Son röportajı Türkiye oldu

Güncelleme Tarihi:

Son röportajı Türkiye oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, büyük bir hayranını, dost bir Alman gazeteciyi kaybetti. 1969 yılından beri Stern'de çalışan Volker Kraemer, 80'lerden beri yıllık tatilini Dalyan'da geçiriyordu. Türkiye'yi karış karış dolaşmış, sayısız dost edinmişti. Volker Kraemer, Kosova'ya gitmeden önce son olarak ‘‘Türkiye ve Türkiye'nin geleceği’’ konulu geniş bir röportaj hazırlamıştı. Stern’in son sayısı siyah kapakla yayınlandı. Kapakta sadece birlikte hayata veda ettiği gazeteci dostu Grüner’le fotoğrafı vardı...

ALMANYA'nın en deneyimli savaş muhabirlerinden biri olan, son görevinde Sırp keskin nişancılar tarafından sinsice katledilen Stern Dergisi foto muhabiri Volker Kraemer kelimenin tam anlamıyla Türkiye ve Türk dostuydu. NATO Hava Harekatını Ankara Hilton Otel'de öğrenen ve gelişmeleri televizyondan izleyen Volker Kraemer, Kosovo'daki göreve gönderilmeden önce son büyük röportajını Türkiye'de yaptı. ‘‘Türkiye ve Türkiye'nin geleceği’’ konusunda, Türk serbest gazeteci Metin Yılmaz ile birlikte geniş kapsamlı bir röportaj hazırlayan Kraemer, savaş nedeniyle henüz yayınlanmayan röportajını basılmış halde göremeden hayata veda etti.

TÜRKİYE'Yİ SEVİYORDU

Muhabir arkadaşı Gabriel Grüner ve tercümanı Şenol Alit ile görevden dönerken Priştina'nın 40 kilometre güneyindeki Dulje'de Sırp keskin nişancılar tarafından kafasına sıkılan tek kurşunla ölen Volker Kraemer, kelimenin tam anlamıyla Türk dostuydu. Kendisiyle iki hafta süreyle Türkiye'de incelemede bulunan Türk serbest gazeteci Metin Yılmaz'ın izlenimlerine göre, ‘‘O bir tam Türk dostu’’ idi. Ölümünden önce son büyük röportajını Türkiye hakkında yaptı. Ancak kara talih, Türkiye'den her zaman büyük hayranlıkla bahseden Kraemer'e, çok sevdiği ülke hakkında yaptığı dev röportajın yayınlanmasını görmek nasip etmedi. ‘‘Prag fotoğrafları’’ ile dünyaca ün kazanan 56 yaşındaki Kraemer, özenerek işlediği Türkiye röportajının yayınlanmasını göremeden hayata veda etti.

Kraemer, 1980'li yılların başından beri yıllık tatillerini Türkiye'de, büyük bir heyecanla Dalyan'da geçiriyordu. O tam bir Dalyan tutkunuydu. Dalyan'da çok sayıda Türk ve Alman dostu vardı. Çoluk çocuk Dalyan'a gelir, bir yılın yorgunluğunu burada, dostlar ve ‘‘Muhteşem’’ olarak adlandırdığı doğa içinde geçirirdi. Türkiye'yi adım adım dolaşmıştı. Hemen her yöresini kendi ülkesi gibi yakından tanırdı. Arabayla Türkiye'nin her yöresini gezmiş, insanları ile kaynaşmıştı. Kraemer'i yakından tanıyan Türk meslektaşı Metin Yılmaz, ‘‘Her tavrıyla büyük bir Türk dostu olduğunu gösteriyordu. 1990'lı yıllarda, Türk turizmci Vural Öger ile birlikte Türkiye'yi sadece turizm amaçlı dolaşmış. Tatilini Türkiye'de geçiren, Türkiye hakkında çok iyi ve dostane izlenimleri olan bir insandı. İnsanlara saygı gösterir, onları anlamaya çalışırdı’’ diye anlattı.

SON RÖPORTAJ

Kraemer, Kosova'da görev almadan önce son büyük röportajını çok sevdiği Türkiye hakkında yaptı. Bu görev kendine verildiğinde hiç tereddüt etmeden kabul etti. Türk serbest gazeteci Metin Yılmaz ile 21 Mart'ta Ankara'ya geldi. Yılmaz bu konuda şöyle anlattı:

‘‘Kraemer'i başka vesilelerle de tanıyordum. Türkiye'de beraber çalışırken onu daha yakından tanıma fırsatı buldum. Tam bir Türkiye hayranı, Türk dostu idi. Ankara'da otele yerleştik. NATO harekatı da o dönemde başladı. İki hafta süreyle Türkiye'de kaldık. Seçimler öncesi ve seçimler sonrası Türkiye konusunda, Türkiye ve Türkiye'nin geleceği konusunda büyük bir röportaj hazırlıyordu. Ankara'da, Fazilet ve diğer partiler konusunda çalışmalar yaptı. Antalya ve Bodrum gibi çeşitli turizm beldelerinde turizm konusunu, doğa ve denizle ilgili güzelliklerimizi işledi. GAP projesi hakkında geniş bir çalışmada bulunup, sulama işlerini görüntüledi. Amacı, Türkiye ve gelişen bir ülkenin ekonomisini en iyi şekilde tanıtmaktı. Türkiye'de büyük bir haz ve zevkle çalıştı. Savaşın boyutları kızışınca röportaj yayınlanmadı. Ne yazık ki, o büyük emeğini dergi sayfalarında göremeden aramızdan ayrıldı. Ölümü hepimizi şok etti.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!