Güncelleme Tarihi:
Kandıra’ya bağlı Kefken açıklarında Rusya’nın Novoroski limanına seyreden ‘KAIROS’ isimli tanker gemisinde patlama meydana geldi. Patlama sonrası gemide yangın çıktı.
VIRAT GEMİSİ ÇEKİ OPERASYONU
Denizcilik Genel Müdürlüğünden, "Vırat" gemisinin Türkeli’ye 1 Aralık'ta varacağının tahmin edildiği bildirildi.
Genel müdürlüğün ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından söz konusu geminin son durumuna ilişkin şu paylaşım yapıldı.
"Gövdesinde su üstünde hasar bulunan geminin çeki operasyonu bugün saat 17.45’te başlamış olup gemi Türkeli’ye tahmini 1 Aralık'ta 13.00’te varacaktır. Süreç takip edilmektedir."
"YANGIN TEHLİKESİ ALTINDAKİ 25 MÜRETTEBAT, EKİPLERİMİZİN HIZLI VE İVEDİ ÇALIŞMASIYLA SAĞ OLARAK KURTARILDI"
Bölgeye giderek mürettebattan bilgi alan Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, "Saat 17.00 sularında, bugün hareket halinde olan bir gemide, sebebi henüz netleşmemiş yangın meydana geldi. Yangının çıktığı gemi, Kandıra ilçemize bağlı Kefken Sahili'nin 28 mil açığında bulunuyordu. Olay duyulur duyulmaz Ulaştırma Bakanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Denizcilik Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri hızlı şekilde müdahalede bulundu. Sahil Güvenlik ekipleriyle birlikte hareket eden Kıyı Emniyeti’ne bağlı römorkörler gemiye yanaştı. İlk amaç mürettebatı kurtarmaktı. Yangın tehlikesi altındaki 25 mürettebat, ekiplerimizin hızlı ve ivedi çalışmasıyla sağ olarak kurtarıldı. Şu anda Kefken Limanı’na ulaşmış durumdalar. Olay duyulduğu anda bölgeye yönlendirilen ambulans ekiplerimiz, mürettebatın ilk müdahalelerini yapıyor ve sağlık kontrollerini gerçekleştiriyor" dedi.
"VIRAT GEMİSİNDE PERSONELİN GEMİ TERK TALEBİ YOKTUR"
Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından VIRAT gemisinin personelinin gemi terki talebi olmadığı açıklandı. Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Karadeniz açıklarında hasar alan VIRAT gemisinde yangın veya acil bir durum bulunmamaktadır. Personelin gemi terk talebi yoktur. Olası bir duruma karşı Zonguldak Bölge Liman Başkanlığımız koordinasyonunda yangın söndürme ve çeki kabiliyetli römorkör bölgeye sevk edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından KAIROS gemisi hakkında yapılan açıklamada, "Rusya'ya seyir halindeyken Karadeniz açıklarında patlama ve yangın meydana geldiği ihbarı alınan 'KAIROS'isimli gemide devam eden yangına, NENE HATUN Acil Müdahale Gemimiz ve KURTARMA-12 Römorkörümüz müdahale etmektedir" denildi.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI: 25 DENİZCİ TAHLİYE EDİLDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Mısır’dan Rusya’ya seyir halindeyken (İstanbul Türkeli Feneri’ne 52 mil mesafede) Karadeniz’de patlama ve yangın meydana geldiği ihbarı alınan KAIROS isimli ve içinde 25 kişi bulunan 274 metre boyundaki tanker için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza ait KEGM-9 ve KEGM-10 hızlı tahlisiye (can kurtarma) botlarımız, KURTARMA-12 Römorkörümüz ve NENE HATUN Acil Müdahale Gemimiz olay yerine ivedilikle yönlendirilmiş olup gemide bulunan 25 personel, KEGM-10 botumuzca denizden sağlıklı bir şekilde alınmıştır." ifadelerine yer verdi.
DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, kıyılardan 28 mil açıkta yangın ihbarı yapılan KAIROS tankerindeki 25 personelin durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Genel Müdürlük, ABD merkezli X sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.
Paylaşımda, Rusya'nın Novoroski Limanı'na doğru seyreden boş KAIROS tankerine ilişkin, "Kıyılarımızdan 28 mil açıkta, dışarıdan bir etkiyle yangın çıktığı ihbarı alınmış olup gemideki 25 personelin durumu iyidir, denizcilerin tahliyesi için bölgeye kurtarma unsurlarımız sevk edilmiş, süreç takip edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA… KARADENİZ’DE İKİNCİ PATLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Karadeniz'de takribi 35 deniz mili açıkta isabet aldığını bildiren VIRAT isimli tanker için olay yerine kurtarma unsurlarının yönlendirildiğini ve gemideki 20 personelin durumunun iyi olduğunu bildirdi.
Genel Müdürlük, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.
Paylaşımda, "VIRAT isimli tanker, Karadeniz'de takribi 35 deniz mili açıkta isabet aldığını bildirmiş, olay yerine kurtarma unsurları ve ticari gemi yönlendirilmiştir. Gemideki 20 personelin durumu iyi olup makine dairesinde yoğun duman tespit edilmiştir. Süreç takip edilmektedir." ifadesi kullanıldı.
