Suç makinesi Türk

Güncelleme Tarihi:

Suç makinesi Türk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da 14 yaşındaki bir Türk genci, son dört yıl içinde hırsızlıktan adam yaralamaya kadar tam 62 kez suç işlediği için ailesiyle birlikte 21 Temmuz’da sınır dışı edilecek.

Alman medyasının ‘‘Mehmet’’ adını taktığı Muhlis Arı, ülkede günün konusu haline geldi. 30 yıldır Münih'te yaşayan Safiye ve Yılmaz Arı çiftinin oğlu olan Muhlis, tüm uyarılara rağmen ıslah olmadığı ve her serbest bırakılışından sonra yeniden suç işlediği için, Alman makamlarına göre kamu güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak görülüyor. İşlediği son suçtan iki hafta önce 14 yaşını bitirdiği için artık cezai ehliyeti bulunan Muhlis'in ailesi ise sınırdışı edilmemek için şu anda hukuk savaşı veriyor.

Aile çevreyi suçluyor

Bavyera Yabancılar Dairesi, suç makinesi Muhlis'in davranışlarından ailesini sorumlu tutuyor. Çocuklarına terbiye verememekle suçlanan Arı çifti ise, Muhlis'in işlediği suçların tamamen çevreden aldığı kötü etkilerin eseri olduğuna inanıyor. ‘‘Muhlis'e her türlü disiplini vermeye çalıştık. Bazen cezalandırdık, bazen de ödüllendirdik. Çevresi onu suça itti’’ diyorlar. Öğretmenleri ise Muhlis'in daha ilk sınıftan beri derslerini yapmadığını, hiçbir kural tanımadığını ve saldırgan bir çocuk olduğunu ileri sürüyorlar.

Eğitim kurbanı

Bavyera İçişleri Bakanlığı ile psikiyatri uzmanları ise Muhlis'in yanlış eğitimin kurbanı olduğu görüşünde. Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein, Muhlis'in okulda arkadaşlarını dövmesine oyun gözüyle bakan ailesiyle, psikolojik tedavi görmesini reddeden eğitimcileri kusurlu buluyor. Çocuk ve gençlik psikiyatrisi uzmanı Franz Joseph Freisleder de, Arı çiftinin okuldan gelen şikayetlere sert tepki gösterip, evde Muhlis'i dövdüklerini belirterek, ‘‘Bu şartlar altında hiçbir çocuk kuralları öğrenemez’’ diyor.

Olay Avrupa Parlamentosu'nda

Bu arada Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu, Arı Ailesi’nin sınırdışı edilmesiyle ilgili olayı Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun aciller gündemine sundu. Yeşiller Grubu Başkanı Claudia Roth ve Alman Parlamenter Wolfgang Kreissl-Dörfler'in imzasıyla AP Başkanlık Divanı'na sunulan karar tasarısında, Bavyera Eyaleti'nin tamamen hukuk dışı olan bu kararı kınanıyor.

14 yaşında 62 suç

1.suç Hırsızlık, yaralama, haraç.

6.suç Bisiklet hırsızlığı

8.suç Çocuk yuvası soygunu

13.suç Başka bir gence yönelik gasp

15.suç Küçük bir çocuğu ağır yaralama

21.suç Ev hırsızlığı

26.suç Tehditle haraç toplama

40.suç Ağır hırsızlık, dolandırıcılık

62.suç Gasp ve ağır yaralama






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!