Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boÅŸaltıldı! Ä°ÅŸte orman yangınının devam ettiÄŸi yerler

Güncelleme Tarihi:

OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 02, 2021 15:14

Son dakika haberine göre, Türkiye orman yangınlarıyla savaşıyor... An itibarıyla 7 ilde orman yangınları devam ediyor. Muğla Bodrum'a bağlı Gökpınar, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı mahallerinde yanan çam ağaçlarının yola devrilmesi ve kaya parçalarını sürüklemesi nedeniyle zaman zaman ulaşım sağlanamıyor. Milas ilçesindeki yangın rüzgarın etkisiyle Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Öğle saatlerinde de Isparta'nın Sütçüler ile Denizli'nin Buldan ilçelerinde orman yangını çıktı. Antalya'ya bağlı Manavgat dışındaki yerlerde yangın kontrol altına alındı. İşte Bodrum, Manavgat, Gündoğmuş, Marmaris, Milas, Denizli, Aydın ve Isparta'da devam eden yangınlarda son durum...

Haberin Devamı

Türkiye'de çok sayıda noktada orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. An itibariyle Elazığ, Aydın, Adana, Antalya, Muğla, Denizli ve Isparta'da orman yangınları devam ediyor. Tunceli'nin Hozat ilçesindeki yangın ise öğle saatlerinde kontrol altına alındı.

İşte, Elazığ Adana, Bodrum, Manavgat, Marmaris, Milas, Denizli ve Isparta'daki yangınlardan son dakika gelişmeleri...

SAAT - 01:30 Anadolu Ajansı, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki yangının devam ettiğini duyurdu. Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.
Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı. Alevler ilçe merkezini de tehdit ettiği için Gündoğmuş ilçe merkezi tedbir amaçlı boşaltıldı.

Haberin Devamı

SAAT - 00:20 PAKDEMÄ°RLÄ°: BUCA YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’in Buca ilçesinde meydana gelen yangınla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Pakdemirli, yaptığı açıklamada "İzmir Buca yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı.

SAAT - 00:20 Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Beydiğin Mahallesi'nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Kızıldağ Mahallesi'ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Kızıldağ Mahallesi'nin tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı. Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı. Ayrıca ekipler, sokakta bulunan hayvanları da besleyip, bölgeden uzaklaştırdı.

SAAT - 22:50 Bakan Pakdemirli, İzmir Buca'daki yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

SAAT - 22:30 Adana'nın Karaisalı Bozcalar köyündeki yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

SAAT - 22:10 YANGIN HAVUZLARI ORMANI KURTARDI

İzmir'in Gaziemir ilçesi Sarnıç Semti Atatürk Mahallesi'nde söndürme helikopteri ormanlık alanın bulunduğu bölgedeki 5 kilometrelik alan içerisindeki 5 noktada bulunan yangın havuzlarından su alarak alevlere 10 sorti yaptı. Böylelikle zamanında müdahale ile hava kararmadan, kısa sürede yangına müdahale edilerek, alevler daha fazla büyümeden önüne geçilip, mezarlığa sıçramadan söndürüldü.

Haberin Devamı

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT - 22:05  10 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ, 15 EV HASAR GÖRDÜ

Isparta'nın Sütçüler ilçesindeki yangında söndürme çalışmalarına katılan 10 kişi dumandan etkilendi. Bölgedeki sağlık ekipleri, vatandaşları müdahale etti.
Çandır, Yıldız, Camili mahallerinde yaklaşık 15 ev hasar gördü. Evinin yandığını zanneden bir kadın, ağıt yaktı.

SAAT - 22:00 Yangını kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü belirten Denizli Valisi Ali Fuat AtikAtik, “Ciğerlerimiz yanıyor. Kaç hektarın zarar gördüğü hakkında bir ölçüm yapılamadı. Tamamen yangının söndürülmesine yoğunlaştık. Allah nasip ederse de en kısa sürede kontrol altına alacağız." dedi.

Haberin Devamı

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da yangın bölgesinin coğrafi anlamda zor bir yer olduğunu, tüm belediye ekiplerinin ve vatandaşların yangını söndürmek için seferber olduğunu ifade etti.

