Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2022 09:09

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde 21 Haziran'da başlayan yangın, son açıklamaya göre tamamen kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, soğutma çalışmalarının gün boyu devam edeceğini açıkladı. Öte yandan orman yangınında zarar gören alanlar, havadan görüntülendi. Daha önce yemyeşil olan orman alanlarının kapkara görüntüsü, yürek burktu. Yanan alanlar Göktürk-1 uydusu ile uzaydan da görüntülendi.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te basın toplantısı düzenledi. Bakan Kirişci yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

İşte Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin açıklamalarından satır başları:

Kontrol altına alınmış olan bir yangınla ilgili güzel haberi vermek için bir aradayız. Yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları başladı. Bütün aziz milletimize geçmiş olsun diyorum. Soğutma çalışmaları devam edecek.

Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Bu tedbirsizlik, özensizlik ve kasti olabilir. Yüzde 55'i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada, turizm cennetinde hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıla göre gerek helikopter sayımızda, gerek İHA sayısında bunlar hava araçlarıyla ilgili bu sayılar artırılmıştır. Bir koordinasyon ve uyum içerisinde bu çalışmaları yürüttük arkadaşlar. Sahada gördüklerimle geçen seneyi mukayese ettiğimde vatandaşlarımızın daha duyarlı olduğunu söyleyebilirim. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 150 bine ulaşmış bir sayımız var. 100 binin üzerinde de bir gönüllü gurubumuz var.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Geçtiğimiz yıl 139 bin hektar civarında orman alanı yandı. Bununla birlikte 1945 sonrası en büyük orman kaybımız yaşandı ancak Avrupa'yla mukayese edildiğinde son 10 yılda 130 bin hektarlık yıllık ortalama orman kaybıyla Türkiye Avrupa'da da Akdeniz çanağında olan ülkeler arasında da oldukça iyi durumdadır, diyebilirim. Dikkat ederseniz konuşmamızı kesen bir hava aracımız yok. Bu bizim yangını kontrol altına aldığımız anlamına geliyor. Gün boyu devam edecek. 

Özellikle uçuş saati açısından bin 69 saat uçak ve helikopter uçuruldu. Bir de sorti sayısını vermek istiyorum, 4 bin 48 adet sorti yapılmıştır. Atılan su miktarı 1 Mart'tan itibaren 13 bin 384 ton su atılmış, bu yangında 12 bin 400 ton su atılmıştır. Bu yangına verdiğimiz önemi gösteriyor.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Haberin Devamı

Her şeyden önce tüm dünyadan yangında mücadelede asıl olan kara mücadelesidir. Dünyada gerçekten geceleyin orman alanına girip bu mücadeleyi veren bir ekip yoktur desek abartmış olmayız. Dünyada kendini bu topraklara adamış olan insanlarımız, polisimiz, jandarmamız, sade vatandaşımız gece vakti de olsa bu mücadeleyi verdiklerini belirtmem de yarar var.

Bundan sonra, soğutma çalışmalarımız bittikten sonra önce kendi kendilerine ağaçlanmasına müsaade edilecek, sonra fidan dikme çalışmalarımız da olacak. Geçmişte de aynısını yaptık, şimdi de aynısını yapacağız bu alanların istismarına izin vermeyeceğiz. 

Orman dediğimiz şey bizim yeşil vatanımız. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Sayın Soylu Bakanıma, gerçekten zorlu günlerin bakanı, bize destek verdi. Katkılarından dolayı Soylu'ya teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza, STK'lara şükranlarımı sunuyorum. Rabbim bu acıları bir daha yaşatmasın. Yangın kontrol altına alınmıştır. Son olarak da basın mensuplarına en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Haberin Devamı

"ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMESEYDİ, ÇOK RİSKLİ BİR YANGINDI"

İşte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

Türkiye afet bölgesidir. Bu afetlerle sürekli karşılaşacağız. Bu afetlerle sellerle depremlerle kışın çığ ve her mevsim heyelanlarla karşı karşıya kalacağız. Biz bunun için bu yılı 'Türkiye Afet Tatbikat Yılı' ilan ettik. Türkiye'de ilk kez 5 vilayette eş güdüm içinde bir tatbikat yapmıştık. Bu konuda 2022 yılının başından beri Türkiye'de yaşadıklarımıza ilave olarak 'afet' dediğimiz şey güncel ve sürekli tedbir gerektiren bir meseledir. Bu konuda adım attık. Bütün kurumlarımız bir araya getirdik. 'Türkiye Afet Müdahale Planı' içerisindeki 'Orman Yangınlarına Müdahale Planı'nı güncelledik.

