Son dakika... Marmaris'teki orman yangınında üçüncü gün! Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2022 09:41

Muğla'nın Marmaris ilçesinde farklı noktalarda devam eden orman yangınıyla mücadele 3'üncü gününde... Yangınla ilgili gözaltına alınan şüphelinin suçunu itiraf ettiğini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, S.A'nın ailesiyle arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yangın bölgesinden tahliye edilen ailelere 3 bin TL ödeme yapıldığını duyurdu. Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından 29 kişinin etkilendiğini, bunlardan ikisinin hastanede tedavisine devam edildiğini bildirdi. Türkiye'yi üzüntüye boğan yangın bölgesinde ekiplerin cansiperane mücadelesi yoğun bir şekilde sürüyor...

Haberin Devamı

Marmaris'te ormanlık alanda çıkan yangınla mücadele son sürat devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 20 OGM helikopteri olmak üzere 27 helikopter ve 14 uçak söndürme çalışmalarına yeniden katıldı. Yangın, Hisarönü Mahallesi Bördübet Mahallesi 17 adalar mevkiinde önceki gün çıkmış, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılmıştı. İşte dakika dakika Marmaris'teki yangınla ilgili yaşanan gelişmeler...

00:47 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı doğrultusunda Türkiye’deki orman yangınlarının şiddetlenmesinin önlenmesi ve söndürülmesine yardım amacıyla yola çıkan BE-200 CS amfibi uçağı 11 kişilik ekiple Muğla’nın Dalaman Havalimanı'na akşam saatlerinde iniş yaptı.

00:33 BAKAN YANIK: BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN 200 BİN TL AKTARDIK

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yangınla mücadelede Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi paylaşarak, "Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 200 bin TL aktardık" dedi.

Bakan Yanık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Muğla Marmaris’te devam eden orman yangınına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. 34 uzman personelimiz afetten etkilenen 131 kişiye psikososyal destek verdi. Yangınla mücadele eden ekiplerin anlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için hazır giyim malzemelerinin dağıtımına AFAD iş birliğinde başladık. Süreci yakından takip ederek vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kaydetti.

23:30 BAKAN KOCA YANGINDAN ETKİLELEN VATANDAŞLARIN SAYISINI AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

"Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyle yangından 29 kişi etkilendi. Bunlardan 12’si olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var"

23:09 EVLERİ TAHLİYE EDİLEN AİLELERE 3 BİN TL ÖDEME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin de katıldığı Afet Koordinasyon Merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda yangına ilişkin sayılar paylaşıldı. 61 hava aracının yangına müdahale ettiği ifade edilirken, 1012'si orman işçisi olmak üzere 3 bin 214 personelin de sahada olduğu belirtildi. Sahada 730 aracın da yer aldığı açıklandı.
Yangın bölgesinde yarın sabah saatlerinde rüzgarın 60-70 km hızla esmesini beklediklerini söyleyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangınla birlikte rüzgar hızının daha da yükselebileceğini ifade ederek, “Bu arazide fırtına oluşturacak neredeyse. Yarın öğleye kalmadan yangını kontrol altına almak istiyoruz. Yangını İçmeler’e ulaşmadan durdurmak için ekipleri yerleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

131 hane ve 435 kişinin tahliye edildiğini söyleyen Bakan Kirişci, “Temennimiz yarın bu yangının neticelenmesi. Rüzgar olmasa daha iyi olurdu ama ümitsiz değiliz. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Evleri tahliye edilen ailelere 3’er bin TL ödeme gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

18:50 BAKAN SOYLU: GÖZALTINA ALINAN S.A SUÇUNU İTİRAF ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangınla ilgili gözaltına alınan S.A'nın suçunu itiraf ettiğini açıkladı. Bakan Soylu, "1988 doğumlu S.A. isimli şüpheli suçunu itiraf etti. Olay yerinde 2 adet benzin bidonu ele geçirildi. Şüpheli, ailesiyle arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Hatta kendisini öldürmek istediğini de belirtti. Şu anda şüpheli gözaltında" dedi.

Haberin Devamı

Orman yangınının başladığı Küfre mevkisinde yakalanan şüphelinin olay anında alkollü olduğu da öğrenildi.