SAAT - 21:25 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

SAAT - 21:05 Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde yerleşim yerlerini tehdit eden yangın, uçak ve helikopterlerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

SAAT - 20:50 BAKAN PAKDEMÄ°RLÄ° SON DURUMU PAYLAÅžTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından 6 ilde devam eden orman yangınlarıyla ilgili son durumu açıkladı. Pakdemirli paylaşımında, "Ormanın Kahramanlarının 6 ilde, 13 farklı yangınla olan mücadelesi devam ediyor. An itibarıyla devam eden yangınlarda toplam 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ile 5200 personelimiz görev yapıyor" ifadelerini kullandı

SAAT - 20:05
DEMRE’DE DAĞLIK ALANDA YANGIN

Haberin Devamı

Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Davazlar Mahallesi Divle mevkiindeki dağlık alanda, akşam saatlerinde orman yangını başladı. Yangın yerine ulaşmak çok zor olduğu için karadan müdahale edilemiyor. Müdahale için yangın söndürme helikopteri bekleniyor.

Haberin Devamı

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler


SAAT - 19:35
Ä°ZMÄ°R'DE ORMAN YANGINI!

İzmir’in Gaziemir ilçesi Sarnıç Mahallesi’nde, saat 18.30 sıralarında ormanlık alanda yangın çıktı. Alevleri fark eden çevredekiler durumu itfaiyeye bildirdi. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Müdürlüğü ve itfaiyeye bağlı çok sayıda ekip sevk edildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

SAAT - 19:19
 
ADANA'DA TEDBİR AMAÇLI MAHALLE BOŞALTILDI

Adana’nın merkez Çukurova ilçesi Küçükçınar Mahallesi’nde çıkan yangına helikopterlerle havadan arazözlerle karadan müdahale devam ediyor. Alevlerin tehdit ettiği Küçükçınar Mahallesi ise kırsal kesimindeki evler tedbir amaçlı boşaltıldı. AFAD, UMKE ve Jandarma ekipleri de bölgedeki söndürme çalışmalarına destek verdi.

SAAT - 19:00 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "(Gündoğmuş) Kent merkezine yaklaşmış olan yangın bertaraf edildi, kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

SAAT - 18:40 CUMHURBAŞKANLIĞI, YANGIN BÖLGELERİNDEKİ MÜCADELENİN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki orman yangınları sonrasında başlatılan 5 günlük çalışmalara yönelik verileri paylaştı. 35 ildeki 138 orman yangınından 129'u kontrol altına alındığı belirtilirken, yangınlara 16 uçak, 9 insansız hava aracı, 52 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, 13 tır, 129 itfaiye aracı, 11 ekskavatör, 57 ambulans, 16 UMKE aracı, 5 bin 200 personel, 456 sağlık personeli ile müdahale edildiği açıklandı

SAAT - 18:10
AYDIN'DA ÇIKAN YANGIN KAVAKLIDERE'YE SIÇRADI


Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle büyüyüp, Muğla il sınırlarındaki Kavaklıdere ilçesine de sıçradı. Harmanbelen Göncüler ve Ortaköy mahallelerinin tahliye edilmesine karar verildi. Alevler 3 mahalleye giden yolları da kapattığı için takviye olarak gönderilen ekiplerin de bölgeye ulaşmakta güçlük çektiği bildirildi.

SAAT 17:55 - MANAVGAT'TA 2 MAHALLE TEHDİT ALTINDA

Manavgat ilçesinin batı tarafındaki Çardak Mahallesi ile Beydiğin Mahallesi arasındaki ormanlık alan büyük ölçüde yanarken, Beydiğin'deki yerleşim alanlarına orman ve itfaiye ekiplerinin yoğun mücadelesi sonucu girişi engellendi. Ancak dağlık alandaki mahallenin ormana yakın kısmındaki üç ev yangında zarar gördü. Yangın rüzgarın da etkisiyle Beydiğin'den Çardak ve Kızıldağ mahallelerine doğru ilerliyor. Yangın çam ağaçlarıyla kaplı ormanda hızla yayılıyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 17:40 - Uşak'ın Sivaslı ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında, yaklaşık 3 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü belirtildi.

SAAT 17:35 - Muğla'nın Seydikemer ilçesinde çıkan yangın zeytin bahçelerine ulaştı.
Kabaağaç Mahallesi'nde yerleşim yerlerine yakın bölgede devam eden yangına, havadan ve karadan müdahale ediliyor. Mahalle sakinleri traktörlerine bağladıkları ilaç makinelerindeki suyu sıkarak, söndürme çalışmalarına destek veriyor.

