Son dakika mektubu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika mektubu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Örtülü ödeneği 5.5 milyar lira dolandırmaktan 6 yıl 3 aya mahkum Selçuk Parsadan ve arkadaşlarının Yargıtay'daki temyiz duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Parsadan'a, örtülü ödenekten para veren Çiller, temyiz duruşmasına sürpriz bir savunma dilekçesi gönderdi. Yargıtay, kararını 16 Ocak tarihine erteledi.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i, emekli orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak, ‘seçimde destek vaadi’ ile örtülü ödenekten 5.5 milyar lira dolandırmaktan 6 yıl 3 aya mahkûm Selçuk Parsadan ve arkadaşlarının Yargıtay'daki temyiz duruşmasında ilginç gelişmeler yaşandı.

Parsadan'a, örtülü ödenekten para veren DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, temyiz duruşmasına sürpriz şekilde dilekçe göndererek, olayla ilgili olarak kendini savundu. Dilekçesinde, örtülü ödenekten yapılan ödemelerin ‘devlet sırrı’ niteliğinde olduğunu ve açıklamayacağını belirten Çiller, ‘‘Başbakanlığım döneminde örtülü ödenekten yapılan harcamalar yasa çerçevesinde yapılmıştır’’ dedi. Çiller, iddiaların ‘siyasi’ olduğunu öne sürerken, tamamen gerçek dışı olduğunu da savundu.

Çiller'in özel kalem müdürü İstanbullu da örtülü ödenekten kimseye herhangi bir şekilde para ödemediğini savundu. İstanbullu, ‘‘Özel kalem müdürlüğüm döneminde örtülü ödenekten Selçuk Parsadan'a böyle bir para vermedim. İddialar tamamen gerçek dışıdır’’ dedi.

Çiller'in, 25 Kasım tarihli dilekçesi incelemek üzere örtülü ödenek dosyasına konuldu. Tanık olarak dinlenmesi mahkeme tarafından reddedilen Çiller'in, kendi isteği ile tam temyiz kararının verileceği gün dilekçe göndermesi, kararla ilgili ‘endişesine’ bağlandı.

Celalettin Selçuk Parsadan, Hüseyin Cahit Parsadan ve Mukadder Akbulut Balkan'ın yaptıkları temyiz başvurusu Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi'nde dün görüşüldü. Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Cengiz Yelbaşı'nın üyesi olduğu Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi'nin Başkanı Necdet Mutiş, önce dosyaya gelen belgeleri okudu. Mutiş, Çiller'in Özel Kalem Müdürü Akın İstanbullu'nun konuya ilişkin üç dilekçe gönderdiğini belirtti. İstanbullu'nun mahkeme aşamasından beri sunduğu savunma dilekçesi sayısı dörde yükseldi. Mutiş, Çiller gibi Mukadder Balkan'ın savunma dilekçesini de dosyaya koydu.

Yargıtay, dosyaya yeni gelen beş ayrı dilekçe nedeniyle kararını açıklamayı 16 Ocak'a erteledi. Örtülü ödenek davası da böylece yeni yıla kaldı.

AVUKATINI AZLETTİ Mutiş, Selçuk Parsadan'ın, avukatı Şenol Özel'i azletmek için dilekçe gönderdiğini de belirtti. Selçuk Parsadan'ı da savunmak için dilekçe hazırlayan Özel, bu gelişmeyi duruşmada öğrendi. Özel, ‘azil nedenini bildiğini’, karar aşamasında açıklayacağını belirtti.

Duruşmada okunan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde dolandırıcılık suçunun oluştuğu belirtilerek, cezaların onanmasını istedi. Daire tetkik hakimi de bu görüşe katıldığını belirterek, onama talep etti.

Daire, cezayı onarsa, hakkında Parsadan'ın avukatları tarafından ‘Görevi kötüye kullanmaktan’ suç duyurusunda bulunulan Çiller'in başı derde girecek. Yargıtay'ın, örtülü ödenek nedeniyle yargılamaya vize vermesi halinde; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Çiller hakkında önce soruşturma sonra dava açabilecek. Parsadan'ın avukatı Levent Yurdakul, müvekkiline verilen cezanın onanması halinde, örtülü ödeneğin dolandırıldığının Yargıtay kararı ile tescil edileceğini vurgulayarak, ‘‘Ondan sonrasını Sayın Çiller düşünsün’’ diye konuştu.

SAF DEĞİL CİN Yurdakul, savunmasında Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının ‘eksik soruşturma’ nedeniyle bozmasını isterken, Çiller'i suçladı. Yurdakul, şöyle devam etti: ‘‘Başbakan, Bakan gibi insanların saflığından bahsedilemez. Seçim çalışması için para verilmesinde ise saflıktan değil, cinlikten bahsedilebilir. Burada dolandırıcılık suçunun unsurları da yoktur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!