Son duvar da yıkılıyor

Güncelleme Tarihi:

Son duvar da yıkılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

GÜNEY Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung, Pyongyang'a gelişte, K.Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il tarafından Sunan Havaalanı'nda resmi törenle karşılandı. Havaalanında Kuzey Korelilere hitaben bir konuşma hazırlamış olan Güney Kore Devlet Başkanı, yetkililer kendisini hızla bir arabaya bindirince, bu konuşmayı yapamadı. Şeref kıtasını denetleyen ve ilk tur görüşmelerin yapılacağı Baekhwawon Devlet Konukevi'ne hareket eden iki lidere, halk, sevgi gösterilerinde bulundu.

52 yıldır ilk kez biraraya gelen iki ülke liderinin dünkü görüşmesi sadece 27 dakika sürdü. İki lider de görüşmeler başlamadan önce barış mesaları verdi. Güney Kore Devlet Başkanı Kim, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim'e, bu zirveyle iki Kore'nin düşmanlıklara son vereceği ve uzlaşma ve işbirliğine giden yeni bir dönemi açacaklarını umduğunu söyledi.

Dünkü zirve, iyimser beklentilerle başladı ve iki taraf, toplantıların başarıyla sonuçlanması için, ortak çaba harcama konusunda anlaşmaya vardılar. Görüşme sırasında, Kuzey Kore Devlet Başkanı, Güney Kore Devlet Başkanı'na ‘‘Aynı halkın çocuklarıyız. 13 Haziran, tarihi bir gün olacak’’ dedi. G.Kore basınında çıkan haberlere göre, Kuzey Kore lideri, iki ülke arasındaki askıya alınmış mevcut sorunların çözülmesine kaynak teşkil edecek bir ön metin hazırlandığını söyledi.

BİRLEŞME İSTEĞİ

Kim Dae-jung, Pyongyang'a hareketinden önce Seul Havaalanı'nda, kendisini uğurlamaya gelen halkın attığı ‘‘birleşmek istiyoruz’’ sloganları arasında yaptığı konuşmada, zirvede, Kore Yarımadası'nda savaş tehdidinin ve soğuk savaşın sona erdirilmesi için çalışacağını belirterek, ‘‘Bu zirvenin uzlaşma ve barış yolunu açacağına tüm kalbimle inanıyorum. Çabalarımızın bu konuda dönüm noktasını oluşturacağını ümit ediyorum’’ diye konuştu. Kim Dae-Jung'un, görüşme sırasında Kuzey'e, ilk adım olarak, bölünmüş ailelerin birleşmesini önermesi bekleniyor.

İLK ADIMI GÜNEY ATTI

İki taraf, 1953 yılında Kore Savaşı sona ermesine rağmen, birbirlerine karşı amansız düşmanlıklarını sürdürürken, Kuzey Kore Sovyetler Birliği ile Çin'in, G.Kore de ABD ve batılı ülkelerin desteğini almıştı. Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra zor günler yaşayan Kuzey, ekonomik krize sürüklenmiş, ülkede açlık başgöstermişti. İşte bu dönemde, Güney Kore, Kuzey'e zaman zaman yardım elini uzatmış ve aradaki buzların çözülmesi yolunda ilk adımı atmıştı.

ÇİN DESTEK VERDİ

Çin, iki Kore arasındaki tarihi zirveyi olumlu karşıladığı ve desteklediğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhu Bangzao, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Kore Yarımadası'nın iki yakası arasında 50 yılı aşkın süredir ilk kez düzenlenen zirvenin, bölgedeki durumda önemli bir gelişme olduğunu ve bu nedenle iyi bir şey olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

923 askerimiz şehit olmuştu

Kuzey Kore'nin güneye saldırmasıyla 25 Haziran 1950'de başlayan savaşa Türkiye de Birleşmiş Milletler üyesi olarak asker yollamıştı. 1 milyondan fazla kişinin öldüğü 3 yıllık kanlı savaş sırasında büyük kahramanlıklar gösteren ve diğer ülkelerin hayranlığını kazanan ordumuz,

923 şehit vermiş, 2068 askerimiz de gazi olmuştu. 19 Ekim 1950'de Tahsin yazıcı komutasında Kore'ye giden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birlik, daha sonra değiştirilmişti. Kore'de toplam 20 bin Türk askeri görev yaptı. Son manga da 27 Haziran 1971'de Türkiye'ye döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!