SAAT 17:30 - Denizli'nin Buldan ilçesinde rüzgarın etkisiyle yayılan yangın, Türlübey Mahallesi'ndeki evlere doğru yaklaştı. Vatandaşlardan anonslarla tedbir amacıyla bölgeyi boşaltması talep edildi. Vatandaşlar, evlerini boşaltmaya başladı.

SAAT 17:25 - Elazığ'ın Arıcak ilçesinde yaklaşık 20 dönüm alanda çıkan yangın söndürüldü.

SAAT 17:20 - Adana'da tarlada başlayıp ormanlık alana sıçrayan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Polis anonslar yaparak yerleşim yerlerinin boşaltılmasını istemişti. Alevler, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle boşaltılan bazı yerleşim yerlerine de sıçradı.

SAAT 17:10 - Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.
Başalan Mahallesindeki ormanlık alandan yükselen dumanı fark eden vatandaşlar, durumu itfaiye ve Orman İşletme Şefliğine bildirdi. Yangına Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı arazözler ve Bozdoğan Belediyesine ait iş makineleriyle müdahale ediliyor. Ayrıca bölgede bulunan mermer fabrikalarındaki kepçelerde yangının söndürülmesi için kullanılıyor. Vatandaşlar da söndürme çalışmasına destek verdi.  

Bozdoğan Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş, gazetecilere yaptığı açıklamada yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğünü belirterek, "İnşallah kontrol altına alınacak. Belediyenin her türlü imkanıyla seferber olduk." dedi.

SAAT 17:00 - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2 bin 725 binada 1777 bağımsız birim ile Muğla'nın Marmaris ilçesinde 109 binanın ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olduğunun tespit edildiğini belirtti.

SAAT 16:25 - GÜNDOĞMUŞ TAHLİYE EDİLİYOR
Antalya'da yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin tahliye edilmesine karar verildi. İlçedeki camilerden tahliye anonsları yapılmaya başlandı. Alevler ilçe merkezine çok yaklaştı.

Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.  Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra rüzgarın da etkisiyle Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı. Alevler ilçe merkezini de tehdit ettiği için tedbir amaçlı boşaltılmasına yönelik cami hoparlöründen anonslar yapıldı. Bölgede görev yapan jandarma ve polis ekipleri de tahliyelerin hızlı şekilde gerçekleştirilmesi için çaba sarf ediyor.  Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerinden ayrılıyor. İlçede yardım faaliyetlerini sürdüren Kızılay, AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşlar da ekipmanlarını topladı.  İlçe merkezine doğru ilerleyen alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor.  

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 16:20 -  Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon Milli Park alanında öğle saatlerinde başlayan orman yangınının ilerlediği belirtildi. 2 yangın söndürme helikopteri ve 2 uçağın yanı sıra itfaiye araçları, arazözler ile yangın söndürme tanklarının kullandığı çalışmalara askeri personel de destek veriyor.

Yangın nedeniyle Isparta- Antalya kara yolu da ulaşıma kapatılarak, Ağlasun- Bucak üzerinden geçişlere izin veriliyor. Isparta'dan gıda ve su takviyesi için bölgeye akın edenlerin araçlarının geçişine de izin verilmiyor.

Alevlerin Yıldız Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine kadar ulaştığı, bölgenin tahliye edildiği belirtildi. Bölgede saatte hızı 40 kilometreyi bulan rüzgar ise çalışmaları olumsuz etkiliyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 16: 16 - Elazığ'ın Arıcak ilçesine bağlı Bükardi beldesinde orman yangını çıktı. Arıcak Belediyesi itfaiye ekipleri ve vatandaşların müdahale ettiği yangın kontrol altına alınırken, söndürme çalışmaları sürüyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler


SAAT 16:10 - 
Manavgat ve çevre illerinde birçok mahallede hem ormanlık alan hem de yerleşim alanları yanarken, 6 günlük süreçte toplam yanan alan miktarı, Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin tahminlerine göre 50 bin hektara yaklaştı.

37 MAHALLE TAHLÄ°YE EDÄ°LDÄ°

Bugüne kadar 4 ilçede 54 mahallenin etkilendiği yangında, 37 mahalle tahliye edildi. Yangında 31 bin 200 dekar meyve bahçesi ve seralardan oluşan tarım alanı da zarar gördü. Ayrıca çoğu evlerden oluşan 2 bin 800 yapı da yangından etkilendi. Çok sayıda büyükbaş ve küçükbaşın yanı sıra binlerce yaban hayvanının da öldüğü yangında kayıplar, her geçen gün yükseliyor.

