GeriGündem Sorularla 2003 yılı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sorularla 2003 yılı

2003 yılının şüphesiz en önemli olayı ABD'nin Irak'a yönelik savaşı oldu. Gerçi ABD, savaşa bahane ettiği kitle imha silahlarını bulamadı ama Saddam'ı ele geçirdi.

Şimdi, geride kalan 12 aya dönüyor ve hafızaları yokluyoruz.  Acaba 2003'te neler oldu?

1-
Avrupa başta türbanı ve aşırı dinci terörü tartışırken İranlı bir önde gelen yaptığı açıklamayla herkesi şaşırttı. ‘‘Atatürk gibi biz de İran'da din ile devleti ayırmalıyız’’ diyen İranlı kimdir?

a) İran dini lideri Ayetullah Hamaney

b) İran İslam devriminin lideri Ayetullah Humeyni'nin torunu Hüseyin Humeyni.

c) Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi

2- Güller kırmızı, menekşeler mavi

ah naçiz külçe bedenim

yatakta özler seni

Bu uzaklık sevgilim duvar gibi,

serüven istersen bir daha, uçak gemisine atla...

Seyahate çıkan eşinin hasretine dayanamayıp şair kesilen devlet lideri kimdir?

a) Almanya Başbakanı Gerhard Schröder

b) Yunan Başbakanı Kostas Simitis

c) ABD Başkanı George W.Bush

3- ABD askerleri Bağdat'a girdiğinde ‘‘Sığır çobanları Bağdat kapılarında intihar ediyor. Bağdat'a girdikleri yalan’’ diyen Iraklı yönetici kimdi? ABD Başkanı George W.Bush sonrasında ‘‘o benim adamımdı’’ demişti.

a) Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz

b) Irak Enformasyon Bakanı Said El Sahaf

c) Saddam'ın oğlu Uday

4- ABD sonunda büyük avını yakalamayı başardı. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, Tikrit yakınlarında bir delikte ele geçirildi. Saddam'ı yakalayan 4'üncü Piyade Tümeni'ne bağlı askerlerin lakabı nedir?

a) Demir Atlar

b) Çığlık Atan Kartallar

c) Gri tilkiler

5- Irak'ın kitle imha silahlarıyla ilgili hazırlanan rapor İngiltere'de büyük bir skandala neden oldu. ‘‘Hükümet, Irak'ın kitle imha silahlarıyla ilgili raporunu abarttı’’ deyip iddiası BBC'de yayınlanan silah uzmanı, hükümetin adını deşifre etmesi üzerine intihar etti. Bu silah uzmanının adı neydi?

a) Robert Hanssen

b) Richard Branson

c) David Kelly

6- İngiliz futbolcu David Beckham'a İranlı mollalar ülkeye giriş vizesi vermedi. İranlı molların gerekçesi neydi?

a) Futbol düşkünü gençlere kötü örnek olabilir.

b) Beckham'ın gelişi rejime karşı ayaklanmayı tetikleyebilir.

c) Yakışıklı futbolcu, kızlarımızı baştan çıkarabilir.

7- ABD ve Rusya'dan sonra Çin'de uzaya insan yollamayı başardı. ABD'nin astronot, Ruslar'ın kozmonotundan sonra Çinliler de kendi uzay adamlarına Çince ‘‘uzay gemicisi’’ anlamına gelen bir isim verdiler? Çinli uzay adamına ne deniyor?

a) Taikonot

b) Astronom

c) Kozmonom

8- Kıbrıslı Rum kadın Titina Loizidu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı doğrultusunda Türkiye'den 1 milyon 120 bin euro tazminat aldı. Türkiye, Loizidu'ya niye tazminat ödemek zorunda kaldı?

a) 1974 Barış Harekatı nedeniyle bıraktığı Girne'deki evini geri istiyordu.

b) Oğlu Yorgo, sınır çatışmalarında öldüğü için dava açmıştı.

c) Babasının kuzeydeki portakal bahçelerinin iadesini istiyordu.

