Spreyler hamilelere zararlı

Güncelleme Tarihi:

Spreyler hamilelere zararlı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Evlerde kullanılan aerosol türü koku giderici spreylerin hamile kadınlarda ve bebeklerde hastalığa yol açtığı bildirildi.

TÜBİTAK'ın yayımladığı Bilim ve Teknik Dergisi'nin ekim sayısında yer alan bir yazıya göre İngiliz araştırmacılar, spreylerdeki kimyasal maddelerin hamilelerde şiddetli baş ağrısı yaptığı ve deprosyona neden olduğu yolunda kanıtlar buldular. Aynı kimyasal maddeler, bebeklerde ise kulak iltihabı ve ishal yapıyor.

Koku gideric spreyler, ksilen, keton ve aldehid gibi uçucu maddelerden onlarcasını içeriyorlar. Bu maddelerin yüksek dozlarda bulunması toksik (zehirleyici) etki yapıyor. İngiltere'de Bristol Üniversitesi araştırmacıları, çalışmalarını 14 bin hamile kadın üzerinde yürüttüler. Araştırma sonuçlarına göre temizleyici ya da koku giderici sprey kullanan kadınlar, kullanmayanlara oranla yüzde 25 daha fazla baş ağrısı çektiklerini söylediler. Yüksek kullanım grubundaki kadınların doğum sonrası depresyon oranı da öteki gruba göre yüzde 19 daha fazla. Aynı araştırma, 6 aylık ya da daha küçük bebekler arasında da benzer bir dağılımın varlığını gösteriyor. Evlerinde sık sprey kullanılan bebekler arasında kulak enfeksiyonu, kullanılmayanlara oranla yüzde 30 daha fazla. Araştırma, bu tür spreylerin haftada bir günden daha fazla kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler, spreylerin deri dokusunu daha geçirgen yaparak bedenin direncini azalttığını da ortaya koydu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!