SAAT 16:05 - Adana'da tarlada başlayıp ormanlık alana sıçrayan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Alevlerin tehdit ettiği Bozcalar Mahallesi'nde çalışma başlatan polis, anonslar yaparak yerleşim yerinin boşaltılması uyarısında bulundu. Ekiplerin yönlendirmesiyle çevredeki yerleşim yerleri tedbir amaçlı boşaltılmaya başlandı.  

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler



SAAT 16:00 -
 Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

SAAT 15: 57 - 
Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

SAAT 15:45 -  
Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, kentteki orman yangınlarından etkilenen 555 kişiden 538'inin taburcu edildiğini, 10 kişinin ise tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

SAAT 15:30 - Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki orman yangını nedeniyle Fethiye ilçesinde yapılan yamaç paraşütü uçuşları durduruldu.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Bölgede devam eden yangınlara müdahale eden hava araçlarının Ölüdeniz'den su alması dolayısıyla tedbir amaçlı uçuşlara ara verildi.

SAAT 15:29 - 
Adana'da Çukurova ile Karaisalı ilçeleri sınırındaki Küçükçınar Mahallesi'nde, saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince karadan ve havadan müdahale ediliyor.
Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 15:15 -
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. Pakdemirli, ''Son 6 günde, 31 ilde 129 yangını kontrol altına aldık. Antalya, Muğla, Isparta ve Denizli olmak üzere 4 ilde 9 yangınla mücadelemiz aralıksız devam ediyor'' dedi.
Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler


SAAT 14:50 -
Denizli'nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangınının söndürülmesine çalışılıyor.

Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yangın söndürme çalışmalarına başladı.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 14:40 -ÂTunceli'nin Hozat ilçesinde, üç gün önce baÅŸlayan ve kontrol altına alınan örtü yangınını soÄŸutma çalışmalarının devam ettiÄŸi bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, ilçedeki Yenibaş bölgesinde bir süre önce başlayan örtü yangınının, kontrol altına alındığı hatırlatıldı. Ekiplerin ulaşılması zor bir alanda soğutma çalışmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada, "Yangına cesaretle müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ekiplerimize ve jandarma ile emniyet görevlilerimize, belediyelerimizin itfaiye teşkilatlarına, sağlık müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." ifadesine yer verildi.  

SAAT 13.40 - Manavgat'ın Çardak Mahallesi Beydiğin mevkiindeki dağlık alanda çıkan yangın devam ediyor. Karadan müdahale edilemeyen yangına havadan müdahale yapılırken, vatandaşın tedirgin bekleyişi sürüyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Manavgat'taki yangın günlerdir devam ediyor... Gözyaşlarına boğuldu

SAAT 13:30 -  Kastamonu'nun Araç ilçesinde, ormanlık alanda çıkan örtü yangını kontrol altına alındı.

İlçeye bağlı Olucak köyü ormanlık alanında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ekiplerin hızlı müdahalesi sonucu kontrol altına alınan yangında, 5 dekarlık ormanlık alan zarar gördü. 

SAAT 13:28 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yangınların çıkış nedenini araştırmak için özel ekip kurulduğunu belirterek, ''300'e yakın ihbar geldi. Bu ihbarların hepsiyle tek tek ilgileniyoruz'' dedi.

SAAT 12.55 - Bakan Pakdemirli: Gündoğmuş yangını devam ediyor, Manavgat devam ediyor, Gündoğmuş'un tahliye edilmesi söz konusu.Tunceli Hozat yeni bilgi geldi, şu anda kontrol altına alındı. Şu anda ana odak olarak Muğla ve Antalya yangınları devam ediyor.