9- ABD'de yine Hollywood'tan ünlü bir isim siyasete transfer oldu. ABD'nin en büyük eyaleti California'nın valisi seçilen bu ünlü aktör kimdir. ‘‘Terminatör’’ lakabı bir ipucu olabilir.

a) Sylvester Stallone

b) Bruce Willis

c) Arnold Schwarzenegger

10- Amerikalı bir illüzyonist, Londra'daki tarihi Tower Bridge yanında 44 gün boyunca pleksiglastan yapılma bir kutu içinde asılı kaldı ve sadece su içerek hayatını sürdürdü. Bu çılgın illüzyonist kimdir?

a) David Blaine

b) David Copperfield

c) Roy Horn

11- AB, 10 ülkeyi 1 Mayıs 2004 itibaren üyeliğe kabul ederek genişleme kararı aldı. Ancak bu ülkelerden biri Aralık ayında yapılan Anayasa görüşmelerini daha fazla oy hakkı istediği için tıkadı. ABD'ye yakınlığından ötürü ‘‘Truva Eşeği’’ diye anılan bu ülke hangisidir?

a) Letonya

b) Polonya

c) Çek Cumhuriyeti

12- Pop müziğin çılgın ismi Madonna, bu yıl da adından sıkça söz ettirdi. Hatta MTV'de bir kadın meslektaşıyla dudak dudağa öpüşüp şov yaptığı için ‘‘Netscape Celebrity’’ sitesi tarafından yılın skandalı seçildi. Madonna kiminle öpüşmüştü?

a) Britney Spears

b) Cher

c) Jennifer Lopez

13- 2003'ün adından en çok söz ettiren devlet liderlerinden biriydi. Açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çeken bu devlet adamı konuk ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, limandaki Rus savaş gemisini görünce ‘‘Amiral battı oynamaya mı geldin’’ dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oğlunun nikah şahitliğini de yapan bu devlet adamı kimdir?

a) İngiltere Başbakanı Tony Blair

b) İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi

c) İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar

14- Dünya Avrupalı bir dışişleri bakanının ölümüne yol açan bıçaklı saldırı nedeniyle şoke oldu. Alışveriş yaparken hunharca öldürülen Anna Lindh, hangi ülkenin dışişleri bakanı idi?

a) İspanya

b) İsveç

c) Avusturya

15- ‘‘Yaşlı Avrupa’’ Alman Dili Derneği (GfdS) tarafından 2003 yılının deyimi seçildi. Savaşa karşı çıkan Fransa, Almanya ve Rusya'yı tanımlamak için bu sözü ilk kez kim kullandı?

a) ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell

b) Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice

c) ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld

16- 27 Ağustos 2003'te dünya ender rastlanan bir gök olayına tanık oldu. Güneş sisteminden bir gezegen son 60 bin yılın dünyaya en yakın konumuna geldi. ‘‘Kızıl’’ diye anılan bu gezegen hangisidir?

a) Mars

b) Venüs

c) Uranüs

17- İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atarak binlerce kişinin ölümüne neden olan B-29 bombardıman uçağı onarılıp, Washington'daki Smithsonian Müzesi'nde ziyarete açıldı. Uçağın adı neydi?

a) Fat Boy

b) Enola Gay

c) Thunder Bird

18- ABD yine ünlü bir kişinin adının karıştığı seks skandalıyla çalkalandı. Bu kez NBA'in ünlü bir ismi 19 yaşındaki bir genç kadına tecavüzle suçlandı. ‘‘Tecavüz etmedim, zina yaptım’’ diyen basketçi kimdir?

a) Kobe Bryant

b) Raul Lopez

c) Shaquille O'Neal

19- 2003'te eşcinsel olmayan, ancak kadınsı yönlerini gizlemeye ihtiyaç duymayan kentli heteroseksüel erkek tiplemesi için yeni bir kavram kullanılmaya başladı. David Beckham, Ben Affleck ve Justin Timberlake gibi erkekler için kullanılan bu kavram nedir?

a) Hermoseksüel

b) Metroseksüel

c) Sosyocinsel

20- Başta Asya olmak üzere dünya gizemli zatüree diye anılan bir hastalığın pençesinde kıvrandı. Yaklaşık 800 kişinin ölümüne yol açan ‘‘akut solunum yetmezliği sendromu’’ diye anılan bu hastalığın kısaltması neydi?

a) SARS

b) MARS

c) ZATR

21- 2003'te Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarihinin en kötü ikinci kazasını yaşadı. Uzay mekiği yedi mürettebatla Uluslararası Uzay Üssü'nden dönerken infilak edip düştü. Uzay mekiğinin adı neydi?

a) Challenger

b) Atlantis

c) Columbia

22- 1997 yılında Paris'te geçirdiği trafik kazasında ölen Prenses Diana, ölmeden 10 ay önce birilerinin kendisini öldürmek istediğini öne sürmüş. Diana, bu hayati sırrı kime vermişti.

a) Eltisi Sarah Ferguson

b) Erkek kardeşi Kont Spencer

c) Uşağı Paul Burrell

Cevap anahtarı

1-b

2-c

3-b

4-a

5-c

6-b

7-a

8-a

9-c

10-a

11-b

12-a

13-b

14-b

15-c

16-a

17-b

18-a

19-b

20-a

21-c

22-c

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

False