17:00 CNN TÜRK EKİBİ ALEVLERİN ORTASINDA KALDI

Marmaris'te devam eden yangında CNN TÜRK ekibi yangının ortasında kaldı. CNN Türk muhabiri Ceylan Sever ile kameraman Halil Kahraman bölgedeki gelişmeleri aktarırken zor anlar yaşadı. 

CNN TÜRK muhabiri Ceylan Sever, "Marmaris yangını devam ediyor. Kameraman arkadaşım Halil Kahraman ile birlikte ormanın içerisinde Karacabey müdürlüğündeyiz. Yangın öte yana kadar sıçradı. Görevli araçlar çok yakınlaştığını söylüyorlar. Görevli araçlar da burayı terk ediyor. Alevler sıçradı rüzgar yönünü değiştirince... Görevli araçların siren seslerini duyuyoruz. Alevler yükseldi, havadan müdahale devam etse de iki tarafa doğru sıçramış durumda. Biz de endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

Haberin Devamı

"ACİLEN BURADAN AYRILMAMIZ LAZIM"

Sever, "İtfaiye aracı geliyor. Çok acil buradan ayrılmamız gerekiyor. Çok acil buradan çıkmamız lazım. Alevler geliyor, geliyor. Geliyor, çıkın çıkın... Alevler karşı yöne sıçradı. Büyük araçlar burayı terk ediyor o yüzden. Acilen buradan ayrılmamız lazım. Halil Koş... Koş... Koş... Su patladı. Alevlerin arasında kaldık. Uç, git, bırak..." dedi.

16:30 TRT HABER MUHABİRİ: BİR ANDA ÇAM KOZALAKLARI HAVADA UÇMAYA BAŞLADI

TRT haber muhabiri Bülent Güler canlı yayında yaptığı açıklamada, "Sabah saatlerinde rüzgarın hızı 20 km’ydi. O saate kadar hava unsurlarının sayısı artırılmıştı. Sarıdana Koyu’na büyük bir hava saldırısı gerçekleştirildi adeta. Hava araçlar sarı ve kırmızı kimyasal maddelerle yoğun şekilde alevleri etkisiz hale getirdiler. Yüzlerce sorti yapıldı. Beyaz dumanlar yükseldi. 12.00 sularında beyaz dumanlar da gitti. Sonrasında beyaz dumanların tekrar yükseldiğini gördük.

Haberin Devamı

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

Biz de o bölgeye kameraman arkadaşımla gittik. Yangın şeritlerinin nasıl açıldığını gözlemledik. 3 farklı ‘zone’ oluşturdular. Ağaçlar kesiliyor, iş makineleri yangının uzak noktalarına erişmesine engel oluyorlar. 14.30 sularında rüzgar hızını artırmaya başladı. Saatteki hızı 35 km’ye yükseldi. Biz de görüntü alırken alevlerin nasıl yükseldiğine şahitlik ettik. Bir anda çam kozalakları havada uçmaya başladı. 400-500 metre uzağa gittiğini orman işçilerinden duyardık ama yaşamak bambaşka bir şey. Alevler bir anda geniş alana yayıldı. Ekipler bölgeden çıkmamızı istedi. Arazözler, yer ekipleri gerçekten zorlu bir mücadele verdi. hava unsurlarının akını da devam ediyor." dedi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

15:20 ORMAN KURTARMA TİMİ MARMARİS'TE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mayıs ayında, '2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'nda Orman Kurtarma Timi'nin (ORKUT) kurulduğunu açıklamıştı. Bu kapsamda orman yangınlarıyla profesyonelce mücadele edecek 30 Orman Bölge Müdürlüğü'nde 462 personelle 36 tim kuruldu. ORKUT ekipleri, Marmaris'te çıkan yangın için sahaya indi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

15:10 OGM SON DURUMU AÇIKLADI

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Toplam 2851 personel, 27 Helikopter ve 14 Amfibik Uçak, 348 arazöz, 57 su tankeri ve diğer kamu araçları ile toplam 815 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 108 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait 20 TOMA görev yapıyor. Bölgede rüzgar 22 Km/saat, sıcaklık ortalama 34 derece arasında ve nem ortalama yüzde 36 oranında. Mücadelemiz son ateş sönene kadar devam edecek." denildi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

