Sorun uzman cevaplasın

Güncelleme Tarihi:

Sorun uzman cevaplasın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kesintisiz 8 yıl ısrarı neden?

Bazı siyasiler, gelişmiş hiçbir ülkenin 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitim uygulamadığını açıklıyorlar. Durum böyleyken Türkiye'de niçin kesintisiz zorunlu eğitim için ısrar ediliyor? (İstanbul)

- Dünyada zorunlu eğitimi 8 yıl olarak uygulayan az sayıda ülke kaldığı doğru bir saptamadır. Zira, bütün gelişmiş ülkelerde zorunlu temel eğitim en az 9 yıldır. Bu ülkelerde ister 9, ister 11 yıl olsun, zorunlu ilköğretim kesintisiz uygulanıyor. En önemlisi de hiçbir gelişmiş ülke, çocuklarını, zorunlu eğitimini tamamlamadan mesleğe yönlendirmiyor.

ALMANYA'DA

Kesintili öğretim için örnek verilen Almanya'da zorunlu öğretim 15 yaş doluncaya kadar sürüyor. Genelde 4. sınıf sonu, çocuklar başarılarına göre üç grubu ayrılıyor. Öğrenciler, gruplardaki başarılarına göre bir alt veya üst gruba geçebiliyorlar. En alt gruptaki öğrenci 10. sınıf sonu başarısı ‘pekiyi' olursa, liseye denk Cimnasyum'un 11. sınıfına devam ediyor. Aksi halde bir mesleğe yöneltiliyor veya hayata atılıyor. Veli, çocuğunun bir üst gruba devamında ısrar ederse, öğrenci sınava alınıyor.

ABD'de

Amerika'da Zorunlu ilköğretim, eyaletlere göre ‘6-3-3', ‘6-2-4', ‘4-4-4', ‘6-6' ve ‘8-4' ama toplam 12 yıl uygulanıyor ve tüm eyalet okullarında, aynı temel eğitim programı geçerli. Öğrenci, 12 yıl bittikten sonra mesleki-teknik eğitime geçebileceği gibi çok programlı liselerde istek ve yeteneğine göre belirli dersleri de alabiliyor.

FRANSA'DA

Zorunlu eğitim süresi 8 yıl olan Fransa'da, yönlendirme zorunlu öğretimden sonra 4 yıllık lisenin ilk iki yılında yapılıyor.

İNGİLTERE'DE

Zorunlu öğretimin ‘6-5' olarak 11 yıl uygulandığı İngiltere'de, 16 yaş sınırlaması bulunuyor. Zorunlu öğretimin 6. sınıfını tamamlayan öğrenciler, çok amaçlı ortaöğretim kurumlarına devam ediyor. Öğrenciler, ancak 16 yaş sonunda çok programlı okullarda, bir veya iki yıllık mesleki programlara ya da iki yıllık akademik programlara devam ediyorlar. Avustralya'da da çocuk 16 yaşına kadar zorunlu öğretim kapsamında tutuluyor. Öğrenciler, 16 yaşın sonunda ‘Tafe' denilen teknoloji kolejlerine ya da iki yılık akademik programlara gidiyorlar.

JAPONYA'DA

Japonya'da ‘6-3-3' modeli uygulanıyor. Bunun ilk ‘6-3'ünü kapsayan toplam 9 yıl, zorunlu eğitim kesintisiz veriliyor. Kalan 3 yılı da lise öğrenimine denk geliyor. Zorunlu öğretimden sonra teknoloji eğitimi başlıyor. Burada 5 yıl okuyan öğrenciye ön lisans diploması veriliyor.

KUZEY AVRUPA'DA

İskandinav ülkelerinde de ‘6-3-3' modeli geçerli. Bunun ilk ‘6-3'ünü kapsayan 9 yıl, zorunlu eğitim uygulanıyor. Zorunlu eğitim sonunda sınav uygulanan öğrenciler, çok programlı liselere devam ediyorlar. Öğrenci sınavda gösterdiği başarının yanı sıra temel eğitimin 8 ve 9. sınıftaki başarısına göre, genel ya da meslek programlarına yönlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!