Suç duyurusu yolda

Güncelleme Tarihi:

Suç duyurusu yolda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çiller ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki gerginlik giderek yükseliyor. Genelkurmay, ‘‘CIA adına casusluk'' yaptığı iddiasıyla soruşturma başlattığı Çiller hakkında, şimdi de ‘‘orduya hakaret''ten suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Genelkurmay, ‘CIA adına casusluk' yaptığı iddiasıyla soruşturma başlattığı DYP lideri Tansu Çiller hakkında şimdi de önceki günkü, ‘TSK içinde yasadışı bir grup halkı fişliyor'' sözleri için ‘orduya hakaretten' suç duyurusunda bulunacak. Genelkurmay'ın, Çiller'in, TCK'nın 159/1 maddesindeki ‘Türk ordusunu tahkir ve teyzif'ten yargılanması için birkaç gün içinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurması bekleniyor. Çiller hakkında, bu suçtan fezleke hazırlanması ve dokulmazlığının kaldırılması halinde, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak. Dava açılırsa Çiller'in, Yüce Divan'da yargılanacağı bildirildi. Genelkurmay'ın suç duyurusu ile ilgili Çiller'le ‘polemiğe' girmek istemediği öğrenildi. Bu nedenle, düzenlediği basın toplantısından sonra İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'e sert bir yazılı açıklamayla karşılık veren Genelkurmay, bu kez farklı davranacak ve açıklama yapılmayacak. Genelkurmay'ın, suç duyurusunu, Akşener'e yapıldığı gibi, postayla ‘gereği yapılmak üzere' Başsavcılığa göndereceği ve Adalet Bakanlığı'na da yine ‘bilgi yazısı' yollayacağı öğrenildi. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine Çiller hakkında aynı Akşener gibi soruşturma açacak. Bu durumda Çiller'in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezleke düzenleyebilmek için Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'dan izin istenecek. Sungurlu'nun, ‘izin vermemesi' halinde Çiller hakkındaki soruşturma ‘takipsizlikle' noktalanacak.

NE DEMİŞTİ?

Genelkurmay'ın açtığı ‘casusluk' soruşturmasına büyük tepki gösteren Çiller, önceki gün grup konuşmasında orduya şu ithamlarda bulunmuştu:

TSK içinde tümü olmasa bile bir grup, yasaları ve demokrasiyi bir kenara bırakıp, şu veya bu sebeple sokaktaki adamdan valiye kadar herkesi fişliyorsa, bunun millete ne yararı olur? Ama tartışılan TSK olur... Zarar verir, yapılmaması gereken budur.

Sağda bütünleşme süngü gölgesinde olmaz.

55. Hükümet paşa paşa güvenoyu aldı. Şimdi de inşallah paşa paşa icraat yapacak.

Biz bugün bu mücadelede güçlüyüz, çekirdek bir kadromuz var. Ama elenmiş, süzülmüş, inançlı teşkilatları dik ve millet iradesinin özünden gelen bir yeni atılımın çekirdiğini görüyorum ve tek isteğimiz var; Halk nasıl o milli şeflik döneminin ızdırabından sonra DP'ye ne verdiyse, 27 Mayıs haksızlığından sonra AP'ye ne verdiyse, 12 Eylül'den sonra DYP'ye ne verdiyse, ben ve dava arkadaşlarım tek şey istiyoruz, işte onu istiyoruz.

6 yıla kadar hapis

Çiller hakkında TCK'nın 159/1 maddesinden bir yıldan altı yıla kadar ağır hapisle soruşturma açılması istenecek. 159. Madde şöyle: ‘‘Türklüğü, Cumhuriyeti, Büyük Millet Meclisi'ni, Hükümetin manevi şahsiyetini, Bakanlıkları, devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya Adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahrir ve tezyif edenler bir seneden altı seneye kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılırlar.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!