Sorumluluk bilinci kazandıran cinsel eğitim

Güncelleme Tarihi:

Sorumluluk bilinci kazandıran cinsel eğitim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2002 21:28

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Cinsel Fonksiyon Bozuklukları ve İnfertilite" kongresinin bugün düzenlenen oturumunda konuşan Dr. Nazmi Algan, "İstanbul'da değişik üniversitelerdeki kız öğrenciler arasında yapılan araştırmaya göre, öğrencilerin üçte birinin aktif bir cinsel yaşamı var ve bunların da üçte biri, bir kez gebelik sonlandırmış" dedi.

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'ndeki kongrede, Sağlık Bakanlığı'nın ergenlere yönelik üreme sağlığı bilgilendirme projelerinde yer alan Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Nazmi Algan, deneyimlerini anlattı.

Dr. Algan, ergenlere yönelik cinsel sağlık eğitiminde birçok kurumun işin bir ucundan tuttuğunu, ancak çok sistemli bir eğitim verilemediğini belirtti.

Üreme sağlığının doyurucu ve güvenli bir cinsel yaşamı ifade ettiğini belirten Dr. Algan, verilen eğitimlerle gençleri cinselliğe özendirmediklerini, bu konuda onlara doğru tutum ve değerler kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Önyargılardan arınmış, cinselliğin doğallığını vurgulayan, cinsel kimliği geliştiren ve sorumluluk bilinci kazandıran bir eğitim verilmesi gerektiğinu vurgulayan Dr. Algan, bu konudaki değer ve inanç farklılıklarına saygı duyulması gerektiğine de işaret etti.

Dr. Algan, verdikleri eğitimler sırasında özellikle eşcinselliğe karşı önyargılı sorularla karşılaştıklarını belirterek, bu konuda gençlere daha hoşgörülü bir bakış açısı kazandırmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de, ergenler arasında aktif bir cinsel yaşam olduğunu vurgulayan Dr. Algan, Ankara'da lise öğrencileri arasında yapılan bir araştırmanın bunu doğruladığını ifade etti.

KADAVRADAN SPERM

ABD'de bir androloji laboratuvarı ve sperm bankasında yönetici olan Ashok Agarwal da "Kısır erkeğin değerlendirilmesinde ileri spermfonksiyon testleri" konulu bir sunum yaptı.

Yöneticisi olduğu laboratuvarda sadece kanser hastalarının spermlerini depoladıklarını söyleyen Agarwal, ABD'de bu tür 250-300 kadar laboratuvar bulunduğunu, ayrıca kısır insanların cerrahi tekniklerle alınan örneklerini de incelediklerini belirtti.

Tedavi sırasında hastanın kaybedilmesi durumunda, spermleri mahkeme kanalıyla kişilerin kız arkadaşlarına veya eşlerine verdiklerini anlatan Agarwal, zaman zaman bu kişilerin verilen spermlerle döllendiklerini, ancak kendilerinin ilke olarak bu işlemi laboratuvarlarında gerçekleştirmediklerini anlattı.

Kadavradan 15 saat içerisinde canlı sperm alınabilidiğini de dile getiren Agarwal, ABD'de sperm alınarak cerrahi tekniklerle yapılan döllenmelerin 9-10 bin dolara mal olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!