Suçları bile belli değil

Güncelleme Tarihi:

Suçları bile belli değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2013 23:19

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, dün gazetelerin temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

DÜŞÜNCEYE HAPİS OLMAZ

“(Başbakan Erdoğan’ın uzun tutukluluk sürelerine ilişkin eleştirilerine atıfla) “Başbakan, Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı da adli sistemenizde doğru gözükmeyen hususlara değindiler. Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleri var. Suçları belli bile değil. Kısa süre öncesine dek kendilerine ülkeyi koruma görevi verilen askeri liderler de aynı şekilde hapiste. Eski YÖK Başkanı da dahil, profesörler de tam anlaşılamayan suçlamalarla demir parmaklık arkasında. 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalar. Barışçıl gösteri yapan öğrenciler de demir parmaklık arkasında. Hukuki sistemin sonucu bu şekilde olursa, kafalar karışırsa, bu insanlar terörist olarak yorumlanıp kafa karışırsa Avrupa ve ABD mahkemelerinin buna karşılık vermesi zor olur. İnsanlar düşünce suçlarından dolayı hapse girmesin. Başarılı olmak zorundasınız. Biz de size elimizden geleni yapacağız.”

Haberin Devamı

DHKP-C’YE DAVA AÇABİLİRİZ

(ABD dava açabilir mi?) “Olabilir. Delilleri ABD yargısı da değerlendirecek. Bizim mahkemeler ve savcılarımız Türkiye’dekilerle birlikte çalışmalı. ABD mevzuatı, ülke dışındaki kişileri yargılama yetkisine sahip.  1990’dan beri ABD’ye karşı suç işliyorlar. Terörist listemizde var.

FBI EKİBİ PAZAR GÜNÜ GELDİ

‘Saldırı nasıl önlenebilirdi’ sorusunu sormakla birlikte saldırıyla ilgili bir zafiyet aramıyoruz. Örgütün, yeniden aktif olduğuna dair genel uyarılar aldık ama saldırıyla ilgili bize özel bir istihbarat ulaşmadı. Bu tür olaylarla ilgili kapasitesi oldukça yüksek bir FBI ekibi, geçen pazar akşamı Türkiye’ye geldi, Türkiye’deki uzmanlarla çalışmaya başladılar.  Sokakta, restoranda‘Başınız sağolsun’ diyen insanlar beni çok duygulandırdı.

Kandil kapasitemiz artacak

TÜRKİYE ile ABD arasında çok önemli ziyaretler oluyor ve bunları gizli tutmak istiyoruz. Operasyonel istihbarat füzyonu denen bir çalışma sistemi var, Pakistan ve Afganistan’la ilgili. Detayları gizlidir ama askeri liderlerimiz arasında deneyim paylaşımı oldu. Umudum şu ki Kandil ile ilgili kapasitelerimiz artacak. Savunma Bakan Yardımcımız buradaydı. Farklı makamlarla bir araya geldi. Sadece bilgi paylaşmıyorlar. Türkiye’nin, edindiğimiz her dersten yararlanmasını istiyoruz. Türkiye’nin, bizim başarısızlıklarımızı tekrarlamasını istemiyoruz. Türkiye’de terör mevzuatının uluslararası tanıma uygunluğu konusunda sorunlar var. Türk devletine yapılan saldırılarda net olan mevzuat, uluslararası terörizm sözkonusu olduğunda belirsizleşiyor. Kara parayla mücadele yasası konusundaki tartışmalar buna örnek.

ARAZİ BULDUK

Haberin Devamı

Büyükelçiliğimiz hem sokağa çok yakın hem de çalışan sayısı arttığı için yetersiz kaldı. Yeni büyükelçilik için bir arazi bulduk, yeni ve mükemmel bina için hükümetinizle birlikte çalışıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!