SAAT 12.45 - Isparta'nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere müdahale için bölgeye ekipler sevk edildi. Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

SAAT 12:20 - Manavgat'ta hem havadan hem de karadan müdahalenin sürdüğü yangın için Türkiye'nin birçok noktasından ekipler, destek için geldi. Rusya, Ukrayna, Moldova, İran ve Gürcistan'dan gelen helikopterler, yangınla mücadelede kolaylık sağlıyor. Helikopterler, yangın söndürme faaliyetlerine sabahın erken saatlerinde başlayıp hava kararana kadar devam ediyor. Hava kararınca ikmal ve bakım için de 'yuva' denilen Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne geliyor. Burada pilotlar dinlenirken, helikopterlerin ise bakım ve ikmalleri yapılıyor. Pilotlar, kendi aralarında Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne 'yuva', helikopterlere ise 'ateş kuşu' diye hitap ediyor. 'Ateş kuşları' devasa görüntüleriyle pistte yer alıyor.  Türk pilotlarla birlikte Rus ve Ukraynalı pilotlar da görev alarak yangınla mücadele ediyor. Denizli'den geldiğini belirten pilot Seyrani Girok, yer ve hava ekibinin canla başla çalıştığını söyledi. Yangının üstesinden geleceklerini belirten Girok, "Önceliğimiz insanların canlarını, evlerini kurtarmak. Ormanlarını da kurtarmak istiyoruz. 3 gün içinde yangınları tamamen söndürmek istiyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. Adana ve Marmaris yangınını söndürüp buraya geldim. İnşallah bunu da söndüreceğiz" dedi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 11:50 -  Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki orman yangını yeniden başladı.

Arifler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün öğleden sonra başlayan ve gece saatlerinde etkili müdahaleyle kontrol altına alınan yangın, sabah saatlerinde yeniden alevlendi. Alevlerin yerleşim alanına sıçrama ihtimaline karşı mahalle sakinleri uyarıldı. Arifler Mahallesi'ndeki yangın, rüzgarın etkisiyle Çukurincir Mahallesi'ne kadar ulaştı. Yangına havadan ve karadan çok sayıda yangın söndürme aracıyla müdahale edildi. Çukurincir Mahallesi'ndeki yangın kısmen kontrol altına alındı. Arifler Mahallesi'ndeki yangını söndürme çalışmaları ise sürüyor.

SAAT 11:30 - Alanya'da Güzelbağ ve Bayır mahalleleri için dün akşam saatlerinde yangının yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle tahliye kararı verildi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, tahliye kararıyla evlerini boşaltmak zorunda kalan ve kalacak yeri olmayan vatandaşlar için Güney Hüddoğlu Düğün Salonu, Nebahat Şifa Öğrenci Yurdu ve Oba Kız Öğrenci Yurdunu hazırlattı. Vatandaşlar, belediye otobüsleri, TIR ve kamyonlarla riskli bölgeden uzaklaştı. Ayrıca, yangın bölgesindeki hayvanlar da belediye araçları ile güvenli alanlara taşınıyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Başkan Yücel, "Bütün gün hem havadan yangın uçakları, hem de arazinin elverişli olduğu alanlarda ekipler, yangını söndürmek için çalıştı. Gündüz kontrol altına alınan yangın akşam saatlerinde rüzgarın da etkisiyle yeniden büyüdü. Can kaybı yaşanmaması için hem insanlarımızı hem de bölgedeki tüm hayvanları belediye araçlarımızla güvenli bölgeye taşımak zorunda kaldık" dedi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Başkan Yücel, 2 bin 500 nüfuslu Güzelbağ Mahallesi'nde yangının kontrol altına alındığını belirtirken, ilçede yangının etkili olduğu tek noktanın Susuz Yaylası olduğunu söyledi. Başkan Yücel, "Güzelbağ ormanlık alanda etkili olan yangının tekrar alevlenmemesi için soğutma çalışmaları sürüyor. Hava şartları nedeniyle kontrol altına alındı, söndürüldü dediğimiz yangınlar tekrar alevlenebiliyor. O yüzden konuşmak için erken" dedi. Bölgede hasar tespit çalışmalarına da başlandı.

SAAT 11:20 - Antalya ve Muğla'da toplam 6 noktada devam eden orman yangınlarına havadan toplam 13 uçakla müdahale ediliyor. Hava gücü içinde yer alan 10 helikopterin ise Adana, Mersin, Hatay gibi kentlerde söndürülen orman yangınlarında soğutma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 11:00 - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şu an itibarıyla Manavgat, Gündoğmuş, Alanya ve Akseki olmak üzere 4 ilçede, 13 mahallede yangınların devam ettiğini açıkladı.

Böcek, "Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Tabi ki canlarımızı kaybettik, 7 vatandaşımız oldu kaybettiğimiz, onlara Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Manavgatlı hemşehrilerime başsağlığı diliyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 646 araç ve bin 767 personelimizle vatandaşlarımızın dertlerine derman olmak için 7/24 çalışıyoruz." dedi.