14:40 İTFAİYE ARAÇLARI AKARSUDAN 100 TON SU TAKVİYESİ YAPTI

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınında, Kürardı mevkisindeki evinin yanma tehlikesini atlatan Osman Yılmaz, itfaiye ekiplerine su desteği verdi. Gönüllü olarak söndürme çalışmalarına katılan Yılmaz, kendi aldığı su pompasıyla evinin yanından geçen akarsudan çektiği hortumla Denizli ve Muğla büyükşehir belediyelerine ait 20'şer ton kapasiteli itfaiye araçlarına doldurdu. İtfaiye araçlarına 100 tonu aşkın su takviyesi yaptığını belirten Yılmaz, "Su motorunun benzinini de biz karşıladık. Ekiplere burada oturup yemek yiyip, çay içebilecekleri alanlar sağladık. Bir an önce bu felaket son bulsun, istiyoruz" dedi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

14:20 AFAD YANGINDAKİ SON DURUMU AÇIKLADI

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Marmaris’te meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde yürütüldüğü kaydedildi. 21 Haziran günü saat 14.02’de Dalaman’da, 22 Haziran günü saat 09.30’da Fethiye’de, saat 13.50’de Köyceğiz’de ve saat 14.20‘de Seydikemer’de çıkan yangınların kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, Marmaris’teki yangına müdahalenin sürdüğü ifade edildi. Yangını söndürme çalışmalarına katılan personel ve araç sayısını da açıklayan AFAD, şu bilgileri paylaştı:

“Bin 12’si Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplamda 2 bin 851 personel görev yapmaktadır. AFAD koordinasyonunda Muğla iline 14 ilden toplamda 111 araç görevlendirmesi yapılmıştır. Bölgedeki çalışmalar için 41 hava aracı (27 helikopter, 14 uçak), 330 arazöz ve 96 iş makinesi, 28 itfaiye ve su tankeri, 24 TOMA, 2 İHA olmak üzere toplamda 815 araç görevlendirilmiştir.”

Bölgede sıcaklığın en yüksek 34 derece, rüzgarın saatte 22 kilometre, nem oranının ise yüzde 36 olmasının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, “Yangınlar sırasında Marmaris ilçemizde toplamda 274 kişi tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan talep edenler otelde misafir edilmektedir. Ayrıca 83 hayvan ve 52 aracın tahliyesi sağlanmıştır. 11 tahliye edilen vatandaşımıza barınma hizmeti verilmektedir” denildi.

12:00 MSB: HELİKOPTERLERİMİZ YANGINA HAVADAN MÜDAHALE EDİYOR

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ile Marmaris’te devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek sağlanmakta olup 1 adet S-70, 1 adet AS-532 ve 1 adet CH-47 tipi helikopterlerimiz de yangına havadan müdahale etmektedir." denildi.

11:45 ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: KARA MÜDAHALELERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ

Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan paylaşımda "Havadan müdahalelere rağmen sinsice örtü altından, içten ve derinden yanan ağaçları tek tek söndürüyor, soğutuyoruz. Çünkü bu alanlar yangının yeniden yayılmasına neden olabilir. Kara müdahalelerimiz bu yüzden çok önemli. Ekiplerimizin gayretiyle başaracağız" denildi.