Haberin Devamı

Bu yangında şunu da gördünüz; yangın alanına sivil vatandaşı sokmadık. Profesyonel ekip çalıştı. Bundan sonra da sokmayacağız. 15 çalışma grubumuz burada çalıştı. 

Bu yangın çok riskli bir yangındı, zamanında müdahale edilmeseydi... Teyakkuz halinde bir teşkilatımız olduğunu söylemek isterim. Devletin tüm kurumları hazır. Allah'a hamdolsun insan canına bir şey olmadı. Ama ciğerlerimiz yandı, hayvanlarımız yandı. Onun için bir üzüntümüz var.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Yangına dünya standartlarının üzerinde hızda müdahale edilmiştir. 86-87 saattir buradayız. Bu bizim görevimiz. Farklı işlerimiz de var, bunları sürdürmek zorundayız. Ben şunu anlamakta zorlanıyorum. Bugün bu görevlerde varız, yarın başka arkadaşlarımız olur. Muhalefet böyle mi yapılır? 3 koyunu gütmekten aciz insanlar siyasi muhalefeti niteliksiz hale getirmişlerdir. 6 ay da olsa İçişleri Bakanlığı da yaptın...

Haberin Devamı

Burada çalışan insanlara bu yangınla mücadele edenlerin hakkını sorgulamazsam adamlığım, insanlığım sorgulanır.

Kar yaÄŸar, deprem olur, beyefendiler tatildeler. Yalan ve iftiradan kaynaklanan siyaseti de niteliksiz bir hale getirmek istiyorlar. Biz buna müsaade etmeyiz, etmeyeceÄŸiz. Sığ ve niteliksiz muhalefet yangın gibi tehlikelidir. Bizim helikopterlerimizin, devlet hava araçlarımızın yüzde 90'ından çoÄŸu gece görüşlüdür.  Gece yangın söndürebilen araç farklıdır. Kullandık mı, evet geçen sene deneyimledik. Herkes kendi iÅŸini yapsın. Buna bir belediye baÅŸkanı karışırsa tuz kokmuÅŸ demektir.  Bunlar doÄŸru iÅŸler deÄŸil. Hepimiz sorumluluk sahibiyiz.  Jandarma havacılık baÅŸkanımız Ali DoÄŸan gece görüşlü hava araçlarıyla ilgili bir deÄŸerlendirme ortaya koyacak. Â

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Jandarma Havacılık Daire Başkanı Tümgeneral Ali Doğan ise, "Gece görüşle yangın söndürmek ve gece yangın söndürebilen helikopter kavramları ikisi çok farklı bir şey. Gece görüş gözlüğüyle Jandarma Havacılık Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetler'imizdeki diğer kurumlar 1990 yılından bu tarafa özellikle Sikorsky helikopterleriyle faaliyet icra etmektedir. Bugün dünyada en çok gece görüş saatine sahip ve en tecrübeli birliklerden bir tanesi olarak şunu söylüyorum. Bugün en zorlu şartlarda en zorlu görevleri yapacak imkan ve kabiliyete sahibiz. Gece görüş gözlüğü sıfır görüş şartlarına göre yapılmıştır. Yani herhangi bir Ay, yıldız ya da yerden bir suni ışık olmadan pilotların uçabileceği bir şekilde yapılmıştır. Dolayısıyla bırakın yangını, yerden herhangi bir çakmak bir fener dahi gece görüş gözlüğü uçma kabiliyetine ters orantılıdır ve uçmanızı sağlayamaz. Gece görüş gözlüğüyle yangın söndürme kavramını ifade etmek istiyorum. Böyle bir kavram yok. Öyle bir şey olsaydı biz bunu bugün söndürebilecek durumdayız" dedi.

YANAN ALANLAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan 4 gündür etkili olan ve kontrol altına alınan orman yangınında zarar gören alanlar, havadan görüntülendi. Daha önce yemyeşil olan orman alanlarının kapkara görüntüsü, yürek burktu.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün akşam yaptığı açıklamada yanan alanlarla ilgili bilgi vererek, "Net olarak 'Burası tamamen yanmış' denilen yerlerin dışında kısmen yanmış ama içinde bölümlerin olduğu alanlar var. Yaklaşık 4 bin 500 hektar alanın yandığını söyleyebiliriz. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu" demişti.

YANAN BÖLGELER UZAYDAN DA GÖRÜNTÜLENDİ

MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Marmaris’te kontrol altına alınan yangında, yanan bölgeler Hava Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından Göktürk-1 uydusu ile uzaydan görüntülendi. Harita Genel Müdürlüğümüz tarafından da kullanıma hazır hâle getirilen görüntüler ilgili kurum ve kuruluşlarımızla paylaşıldı." denildi.

Marmaris’teki orman yangını tamamen kontrol altında... Yanan bölge havadan görüntülendi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!