 

SAAT 10.52 - "GÜNDOĞMUŞ YANARSA BATI TOROSLAR YANAR, YANGININ ÖNÜNÜ ALAMAYIZ"

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, sabotaj idddialarını değerlendirdi. İlçe ve çevresinde meydana gelen yangında yaşamını yitiren olmadığını belirten AK Partili Özeren, "Vatandaşımız panik yapmasın. Helikopter ve uçak sayısı artırılacak. Yangına hızlı şekilde bugün müdahale edilecek. Yangınla ilgili vatandaşlarımız günlerdir nöbet tutuyordu. Kimse gelip burada sabotaj ateşi yakmamıştır. Yangının Ermenek ve Oymapınar barajları arasındaki yüksek gerilim nakil hattında rüzgar kaynaklı kıvılcım oluşup çıktığını düşünüyoruz. Savcılık bununla ilgili soruşturma yürütüyor. Gündoğmuş'un yanmaması lazım. Gündoğmuş yanarsa Batı Toroslar yanar, yangının önünü alamayız" diye konuştu.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

SAAT 10:48 -  Muğla'nın Seydikemer ilçesinde dünden bu yana devam eden orman yangını, günün ilk ışıklarıyla helikopterle havadan müdahale sonucu kısmen kontrol altına alındı. Söndürme çalışmaları, havadan ve karadan sürüyor.

SAAT 10:00 - Yangın haberlerinde son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ekiplerin, yangınlarla mücadeledeki çalışmasına ilişkin açıklama yayımladı.

OGM'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Birlikte başaracağız. Son 6 günde 35 ilde meydana gelen 130 orman

yangınını kontrol altına aldık'' denildi.

OGM'nin paylaşımında Antalya, Muğla ve Tunceli şehirlerinde 7 noktada yangının çıktığı belirtildi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler
Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla’nın Marmaris ilçesi Beldibi Mahallesi’nde bulunan Şehit Görkem Hasdemir yangın ekip binasında meydana gelen yangınlarla ilgili gece saatlerinde 2'nci kez basın açıklaması düzenledi.

Pakdemirli, "Muğla’da meydana gelen yangınlara 4 uçak, 1 insansız hava aracı, 17 helikopter, 185 arasöz, 93 itfaiye aracı, 414 iş makinesi, 5 ambulans ve 1457 personelimiz canla başla çalışmalarına devam ediyor. Hava gücümüz büyük özveriyle çalışmasını sürdürüyor. Muğla’da tedbir amaçlı 6 mahalle boşaltıldı." ifadelerini kullandı.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

BODRUM'DAKÄ° YANGINDA SON DURUM

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkisinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangınlara Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden takviye gelen ekiplerin müdahalesi kesintisiz devam ediyor.

Gökpınar, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı mahallerinde yanan çam ağaçlarının yola devrilmesi ve kaya parçalarını sürüklemesi nedeniyle zaman zaman ulaşım sağlanamıyor. Bu nedenle ekipler müdahalede güçlük çekiyor.

Bölge halkı ile bazı sivil toplum kuruluşları da söndürme çalışmasına katılan ekiplere kumanya ve buzlu kovalar içinde içecek taşıyor.

Yangın nedeniyle boşaltılan Aşağı Mazı Mahallesi'nin sakinleri, bölgedeki bazı turistik tesislere yerleştirildi.

Alevlerin Kemerköy Termik Santrali lojmanlarına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri, yangın söndürme ve sağlık ekipleri bölgede hazır bekletildi ancak yangının bu noktaya gelmesi ekiplerin yoğun mücadelesiyle önlendi.

Çevrede önlem alan jandarma ekipleri, yangının etkili olduğu kritik noktalara uzman ekipler haricinde kimsenin girmesine izin vermiyor.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

MANAVGAT'TAKÄ° YANGINDA SON DURUM

Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını 5 gündür devam ediyor. Kentte 5 gündür 12 farklı noktada çıkan yangınlardan Manavgat ve Gündoğmuş dışındaki yerler kontrol altına alındı.

Manavgat’ta Sırtköy, Gündoğmuş’ta ise Ümütlü, Senir mahalleleri tahliye edildi. Ormanlık alanlardaki yangının rüzgarın etkisiyle hızla ilerlediği görüldü. Ümütlü Mahallesinin çukurda kalması nedeniyle dumanının bölgeyi tamamen kapladığı ve bu nedenle mahalle tahliye edilirken, girişler ise yasaklandı.