10:50 BAKANLAR YANGINLA İLGİLİ SON DURUMU AKTARDI

Yangınla ilgili son durumu anlatan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Belki bu noktada yeniden hava araçlarımızla ilgili bilgi vermekte yarar olduğunu düşünüyoruz. Zira dün verdiğim bilgiler toplam 41 adetti. Ama bugün itibariyle bizim 12+1. 12 tane uçağımız ve 45 tane helikopterimiz var. Yani toplamda dün 41 olan sayı bugün 57. Biz herhangi bir şekilde uluslararası yardım talebinde bulunmadık. Ama tıpkı bizim geçmiş yıllarda yaptığımız gibi, dost ve kardeş ülkelerin bize yardım etme duyguları onlardan da aynı şekilde geldi. Katar'ın 3 adet helikopteri, Azerbaycanımızın da bir adet uçağı tahsis edecekleri bilgisini yaptılar. 48 adet helikopterimiz olacak, 13 adet de uçağımız olacak. Sayı 61'e çıkacak. Arazözümüz 253 adet sahada, aktif olarak kullanılıyor. Sayın Soylu bakanımıza şükranlarımı sunuyorum, 24 adet TOMA'mız şu anda vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere ormanımızda görev almış durumda. 2600 civarında bir personelin sahada bu hizmeti kahraman edasıyla verdiklerini ifade etmem lazım. Kızılayımız var, Türkiye İzcilik Federasyonu var, belki tek tek isimlerini saymak güzel ama atladıklarımız olursa onlar bizi bağışlasınlar. Bütün STK'larımız burada bu mücadeleye destek veriyorlar. Meteorolojik veriler bizim çalışmalarımıza bugün de ışık tutuyor. Bugün sabah itibariyle artık özellikle havanın nemi yüzde 91'ler düzeyine çıktı. Bu meteorolojik verilerden de olumlu manada yararlandık. Bugün için düne göre rutubetin yüksek olacağı yönünde. Hava hızının bir miktar artacağı ama dünkü düzeyde olmayacağı yönünde veriler var. Sıcaklık da 23 ile 34 derece arasında değişmiş olacak" dedi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

274 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bakan Kirişci, sözlerine şöyle devam etti:
AFAD'ımız da çalışmalarıyla bizim gücümüze güç katıyor. 103 aile, 274 birey, vatandaşımız zarar görmesin diye tahliye edilmiş durumda. Bunlara da çok büyük önem verdiğimizi belirtmek isterim. Biz ormanımızın tırnaklarına zarar gelsin istemiyoruz, bir dalına zarar gelsin istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza bize verdiği araç gereç desteği nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz. Geçen yıl Muğla'da yaklaşık 50 bin 500 hektarlık bir alanda yüreklerimiz yandı.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak, temennimiz bugün akşama doğru daha somut gelişmeler olacağını bekliyoruz. Soğutma işlemleri tamamlanıp yangın bittikten sonra bu alanlar için herhangi bir spekülasyona meydan vermeden ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. Buralar ülkemizin en gözde yerleri. Orman Genel Müdürlüğü olarak tahsisini gerçekleştirdiğimiz her türlü tahsis işlemlerini dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik. Sabahleyin, dün, bugün, buralarda tatilini yapanlardan helallik istiyoruz. Onlar buraya tatil için geldiler ama yangın nedeniyle 15-20 saniyede bir hava aracımızın uçuşu nedeniyle gürültü, bundan dolayı helallik istiyoruz. Yaklaşık 3 bin hektar civarında bir alan etkilenmiş durumda.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

BAKAN SOYLU: İLK KEZ TSK ENVANTERİNDE BULUNAN HELİKOPTERLER GÖREV BAŞINDA

Yangın bölgesinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Şu anda 15 çalışma grubumuz çalışmasına devam etmektedir. Sabaha kadar kara çalışmalarımız devam etti. Bütün sektörlerle birlikte koordinasyonuyla sabaha kadar devam etti. Bugün farklı bir şey var. İlk kez TSK envanterinde bulunan, bir kerede 7-10 ton su atan Chinook helikopterleri de şu anda görev başındadır" diye konuştu.

Bakan Soylu, şunları söyledi:
"Bir ifade daha ortaya koymak gerekir bunlarla birlikte: Biz ilk yangınımızı yaşamıyoruz. Türkiye'nin afetler ve yangınlar konusunda kabul edilmiş bir üstünlüğü bulunmaktadır. Bu yangınlarda büyük bir mücadele ortaya konularak ardından depremler, seller, bütün bunlarla mücadele ortaya konulmuştur. Her bir canlıyı korumaya yönelik anlayışı devam etmektedir. Hiçbir gün siyaset devşirmedik.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

