"Söyleyin dinleniyor muyum dinlenmiyor muyum"

Güncelleme Tarihi:

Söyleyin dinleniyor muyum dinlenmiyor muyum
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2011 16:56

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, milletvekili olarak telefonlarının dinlenilip dinlenilmediğini öğrenemediğini belirterek, “Bu ülke, hukuk devleti olabilir mi? Telefonların dinlenilmediğinin söylenemediği bir ülkede, ileri demokrasiden söz ediyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

İnce, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, devlet memurlarının siyasi parti faaliyetlerine katılamayacaklarına ilişkin yasa hükmünü anımsattı. Giresun'da sağlık teknisyeni olan bir kişinin hastane müdür yardımcısı yapıldığını, bu kişinin “AKP Siyaset Akademisinden diplomasının olduğunu ve diplomanın altında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının bulunduğunu” ileri süren İnce, diploma örneğini basın mensuplarına dağıttırdı.

İnce, “Bu konumda olan yüzlerce, binlerce devlet memuru vardır. Biz, bunu iddia ediyoruz. Zonguldak Milletvekilimiz Ali İhsan Köktürk'ün konuya ilişkin soru önergesine 25 aydır yanıt vermemelerinin nedeni de budur. Bunlar, önce suçu işlerler, sonra da gizlerler” görüşünü dile getirdi.

Yozgat'ta bir yerel gazetenin “Kimi milletvekili görmek istersiniz?” diye anket düzenlediğini, SGK İl Müdür Yardımcısının çalışanlara mail atarak “SGK İl Müdürü için oy kullanılmasını” istediğini de bildiren İnce, Müdürün görevden alınıp alınmayacağına ilişkin soru önergesi verdiklerini, Bakan'ın “müdür o gün izinliydi” yanıtı verdiğini kaydetti. İnce, “O zaman müdür yardımcısını görevden al. Bu, bürokrasinin acı durumu ve Yozgat örneğidir” dedi.

Muharrem İnce, 13 ay önce cep ve makam telefonlarının dinlenilip dinlenilmediği konusunda Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini, Başbakan adına Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in verdiği yanıtta “soruların geçiştirildiğini” ifade etti.

Daha sonra, aynı konudaki soru önergesini tekrarladığını, Başbakan adına yine Ergin'in yanıtladığını kaydeden İnce, “yine yanıt verilmediğini, geçiştirildiğini” söyledi.

İnce, şöyle devam etti:
“Bu kez Adalet Bakanlığına bilgi edinmeden müracaat ettim. Adalet Bakanı, yine yanıt veremedi. Bu ülkede artık müracaat edeceğim yollar tıkandı. Sıradan bir yurttaşın halini siz düşünün. Bu ülkenin nasıl bir faşizme, tek parti diktatörlüğüne gittiğini herkese göstermiş oldum bu soru önergeleriyle. Bir milletvekili olarak dinlenilip dinlenilmediğimi öğrenemiyorum? Adalet Bakanı ve Sayın Başbakan, 'siz bu ülkenin milletvekilisiniz, dinlenilmediniz, merak etmeyin kardeşim' diyemediler. Hiçbir yurttaşa da bunu diyemezler. Bu ülke, hukuk devleti olabilir mi? Telefonların dinlenilmediğinin söylenemediği bir ülkede, ileri demokrasiden söz ediyorsunuz. Yandaş basının vicdanına bırakıyorum. Bir gün siz de bu soruların yanıtını alamayacaksınız.”

“DESTEKSİZ ATMAYA BAYILIYOR”

“Başbakan Erdoğan'ın desteksiz atmaya bayılığını” ifade eden İnce, Erdoğan'ın 31 Ağustos 2010'da Tekirdağ'daki mitingde “Rahmetli Menderes geldi tamtakır durumdaki Hazineyi doldurdu, bunlar darbeyle gelip merhumu idam ettiler, ondan sonra da Hazineyi boşalttılar” dediğini kaydetti.
İnce, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın verdiği yanıtta, 1950 yılında Merkez Bankasındaki altın rezervinin 1.5 milyar dolar, 1960'ta ise bu rakamın 1.3 milyar dolar olduğunun belirtildiğini bildirdi. İnce, “Yani, Sayın Başbakanı yalanlıyor. Yani altın rezervini azalmış olarak bırakmış. 60-70 yıl öncesinin tartışmalarının içinde değiliz ancak Sayın Başbakan'ın sadece halkı etkilemek için tarihi çarpıtarak politika yapmasını kendi belgeleriyle belgelemiş olduk” dedi.

“YAKIŞMADI”

Soruları da yanıtlayan İnce, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın bir gazetecinin telefonlarını dinlettiğine ilişkin haberleri anımsatan bir gazeteciye, “İnsanların haberleşme özgürlüğü eski ya da yeni Genelkurmay Başkanı'ndan sorulmaz. Haberleşme özgürlüğünü Başbakan'dan sorarım. Gerisi, lafügüzaftır (boş söz)” yanıtını verdi.

İnce, “BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in polise tokat attığının” anımsatılması üzerine ise “Yakışmadı” karşılığını verdi.

AK Parti'nin seçim çevresi Yalova'dan eski basketbolcu İbrahim Kutluay'ı aday göstereceğine ilişkin soru üzerine ise İnce, şunları söyledi:
“Sayın Başbakan'ın Yalova'da zaman içinde görev yapmış 4 il başkanını çağırıp, 'güçlerinizi birleştirin, Muharrem'in sırtını yere getirin' dediğini, herkes konuşuyor. Şöhretli peşindeler. Açılım politikasına Kevin Costner da destek vermişti. İbrahim Kutluay'ı bire koyacaklarsa, Costner'ı ikinci sıraya koysunlar. Onların çabaları boşunadır. Yalova halkı, her şeyin iyisini bilir, baskılara boyun eğmez, kumpaslara aldırmaz. Öyle bir korkum yok.”

TÜSİAD'ın anayasa çalışmasında kamuda başörtüsüne ilişkin önerilerin de olduğu anımsatılarak, “kişisel görüşünün sorulması” üzerine ise İnce, “TBMM'de, okulda, hastanede, yargıda olmamalı. Liseyi bitirmiş bir genç özgürdür artık, üniversitede okurken. Ona karışmamamız lazım” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!