Manavgat’ın sahil kesimindeki Gündoğdu Mahallesi’nde de akşam saatlerinde yeni bir yangın çıktı. Ormanlık alandaki yangına Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri hızla müdahale ederken, bölgede orman yangınlarıyla ilgili sabotaj olduğuna dair iddialar hızla yayıldı.

Gündoğdu Mahallesi Kısalar mevkiindeki ormanlık alandaki yangın da hâlâ devam ederken önlem amacıyla mahalledeki elektrik bağlantısı da kesildi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

Mahalle halkından Mustafa Yılmaz, nişanlısıyla birlikte yangının çıktığı bölgeye yakın zeytin ağaçlarını suladıktan sonra dönüşte uzaktan iki kişiyi gördüklerini ileri sürdü.

MUĞLA'NIN MİLAS VE KÖYCEĞİZ İLÇELERİNDEKİ YANGINLARDA SON DURUM

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 5 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.

6 MAHALLE TAHLÄ°YE EDÄ°LDÄ°

Milas ilçesinden başlayarak rüzgarın yön değiştirmesiyle pek çok noktada etkili olan yangın nedeniyle Milas'ta Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri, Bodrum'da Mazı olmak üzere 6 mahalle tahliye edildi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

TERMİK SANTRALİ İÇİN ÖNLEM ALINDI

Öte yandan alevlerin Milas ilçesi Ören Mahallesi'ne ilerlemesi, tedirginlik yarattı. Ören Mahallesi'ndeki Kemerköy Termik Santrali'nin etrafında, iş makineleriyle hatlar kazılarak hidrojen tankları boşaltıldı. Alevlerin bu noktada kontrol altına alındığı ve termik santrale ilişkin bir tehlike oluşturmadığı bildirildi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

ÇÖKERTME'YE DE SIÇRADI

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangınla alakalı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çökertme’de durum çok ciddi. Rüzgarın artmasıyla alevler hızlandı. İşletmelere çok az bir mesafe var. Buradaki vatandaşları tahliye etmeye çalışıyoruz. Aracı olmayan vatandaşlarımızı buradan uzaklaştırmamız için yardımlarımızı yapıyoruz. Gerçekten burası çok ciddi" dedi.

"ÇÖKERTME'DE YANGININ BOYUTLARI BÜYÜDÜ"

Sosyal paylaşım sitesinde Mazı- Çökertme yolunda video paylaşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Artık ne yapacağımızı şaşırdık, bölge cayır cayır yanıyor, bizim şu anda yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak. Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz" dedi. Öte yandan, Başkan Aras alevler nedeniyle bölgenin tehlikeli olduğunu ifade ederek, "Bir an önce gidelim, çıkalım buradan" dedi.

Belediye Başkanı Aras, daha sonra ise şu bilgileri aktardı:

"Bugün güne yine yangınla başladık. Bütün gün bölgeyi dolaştık, birçok tespit yaptık. Bugünün en talihsiz olayı Çökertme'nin yaşadıklarıydı. Çökertme bugün çok kötü bir gün geçirdi ve tahliye edildi. Çökertme'deki yangının boyutları büyüdü ve bu bölgenin belki de en önemli olayıydı diyebilirim. Ben de bizzat işin içindeydim, yaşadım.

Bütün insanlar, çalışan arkadaşlar, desteğe gelenler canla başla çalıştı. Ben Aşağı Mazı'dayım, dün akşam boşaltmıştık. Çok isabetli bir karar olduğunu hepimiz gördük. Ancak meskun mahallere yani en azından evlere işletmelere çok fazla zarar vermeden durduruldu. Yine İnceyalı'da iki işletmemiz büyük oranda yangından etkilendi. Yine birkaç ev yangından etkilendi. Hurma sahilinde de, restoranlardan pansiyonlardan birkaçı etkilendi.

Yine bugün en büyük tesellilerden bir tanesi özellikle yaralı ve can kaybı olmaması noktasındaydı. Her zaman söylediğimiz gibi orman yaşayan bir sistemdir, yaşayan sistemde kaybettiklerimize çok üzülüyoruz. Birçok bitki ve yangını kaybettik.

