SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı internette

Güncelleme Tarihi:

SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı internette
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2002 10:22

Yaklaşık 20 yıl önce, Türkiye'deki sosyal güvenliğin yetersizliğini görüp, sosyal güvenliğe yeni bir boyut kazandırmak üzere yola çıktım. O dönemlerde, insanlar bırakın sosyal güvenlik sistemine dahil olmayı, sosyal güvenliğin ne demek olduğunu dahi bilmiyorlardı. Kurumlar sosyal güvenliği yeteri kadar tanıtamamış, yaşanacak yıllarda sosyal güvenliğin önemini kavratamamıştı.

Kurumlar, bilgi almak için gelen sigortalıların kuyruklarıyla dolup taşmaktaydı. Birçok memur, 'bir şey sorabilir miyim' diyen insanları 'bana sorma da kime sorarsan sor' diyerek gönderiyordu. Çok az insana yardım ediliyordu.

Kurumların, sigortalıların hizmetlerini bilgisayar ortamında tutması bugünkü seviyelerde değildi. Bilgiler güncellenemiyordu. SSK hizmetleri bazı illerde üç ila dört yıl geriden takip ediliyordu. Bazı illerin belirli yıllardan önceki hizmetleri bilgisayar ortamında gözükmüyordu.

Bağ-Kur'da ise, yatırılan primler sigortalının hesabına geçmiyor, terkler işlenemiyor, tesciller gözükmüyordu.

* * *

O zamandan bu zamana inanılmaz bir değişim yaşandı.

Halk, bilgilendirilmiyordu. Bu eksikliği fark edince aklıma radyo ve televizyonlar geldi. Türkiye'de ilk özel radyo ve televizyonlar 1992 sonlarında hayata geçti. Önce Best FM, ardından Klas FM ve Radyo Kulüp'te, çeşitli TV kanallarında halkı bilgilendirmeye başladım.

Radyo Kulüp, Radyo D oldu (FM 104). 10 yıldır sosyal güvenlik konusunda radyo programı yapıyorum. Programlarım, Radyo D'de, Salı ve Perşembe sabahları 9:30'da, Radyo Foreks'te (FM 95.3) Perşembe günleri 17:15'te yayınlanıyor.

Radyo programlarıma katılan dinleyiciler kendi bilgilerini veriyor ve benden ne zaman nasıl emekli olacaklarını ya da uğradıkları haksızlıkları anlatıyorlardı. Ben ister istemez bilgilerin doğru olduğunu düşünerek cevap veriyordum. Ancak birçok dinleyicinin bana verdiği numaralar, bilgiler eksik ve hatalıydı. Bu durumda izleyecekleri yolları net olarak aktaramıyordum.

Kafamda bu sorunu aşabilmenin yolu mevcuttu. Sosyal güvenlik kurumlarının bilgisayarlarına bağlanıp, sigortalının bilgilerine ulaşmak gerekiyordu. Böylece dinleyicilere anında aktarabilme imkanı olacaktı.

* * *

Konuyu gazeteci dostum Fatih Altaylı'ya anlattım. Beni destekledi ve hemen çalışmaya başladım.

İlk görüşmeyi SSK Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Atabek'le yaptım. Çok heyecanlandı. Bana konuyu SSK yönetim kuruluna taşıyacağını söyledi. Kurumun o tarihteki genel müdürü Kemal Kılıçdaroğlu'nun da desteği ile yönetim kurulundan izinler çıktı.

Fatih Atabek ve şube müdürleri Ayşe Erdem hanımefendi ve bilgi işlem dairesinin değerli çalışanları sayesinde programlarımda bilgilendirme amaçlı görüntüleme imkanı buldum.

SSK'da bilgi işlem olarak gelinen bugünkü seviye bu insanların gayretiyle gerçekleşmiştir. Hepsine teşekkür ediyorum.

Dinleyiciler numaralarını söyledikleri anda tüm bilgilerini anında görmeye başladık. Onlara, nasıl ve ne şekilde emekli olacaklarını, eksiklerini, yanlışlarını, doğrularını söylüyordum.

Sosyal güvenliğe yeni bir boyut kazandırmıştım. Programıma bugüne kadar 200 binin üzerinde insan faks, mektup, telefon, e-postayla ulaştı. Halen de ulaşmaya devam ediyor. Binlerce insanı, kuruma gitmelerine gerek kalmadan bilgilendirme hazzını yaşadım.

Ancak bu bana yetmiyordu. Kurum kayıtlarının internet ortamında, benim programımın dışında da herkese ulaşmasını istiyordum.

Konuyu Fatih Altaylı'yla konuştum. Kendisi bana yine destek verdi. SSK, Bağ-Kur, T.C Emekli Sandığı'nın yapamadıklarını köşemde ve programlarımda her zaman eleştirdim. Ama kurumların şu anda ağaran yüzünün internet olduğunu hemen belirtmeliyim. Yanlışlar kadar doğruları da yazmam gerekiyor.

e-çözüm yolunda hızla ilerleyen SSK, eksikleri olmakla beraber www.ssk.gov.tr sitesi ile büyük ilerleme kaydetti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

* * *

Bağ-Kur için de aynı gelişmeler söz konusu. www.bagkur.gov.tr sitesinden, sigortalı bilgileri, sicil öğrenme, borç görme, hizmet süresi ve basamaklar görülebiliyor. Bunları öğrenmek isteyen sigortalıların kuyruklarda çile çekmelerine gerek kalmadı.

T.C Emekli Sandığı yine aynı şekilde www.emekli.gov.tr web sayfası iştirakçilerine, emeklilerine, her türlü bilgiye kuruma gitmeden ulaşma imkanı veriyor. Yapılan müracaatları takip etme imkanı sağlıyor.

Bu üç kurum internet açısından birbiri ile yarış halinde. Kurumlar, internet servisleri ile yapacakları daha çok şey olduğunu biliyorlar. Doğru yolda hızla ilerliyorlar.

Tebrik ediyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!