Son karar Meclis'in

Güncelleme Tarihi:

Son karar Meclisin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2002 02:10

ABD'nin geri sayıma başladığı Irak'a askeri operasyon konusunda Ankara dün gece hareketli saatler yaşadı. Başbakan Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün de katıldığı zirvede, Türkiye'nin eğilimi ‘‘Varız ama son karar Meclis'in’’ şeklinde oldu.

Başbakanlık Merkez Bina'da saat 19.05'te başlayan ve iki bölüm halinde gerçekleşen zirvenin ilk bölümü 1 saat 40 dakika sürdü. Başbakan Gül başkanlığındaki ilk bölüme, Orgeneral Özkök'ün yanısıra, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile Başbakan Gül'ün Dışişleri Danışmanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

AYNI SÜREÇ DEVAM EDECEK

Yaklaşık 4 saat süren zirvenin ilk bölümünden sonra Başbakanlık kaynakları, toplantıyla ilgili olarak ‘‘Bu aşamada herhangi bir karar alınması beklenmemelidir. Bu süreç devam edecektir. 4 Aralık 2002 tarihli Başbakanlık açıklamasında vurgulanan ilkeler geçerliliğini korumaktadır’’ bilgisini verdiler.

Türkiye'de kurumlar arasında Irak ile ilgili gelişmeler üzerindeki istişare ve bilgilendirme sürecinin bir süredir devam etmesine dikkat çeken Başkanlık kaynakları, ABD Savunma Bakanı Vekili Paul Wolfowitz ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'ın Ankara'ya yaptıkları ziyaretten sonra 4 Aralık günü yapılan Başbakanlık açıklamasındaki ilkelerin geçerliliğini koruduğunu bildirdiler.

KARAR MERCİİ MECLİS’TİR

Diplomatik kaynaklar, 4 Aralık açıklamasında yer alan ‘‘Irak'a ilişkin olarak askeri seçeneklerin gündeme gelmesi halinde bu konulardaki nihai karar merciinin Anayasamızın 92. maddesinin açık hükümleri gereğince TBMM olduğu bildirilmiştir’’ ifadesine dikkat çektiler.

Aynı kaynaklar, ‘‘Toplantıda, ABD'nin bazı taleplerine Türkiye'nin 'yeşil ışık' yakabileceği seslendirilmiş olabilir. Ancak son kararı Meclis'in vereceğine dikkat çekildiği anlaşılıyor’’ değerlendirmesinde bulundular.

Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir diplomat da şunları söyledi:

CUMA GÜNKÜ MGK ÇOK ÖNEMLİ

‘‘ABD'nin talepleri karşısında Türkiye'nin daha fazla bekleme süresi yok. Bugün yapılacak Irak'la ilgili olağanüstü Bakanlar Kurulu ile cuma günkü MGK'da çok önemli. Dünkü toplantıdaki eğilim, ABD taleplerine
'yeşil ışık' yakma yönünde algılanabilir. Bu durumda, bugünkü Bakanlar Kurulu'ndan, ABD'nin üs ve asker gönderme izni ile Türkiye'nin gerektiğinde Kuzey Irak'a asker sokmasına ilişkin fezlekeyi hazırlama görevi de Dışişleri Bakanlığı'na verilebilir.’’

Bu arada Başbakan Gül'ün bölge ülkelerinin Irak'la ilgili nabzını tutmak için Ocak ayı içinde, Ürdün, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan ve Kuveyt'i kapsayan bir geziye çıkabileceği de ileri sürüldü.

EKONOMİK ETKİLER GÖRÜŞÜLDÜ

Zirvenin ikinci bölümüne Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin ve Ertuğrul Yalçınbayır, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de dahil oldu. Atalay'ın TRT ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile ilgili olması dikkati çekti.

Bu bölümde de muhtemel operasyonun Türkiye ekonomisinde olabilecek etkileri üzerinde duruldu.

Bu arada Gül, zirveyle ilgili bugün parti grubuna ve CHP lideri Deniz Baykal'a bilgi verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!