Sonarla balık avı neden serbest

Güncelleme Tarihi:

Sonarla balık avı neden serbest
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2012 00:00

Balık sezonuna, balık popülasyonu düşünülerek hazırlanmış yeni kurallarla giriyoruz. Kalkan, sinarit ve levrek için avlanma boyları ile av tarihleri değişti, bazı yerlerde de gırgırla avlanmaya yasak getirildi. Peki, piyasada 150 liradan satılan, balıkların yumurtalarının bile avlanmasına yol açan sonar cihazı için neden bir şey yapılmadı?

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 1 Eylül’de başlayacak yeni balık sezonu öncesinde yeni uygulamalar getirdi. İzmit Körfezi, Adalar civarı
ve Büyükçekmece Koyu gırgır avına kapatıldı. Marmara Denizi’nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için ek tedbirler konuldu. Kalkan, levrek ve sinarit için avlanabilecek en düşük boylar da büyütüldü. Ancak artık olta balıkçılarının bile kullanmaya başladığı, piyasada 150 TL’den başlayan fiyatlarla satılan sonar cihazları için herhangi bir önlem alınmadı. Sonar cihazlarına tepki gösteren uzmanlar şu değerlendirmeleri yaptılar:

Balıkçının insafına kalmış!

/images/100/0x0/55eb666bf018fbb8f8beab8b

Haberin Devamı

* Eski Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Müfit Çıkrıkçıoğlu: Sonar cihazlarının fiyatları bin lira ile
200 bin lira arasında değişiyor. Bir teknede gerçekten de çok cihaz var. Teknolojiyi bilinçli kullanmak gerekli. Kıyılarda kullanılmamasına özen gösterilmeli ve denetlenmeli. Sonar cihazını kullanan balıkçının insafı çok önemli, o cihazla avlandıktan sonra her şey onun elinde. İsterse yuvayı dağıtır, isterse dağıtmaz. Sonar cihazları av ile avcı arasındaki rekabeti ortadan kaldırıyor. Okyanuslarda bile kullanılmasına izin verilmeyen sonar cihazlarını Marmara’da avlanan balıkçıların teknelerinde görebilirsiniz.

Okyanus değil ki burası

* İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Saadet Karakulak: Sonar, balıkların yerini bulan cihazdır. Japon balıkçılar avlanırken sonar cihazını çok kullanırlar. Çünkü onlar okyanusta avlanıyorlar. Bizde bir bakıyorsunuz bir teknede 4 tane birden sonar cihazı kullanılıyor. Bu da balıkların tüm yaşam alanlarını, yavrularını ve yumurtalarını ortaya çıkarıyor. Bu da aşırı avcılık yapılmasına neden oluyor. Küçük balıklar da yavrular da avlanmış oluyor. Marmara Denizi zaten kapalı deniz, sonar cihazı yüzünden balıkların üreme alanlarında avlanma yapılıyor. Bu nedenle sonar cihazı olumsuz etki yapıyor.

Haberin Devamı

Düşük menzilli olsun bari

* Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş: Uzun menzilli sonar cihazları nedeniyle bir sezonda avlanılması gereken balık çok kısa sürede avlanıyor. Uzun menzilli sonar cihazı kullanılmasında ısrar edilmesi balıkçılara zarar veriyor. Bu nedenle sürdürülebilirliği yok ediyor. ‘Nasıl daha fazla koruyarak avlanabiliriz’, artık bunu düşünmek gerekiyor. Daha düşük menzilli sonarlar tercih edilmeli.

/images/100/0x0/55eb666bf018fbb8f8beab8d

Gelecek nesilleri öldürüyor

* İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal: Sonar cihazları çok ucuz ve erişilebilir. Neredeyse kıyıda olta
atanlar bile kullanmak isteyecek. Avlanma sahası çok büyük değil, zaten belli bir mile gidince uluslararası sulara gidiyorsunuz. Sonar cihazları da balıkların kaçmalarını imkansız hale getiriyor. Bu nedenle çok kısa sürede sezonluk balık tutuluyor, bilinçsiz sonar cihazlarının kullanımı nedeniyle gelecek nesil balıklar da av oluyor.

Haberin Devamı

İzmit, Adalar, Büyükçekmece gırgıra kapalı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 3 nolu tebliği av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak. Tebliğde yer alan detaylar şöyle: 
* İzmit Körfezi, Adalar çevresi ve Büyükçekmece Koyu gırgır teknelerine kapatıldı. 
* Marmara Denizi’nde Manyat ve Algarna ağları ile gece yapılan avcılık yasaklandı.
* Gırgır tekneleri için 18 metre olan derinlik sınırı 24 metreye çıkartıldı. 
* Kalkan için avlanma boyu 40 santimden 45 santime, levrek için 18 santimden 25 santime, sinarit için 20 santimden 35 santime yükseltildi. 
* Kalkanda 1 Mayıs-30 Haziran olan avlanma yasağı 15 Nisan-15 Haziran’a, dil balığında 15 Şubat-15 Mart olan avlanma yasağı 1 Ocak-1 Şubat tarihleri arasına alındı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!