Sosyal medya geleneksel basını yendi

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medya geleneksel basını yendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 00:00

ABD Başkan Barack Obama'nın Pazar gecesi bir açıklama yapacağı bildirildiğinde, haber siteleri ne öğreneceklerinden habersizdi. Sosyal paylaşım sitelerinde ise 'doğru bilgiler' dolanmaya başlamıştı bile.

Haberin Devamı

Beyaz Saray, Pazar akşamı Başkan Barack Obama’nın ulusa sesleneceğini aniden açıklayınca, CNN’in sunucuları basın açıklaması öncesindeki dakikaları Obama’nın ne hakkında açıklama yapacağına değinmeden, ön değerlendirmeler yaparak geçirdi.

          

Ancak Twitter ve Facebook sayesinde, CNN izleyicileri Obama’nın ne hakkında konuşacağından haberdar olmuştu. Usame bin Ladin’in ölümü hakkında onaylanmayan ancak doğru olduğu anlaşılan haberler, Obama’nın 11.45’teki konuşmasından bir saat önce ve haberi geçmeye başlayan büyük televizyon kanalları ve kablolu yayın ağlarından 20 dakika önce sosyal paylaşım ağarında dolanmaya başlamıştı.

Haberin Devamı

 

Bu durum, sosyal medya ve geleneksel medyanın aynı haberlerle nasıl farklı şekilde ve hızda ilgilendiğini gösteren bir diğer örnek. Bir zamanlar CNN’in Körfez Savaşı’ndan sürekli fotoğraf geçerek gazetelere ve akşam bültenlerine rakip olduğu gibi, Twitter ve Facebook da son dakika haberleri için birer acil uyarı sistemi haline geldi.

 

Usame bin Ladin’in öldürüldüğü akşam Twitter’da, saat 10.45 ile 12.30 arasında saniyede ortalama 3 bin 400 mesaj atıldı. Bin Ladin’in malikanesine yapılan baskının 10.30’dan itibaren duyulmasıyla, sadece ABD’de Facebook üzerinde beş milyondan fazla arama yapıldı. Sitede açılan “Usame bin Ladin Öldü” sayfası, dün itibariyle 400 bin takipçiye sahipti.

 

DOĞAL HABER AKIŞI

Sms ve sosyal paylaşım ağları, sadece bin Ladin’in ölümü hakkındaki haberlerin yayılmasını değil, aynı zamanda insanların 11 Eylül’de yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu “Ground Zero” ve Beyaz Saray önünde bir araya gelmesini sağladı.

 

Bu durum, bazı muhabir ve gözlemcileri bin Ladin haberleriyle ilgili tecrübelerini bağlama oturtmaya çalışmaya itti. El Cezire’nin muhabiri Alan Fisher, bu durumu Twitter üzerinden, “Yeni nesil Kennedy anı” olarak tanımladı. Fisher, “Benim neslim, 11 Eylül ve Leydi Diana’nın ölümünü hatırlayacak. Bin Ladin’in ölümü, küresel etkisi bakımından yeni nesil için aynı ölçekte olacak” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

 

Obama açıklamasını yaptığı anda, iPhone için fotoğraf paylaşım uygulaması olan Instagram'ın kullanıcıları, televizyonlardan ve diz üstü bilgisayarlarından aldıkları görüntülerle sisteme fotoğraf yağdırdı. İlk önce ABD bayraklarının, ardından New York ve Washington’daki gösterilerin fotoğrafları kısa sürede sisteme düştü.

 

Saat 11 sularında Philadelphia’daki Citizens Park’ta oynanan Mets - Phillies beyzbol maçında “ABD… ABD” sloganları yükselmeye başladı. Kalabalığın arasındaki Billy Wichterman, iPhone’unu çıkardı, Twitter’a girdi ve sloganların sebebini anladı.

 

Sosyal paylaşım ağlarının sunduğu hizmette genel olarak eksik olan şey, orijinal haberler. Bu da, çok azı Pakistan ve Afganistan’da muhabir bulunduran basın kuruluşlarına kalıyor.

Haberin Devamı

 

‘HABERLERE ŞÜPHEYLE YAKLAŞILMALI’

 

BBC Küresle Haberler direktörü Peter Horrocks, gönderdiği e-mailde, “Kabil muhabirlerimiz Afgan güvenlik yetkilileriyle konuştu. Onlar, Bin Ladin’in ölümünün çok geç kaldığını çünkü artık her sokakta bir Bin Ladin olduğunu söylüyor” dediğini iletti.

 

Arizona State Üniversitesi’nden Dan Gillmor, bir olayın oluşumuyla, olay hakkında anında ortaya atılan haberler konusunda şüpheli olmak gerektiğine değindi. Gillmor, Ocak ayında başından vurularak ağır yaralanan Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffrords’un öldüğü hakkındaki haberleri örnek verdi.

 

Gilmorr, “Sosyal paylaşım ağlarının değeri onlara dahil olan herkes için önemli. Bence tüm diyaloglarımızı özel şirketlere ait ağlara yönlendirmek konusunda dikkatli olmalıyız. Sonuçta bu şirketler hisse sahipleri için çalışıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!