Şu anda bu bölge stabil, Yukarı Mazı stabil. Bu bölgede yine her şey sakin durumda. Yukarı Mazı'ya bugün elektrik verildi ama Aşağı Mazı'da elektrik hala yok. Bütün müşteriler zaten tesisleri boşaltmıştı. Şimdi işletmeciler de şimdi yoklar, onları da tahliye etmiştik.

Yarından itibaren, belki işler biraz daha düzene girince artık işletmelerimiz de tekrar yerlerine dönüp faaliyetlerini sürdürürler diye düşünüyoruz.

"SÖNDÜRDÜK DERKEN TEKRAR BAŞLADI"

Çocuk mezarlığı ve Armutçuk bölgesindeki yangınlar devam ediyor. Zaman zaman Bayır'da, Yeniköy'ün tepelerinde yangın ihbarları aldık. Bundan sonra artık bizim yapacağımız bölgedeki hasarı tespit etmek olacaktır. Buradaki tahribatı öğrenmek olacaktır.

Birçok yeri söndürdük diye bakarken bu sabah baktık ki tekrar alevlenmiş. Her şey sakin kalırsa bizde hasar tespite başlayacağız. Bu yangından zarar gören vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılayacağız.

Bana bugün o kadar ulaşım oldu ki; bütün bu dostlarımı, iyi kalpli insanları, Bodrum aşıklarını hep birlikte bir araya getireceğiz. Ve bu insanlarımızın ihtiyaçlarına yönlendireceğiz. Herkes yardım etmek istiyor, biz orada vesile olacağız. Geçim kaynaklarını kaybeden, ağaçlarını kaybeden, büyük ve küçükbaş hayvanlarını kaybeden bütün insanlarımızın ihtiyaçlarını el birliğiyle bir an önce yerli yerine tekrar koyacağız."

ALANYA'DA ORMAN YANGINI

Antalya'nın Alanya ilçesinde, gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ Mahallesi'ndeki orman yangını tekrar başladı.

Havadan ve karadan müdahaleyle gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ'daki orman yangını akşam saatlerinde tekrar başladı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yaptığı açıklamada, Güzelbağ'ın üst bölgelerinde, akşam saatlerinde yangının yerleşim yerlerine yaklaştığını söyledi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

TURUNÇ'TAKİ TURİSTLER VE VATANDAŞLAR TEKNELERLE TAHLİYE EDİLDİ

Marmaris'teki orman yangınında, alevlerin tehdit ettiği Turunç Mahallesi'ndeki turistler ve vatandaşlar, karayolunun yangın nedeniyle kapanmasının ardından tur tekneleriyle tahliye edildi.

Turistlerin tümü eşyalarını toplayıp otellerini terk ederlerken, ev ve işletme sahipleri hortumla binaların önünü sulayarak olası alevlere karşı önlem aldı. Ukraynalı turist Valentina Alyonka, "Ukrayna’dan geldik. Yangını ve helikopterleri gördük, biraz korkuyoruz. Umarız her şey düzelecek. 2 gündür buradayız, 3 gün daha burada kalmayı planlıyoruz" dedi.

Tahliye edilen bir başka turist Alexander Yaroslaw da "10 gündür buradayız. Biz itfaiyecilerin hem denizden hem de karadan nasıl mücadele verdiklerini gördük. Otel yöneticileri bizlerin kalmasını çok riskli buldular ve bizi Marmaris’e sevk ediyorlar. Marmaris’teki bir başka otele gidiyoruz. Otel güzeldi, kaldığımız bölge de çok güzel. Ancak bu tarz şeyler olabiliyor, bizim için bir problem yok" dedi.

BAKAN SOYLU YANGIN BÖLGELERİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınlarını havadan ve karadan inceledi.

MUÄžLA MENTEÅžE'DEKÄ° YANGIN KONTROL ALTINDA

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Sungur- Göktepe mahalleleri arasında çıkan orman yangını, havadan ve karadan yapılan 2 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında 1 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Son dakika... Yangında son durum... Birçok mahalle boşaltıldı İşte orman yangınının devam ettiği yerler

AZERBAYCAN'DAN DESTEK EKÄ°PLERÄ° GELDÄ°

Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Azerbaycan'dan bir ekip yurda giriş yaptı.

Konvoy halinde Hopa ilçesine gelen ekibe Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yemek ikram edildi, araçlara yakıt ikmalinin ardından ekip yangın bölgesine hareket etti.

Ekipten sorumlu Albay Nazar Bağışov gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan yangınlarla mücadele için buraya geldiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!