'NASIL KAOS OLUŞTURABİLİRİM' ŞEKLİNDE BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; meseleye yardımcı olmaktan ziyade bu meselede 'nasıl kaos oluşturabilirim' şeklinde bir anlayışla karşı karşıyayız. Ne yapmak istediklerini, vazifelerinin ve görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Bu sorumluluk sanki sadece hükümete ait bir sorumluluk, bunlara nasıl çelme takarız anlayışıyla, Aydın'a giderken uğrayayım, dostlar alışverişte görsün anlayışı kabul edilemez bir anlayıştır. Meselenin lojistiğinin ve diğer bütün desteklerinin nasıl sağlanacağını, aynı zamanda kamu araçlarının nasıl ortaya konulabileceğini bir program ve çerçeve içinde her şeyini yapmıştır. Gece görüşlü araçlar nerede diyor? Bir ana muhalefet partisi genel başkanı açıklama yapacaksa, devletin gelenek ve adabına uygun bir şekilde... Ki bu ne zaman olduysa kendisine bilgiyi vermişizdir. Tüm bilgiler kendilerine iletilmektedir. Türkiye'nin hava aracı açısından aldığı tedbirler bugün Marmaris'teki vatandaşlarımız da görmektedirler ki senkronize bir çalışma başından beri devam etmektedir ve devam edecektir.

SÖYLEYECEĞİNİZ SÖZÜN ARKASINDA OLACAKSINIZ

Hani geçen sene belediyelerinizden yardım topluyordunuz. Yapacağınız işin, söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız. 3-4 saatlik uykularla ayaktayız, insanların emeklerine yazık. Beceriksiz kim? Çok para toplayacaksan belediye otobüslerini tamir ettirmek için para topla. Laf söylemek için laf söylemek, Türkiye'nin bunu kaldıracak bir gücü yoktur.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER DE BU GECE VEYA YARIN GECE UÇUŞUNA BAŞLAYACAKTIR

Dünden beri sayın Cumhurbaşkanımıza sürekli olarak bilgi arz ediyoruz. En son geçen gece aradığımda 3.30'du. Devlet bütün ciddiyetiyle hakim. Akşener, Meclis kürsüsüne çıkıyor laf üretiyor. Gece görüşlü helikopterle ilgili, bu çok riskli bir iştir. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan bir helikopter gibi değildir. Gece görüşlü helikopterlerle ilgili o kadar iyi hesaplanması lazım ki başka faciayla karşı karşıya kalmayalım. Planlamalarda da temmuzun başında gece görüşlü helikopterler konusunda anlaşmaları yaptı. Türkiye her meselesini, özellikle afet, orman yangınları gibi vatandaşının mağdur olabileceği konuları yönetebilecek kudrettedir. 1500 şu ana kadar sorti var, devlete iftira atmak doğru değildir, yanlış bir davranıştır. Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşuna başlayacaktır. Bu bir planlamadır.

YANGININ NASIL ÇIKTIĞINA DAİR BİR TESPİTİMİZ VAR

Bu konuda hepimizin ortaya koyacağı tedbirleri bir şekilde düşünmek durumundayız. Orman yangınının başlangıç konusunu bir kez daha konuştuk. Bir koy, bizim bir tespitimiz var. Hem emniyet istihbaratımızın hem de jandarmamızın tespiti oldu. Bir açıklamayı yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleştireceğiz. Yangının nasıl çıktığına dair bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler, nasıl çıktığını, nasıl ortaya konulduğu yönünde de tespitleri söz konusu. Çıkış noktasını görürseniz daha iyi anlayabilme kabiliyetine sahip olabilirsiniz.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

07.30 MARMARİS'TE YANGINA HAVADAN MÜDAHALE

21 Haziran günü Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bördübet Yedi Adalar mevkiindeki ormanlık alandı başlayan yangın 36. saatine girerken, havanın aydınlanmasıyla birlikte ekiplerin havadan müdahalesi de başladı. Sabahın ilk ışıklarında yangın mesaisine başlayan hava ekipleri, Marmaris’te adeta baş döndüren bir hava trafiğine neden oldu. 27 helikopter ve 14 uçaktan oluşan yangın söndürme ekibinin hava trafiği drone görüntülerine de yansıdı.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

