Sosyalistlerden AB desteği için 3 şart

Güncelleme Tarihi:

Sosyalistlerden AB desteği için 3 şart
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 00:09

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella ve beraberindekilerle görüştü. Heyet, Anayasa değişikliği sonrası Cumhurbaşkanı’na tanınan bazı yetkilerin demokrasi ile bağdaşmadığını savunarak, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine desteği sürdürmek için üç şart öne sürdü.

Haberin Devamı

OHAL ELEŞTİRİSİ
Basına kapalı yapılan heyetle görüşmeye, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İstanbul milletvekilleri Şafak Pavey ve Selina Doğan katıldı. Pittella, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamalarının Türkiye’yi farklı bir noktaya taşıdığını, bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini, ancak artık desteklerini sürdürmeyi üç şarta bağladıklarını ifade etti. Pittella bu üç şartı özetle şöyle iletti: “Anayasa değişikliği sonrası cumhurbaşkanına tanınan bazı yetkiler demokrasi ile bağdaşmıyor.

1. Cumhurbaşkanının hâkim atamasından vazgeçilmesi gerekiyor. 2. Cumhurbaşkanına tanınan parlamentoyu feshetme yetkisinin de kaldırılması gerek. 3. Ülke KHK’larla yönetiliyor. Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanına tanınan kararname yetkisinden vazgeçilmeli.”

DESTEĞİ SÜRDÜRÜN
Kılıçdaroğlu ise Pittella’nın öne sürdüğü üç şartla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Yapılan anayasa değişikliğinin antidemokratik olduğunu biz de kabul ediyoruz. Venedik Komisyonu raporunda da bunlar sıralanıyor. Dile getirdiğiniz üç konuda biz de hassasiyet gösteriyoruz, eleştiriyoruz. Ancak Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin kesilmesi doğru değil. Bu nedenle destek vermeyi sürdürün. AB ile görüşmeler devam eder, müzakereler sürerse ülkede normalleşme sağlanır.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!