akbaş'ın yakasında MHP rozeti dikkat çekti.

TÜRKEŞ'İN MEMLEKETİ

Devlet Bahçeli, merhum Alparslan Türkeş'in anısına, baba ocağı Pınarbaşı İlçesi'nde bu yıl 4'üncüsü yapılan Vuslat Şenliği'ne katıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı şenlikte, Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, MHP Kayseri milletvekilleri, Ülkü Ocakları Başkanı Atilla Kaya da hazır bulundu.

Dün saat 12.00'de ilçenin girişindeki Alparslan Türkeş Parkı'ndaki şenlikte yaklaşık 3 bin kişiye hitap eden Bahçeli, Türkeş'in memleketinde bulunmaktan büyük şeref duyduğunu söyledi.

TÜRK DÜNYASI UYANIYOR

Türkeş'in manevi varlığını hep yanlarında hissettiklerini söyleyen Bahçeli, Türk milletinin zorluklara karşı yeni bir bilinç ve ruhla biraraya gelmeye çalıştığını anlattı. Bahçeli, şunları söyledi:

‘‘Milletimizin büyük idealler önünde buluşma süreci başlamıştır. Dünya üzerinde soğuk savaşın tortuları hálá devam ederken, Türk-İslam dünyasında önemli uyanışlar meydana gelmektedir. Balkanlar'dan başlayıp, Ortadoğu'yu aşarak Çin Seddi'ne kadar ulaşan geniş bir alanda, barış, istikrar yaratmalıyız. Andığımız önemli coğrafyanın adı Avrasya'dır. Bu bölgenin, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki gücünü kaybetmesinden sonra yeniden gücüne kavuşması dileğimizdir.’’

Konvoyun haberi olmadı

Devlet Bahçeli'nin Özel Kalem Müdürü Arif Fırtına, MHP ve Genel Başkanı'na yönelik bir olayın söz konusu olmadığını belirterek, ‘‘Ateş açılma olayından konvoyun haberi bile yok. Akli dengesi yerinde olmayan biri ateş açmış’’ dedi.

Kayseri Milletvekili Hamdi Baktır ise Bahçeli'nin Pınarbaşı'ndaki mitingden sonra bir halı fabrikasının açılışı için hareket ettiğini, güzergahta, Bahçeli'nin konvoyu gelmeden bir caminin bahçesinde akli dengesi yarım olan bir kişinin alkolün de etkisiyle 4-5 el ateş açtığını, bunu sonradan öğrendiklerini bildirdi.

Ateş açan kişiyi polisin gözaltına aldığını Pınarbaşı Kaymakamı'ndan duyduğunu bildiren Baktır, ‘‘Olayın kesinlikle siyasi bir boyutu yok. Bizle ilgisi de yok. Sayın Bahçeli'ye karşı bir eylem söz konusu değil’’ diye konuştu.

Linç olmaktan polis kurtardı

Devlet Bahçeli Vuslat Şenliği'ndeki konuşmasını tamamladıktan sonra Pınarbaşı çıkışındaki Gümüşaylar Halı Fabrikası'nı ziyaret etmek üzere konvoyla yola çıktı.

Şenliğin yapıldığı alandan ayrılıp toprak yolda yaklaşık 1 kilometre kadar yol alan Bahçeli'nin konvoyu Hükümet Meydanı'ndaki Büyük Cami'nin arkasından geçerken, 3 el silah sesi duyuldu. Bahçeli'nin makam otomobili hiç durmadan oradan uzaklaşırken, korumaları da kısa süre durakladıktan sonra takibi sürdürdü.

CANLI BOMBA ŞÜPHESİ

Arkadan gelen polis ekibi, olaya müdahale etti. Bahçede çim üstünde yüzüstü yatan Mehmet Akbaş'ı gören polisler, 'canlı bomba' olabileceği olasılığına karşı yanına yaklaşmayıp çevrede önlem aldı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, cami bahçesinin duvarına çıkıp havaya 3 el ateş ettiği belirlenen bu kişi, daha sonra polislere, ‘‘Beni hastaneye götürün’’ dedi ve ayağa kalktı.

MHP'LİLER SALDIRDI

Polis, ambulans çağırırken, bu kişi adının Mehmet Akbaş olduğunu söyledi. Akli dengesi bozuk olduğu için malülen emekli olan maden işçisi Akbaş, ambsulansa bindirilirken, şenlikten dönen MHP'liler ‘‘Genel Başkanımıza nasıl silah çekersin’’ diye linç etmek istedi. MHP'lilerin elinden güçlükle kurtarılan Akbaş, Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Buradaki kontrolünde herhangi bir yarası bulunmadığı anlaşılan Akbaş, Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı.

Vali: Suikast girişimi falan yok

Kayseri Valisi Mustafa Yıldırım, olayın Bahçeli'nin konvoyunda olduğunu, suikast girişimi olmadığını söyledi. Vali Yıldırım, ‘‘Böyle bir suikast girişimi filan yok. Havaya ateş açma olayı olmuş, Aldığım bilgiye göre, silah sıkılan mahal ile bizim konvoyun geçtigi mahal farklı yerler. Aklen malül bir şahıs havaya ateş açmış. Polisler de kendisini yakalamış. Buna suikast denilemez’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!