03:20 OGM: 2 BİN 604 PERSONEL, 253 ARAZÖZ, 26 SU TANKERİ GÖREV YAPIYOR

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yangına toplam 2 bin 604 personelin, 253 arazöz, 26 su tankeri ve diğer kamu araçları ile toplam 598 araç ile müdahale edildiğini bildirdi. Ayrıca, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 20 OGM helikopteri olmak üzere 27 helikopterin ve 14 uçağın yangına müdahale edeceğinin bilgisini verdi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

01:45 YANGININ GÖNÜLLÜ KAHRAMANLARI

Marmaris’te geçen yaz çıkan orman yangınında kurulan “Yelken Gönüllüleri” ekibi, sloganları “Ateş beklemez” doğrultusunda yangın bölgesinde aktif olarak çalışıyor. Yangının başlamasının hemen ardından bir araya gelen gönüllüler Değirmenyanı mevkiinde devam eden alevlere müdahale ederek, yangın söndürme ekiplerine yardımcı oluyor.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

Yelken Gönüllüleri üyesi Soner Kasap, “Dün gece saat 03.00’ten beri çalışmalara destek veriyoruz. Sahadayız ve devam ediyoruz” dedi.

Toprak ve taş zeminde yatarak dinlenen gönüllülerden Sertaç Soğancı ise, Yelken Gönüllüleri olarak alevleri söndürmek için uğraş verdiklerini, ormanı korumak için ellerinden gelen ne varsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

20:54 BAKAN KİRİŞCİ OLAY YERİNDEN SON DURUMU AKTARDI

CNN Türk canlı yayınına katılarak son durumu aktaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Tam yangının olduğu yerde, Orman Genel Müdürlüğü mobil izlemenin bulunduğu Küfre Koyu'ndayız. Alınması gereken tüm önlemler alındı. Hava sıcaklığının ve rüzgarın artmasıyla birlikte belirli bölgelerde anormal yangın oluştu. Bütün hava ve yer araçlarımız buralara yönlendirildi. Bizim gece görüş özelliği taşıyan hava araçlarımız 4 Temmuz itibarıyla envanterlerimize girmiş olacak" dedi. Meteorolojik verileri paylaşan Bakan Kirişci, "Sabah 6-9 arası rutubet yüzde 91 olarak görülüyor. Sabah ve akşam 18:00 arasındaki saatler bizim için son derece kıymetli. Bu 3 saatte rüzgarın bugün yaşadığımız sıkıntı gibi olmayacak" diye konuştu. Muhalefetin eleştirilerine de yanıt veren Kirişci, "İstediğiniz ülkenin helikopter ve uçak envanterine rahatlıkla bakıp Türkiye'nin envanteriyle karşılaştırabilirsiniz. Eğer geçen yıldan ders alınmadılar diyorlarsa matematikle bir problemleri var demektir" ifadelerini kullandı.

20:31 KİRİŞCİ: VATANDAŞLARIN MADDİ ZAİYATI YOK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiği Değirmenyanı mevkisindeki çalışmaları takip etti. Alevlerin arasından kurtarılan ’Tarçın’ isimli köpeği kucağına alıp seven Bakan Kirişci, bölge halkıyla da sohbet edip taleplerini dinledi.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

Yangınla alakalı son durumu da aktaran Kirişci, "Yangının dünkü seyrini ifade etmiştik. Bugün gün içerisinde oldukça iyi gidiyordu, ancak belli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak olumsuzluklar var, inşallah oralar da kontrol altına alınacak. Hem hava hem de kara araçlarımız çok şükür iyi düzeyde, tek bir ağacımız tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz. Şu ana kadar vatandaşımızın herhangi bir maddi zaiyatı yok, tahliye konusunda zamanında alınan önlemlerimiz vardı" dedi.

19:47 YANGIN KRİZ MERKEZİ TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILIYOR

Marmaris yangınının yönetildiği kriz merkezini, yaklaşan alevler nedeniyle tedbir amacıyla boşaltma işlemi başlatıldı. Kriz merkezi alanında bulunan iş makineleri, araçlar ve helikopter başka bölgelere kaydırılmaya başlandı.

Son dakika... Marmaristeki orman yangınında üçüncü gün Bakan Kirişci: Evleri boşaltılan ailelere 3 bin TL ödeme yapıldı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!