Arefe günü (bu akşam) teravih kılınır mı? Son teravih namazı ne zaman kılınacak?

Güncelleme Tarihi:

Arefe günü (bu akşam) teravih kılınır mı Son teravih namazı ne zaman kılınacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2020 11:01

Müslümanlar teravih namazını bu yıl koronavirüs önlemleri kapsamında camilerde cemaat ile namaz kılınmasına ara verilmesinin ardından evlerinde kılıyorlar. Son teravih namazı ne zaman kılınacak sorusu merak edilen konular arasında yerini aldı. Bayrama az bir zaman kala vatandaşlar araştırmalarını hızlandırdılar. Peki arefe günü teravih namazı kılınır mı?

Haberin Devamı

Ramazan ayı bu yıl 24 Nisan’da başladı. Müslümanların bu ay içerisinde yaptıkları ibadetler arasında teravih namazı da yer alıyor. Yatsı namazından sonra kılınan teravih namazının ne zaman biteceği bayrama az bir zaman kala araştırılan konular arasında yerini aldı. Arefe günü teravih kılınır mı? İşte detaylar…

SON TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINACAK?

 

Son teravih namazı 22 Mayıs'ta kılındı. Arefe günü teravih namazı kılınmıyor.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).

Haberin Devamı

Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır.

Arefe günü (bu akşam) teravih kılınır mı Son teravih namazı ne zaman kılınacak

Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

- Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

- Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.

-Sübhâneke okuınur.

Haberin Devamı

-Sübhaneke'nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

- Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

- Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır.

- Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.- Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

Haberin Devamı

- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

- Sonra da vitir namazı kılınır.

BAKMADAN GEÇME!