BAKANLIK SON DURUMU PAYLAŞTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gemiler ve mürettebatla ilgili az önce bir son dakika güncellemesi yaptı.
KAIROS GEMİSİ
Mısır’dan Rusya’ya seyir halindeyken yaşadığı patlama sonrası yangın meydana gelen KAIROS isimli boş vaziyetteki tankerden 25 personelin, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz ekiplerince sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi sonrası, KURTARMA-12 Römorkörümüz ve NENE HATUN Acil Müdahale Gemimiz gece boyu gemideki yangına müdahale etmiştir.
Kurtarma ekiplerimiz tarafından kurtarılan personel Şile Kovanağzı iskelesine yanaşarak kazazede personeli kara
sağlık ekiplerine teslim etmiştir. Açık güvertede yangın olmadığı, kapalı kısımlarda söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmektedir.
Çevre birimi uzmanları ve dalgıç ekibi yangının söndürülmesi sonrası yapılacak inceleme için bölgede hazır beklemektedir.
VIRAT GEMİSİ
Karadeniz'de takribi 35 mil açıklarında insansız deniz araçları saldırısına uğradığı rapor edilen VIRAT isimli gemiye bu sabaha karşı İnsansız Deniz Araçları ile yeniden bir saldırı gerçekleştirildiği bilgisi alınmıştır.
Gemi sancak bordası su kesimi üzerinde küçük bir hasar almıştır. Gemide yangın olmadığı raporlanırken, mürettebatın sağlık durumu iyidir.
Kurtarma ekipleri hergangi bir kurtarma talebi olmadığı için güvenlik nedeniyle gemiden uzak mesafede beklemektedir. Gemi stabil durumunu korurken, mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu bilgisi alınmıştır.
BAKAN URALOĞLUNDAN YENİ AÇIKLAMA
Sakarya'da Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri 7. Toplantısı'na katılan Uraloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde Karadeniz'de iki geminin saldırıya uğradığı ya da patlamadan etkilendiği noktasında bilgi sahibi olduklarını, tüm unsurlarıyla teyakkuz haline geçtiklerini söyledi.
Kurtarma botu ve romörkörlerini KAIROS gemisine yönlendirdiklerini belirten Uraloğlu, her iki geminin de boş olmasının önemli olduğunu kaydetti.
Uraloğlu, KAIROS gemisinde 25 denizci olduğunu dile getirerek, "Bunların yangın anında kurtarılması kıymetliydi. Hem onların sağ salim kurtarılması hem de kendilerinin can güvenliğini, sağlığını tehlikeye atmadan operasyon yürütülmesi gerekiyordu. Onun için Kıyı Emniyetindeki arkadaşlar gerçekten cesur şekilde, her türlü tedbiri de alarak orada operasyon yürüttüler ve 25 denizciyi sağ salim öncelikle botlara, sonra da karaya çıkardılar." diye konuştu.
Kurtarılan denizcilerin herhangi sağlık problemi veya yaralanmalarının olmadığını aktaran Uraloğlu, şöyle devam etti:
"Gemide (KAIROS) hala yangın devam ediyor. Dıştaki yangın söndürüldü. Artık geminin içindeki kapalı alanlarda yangın var. Oralarda biraz daha ihtiyatlı olarak müdahale etmek durumunda arkadaşlarımız. Orada şu anda sağlık sıkıntısı, problemi, riski yok. Süreci yakından takip ediyoruz. Boş da olsa bir tanker tehlike arz eder. Bir tankerdeki yangına müdahale etmek gerçekten olağan zamandaki eğitimlerle beraber olur. Bu anlamda da Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz sağ olsunlar bunu başarıyla yürüttüler. Kendilerine teşekkür ediyorum."
"GEMİ KAPTANI DRONE SALDIRISI VAR, DEDİ"
Bir gazetecinin VIRAT gemisindeki durumla ilgili sorusu üzerine Uraloğlu, gemide patlama ya da saldırı olup olmadığına ilişkin ilerleyen saatlerde ya da günlerde belki daha detaylı açıklama yapma imkanı olacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, gemide yangın oluşmadığını belirterek "En azından bu kıymetliydi ama kaptanın 'dron saldırısı var' diye bize yardım çağrısı olmuştu kendi ifadeleriyle. Sahil Güvenlik botlarımız oraya gittiler. Kendilerinin yangın olmadığı için gemiden tahliye talebi olmadı ama bizim Sahil Güvenlik botlarımız yakından takip ediyorlar. Tabii onların muhtemelen karaya çekilmesi; birinci gemideki (KAIROS) yangının sönmesi sonucu, diğeriyle (VIRAT) ilgili de tespitler yapıldıktan sonra ilk limanlara çekilmeleri söz konusu olacak. Bu şekilde süreci yakından takip etmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
Türkiye kara sularındaki durum hakkında soru sorulan Uraloğlu, "Bizim kara sularımızda bir problem yok, onu söyleyebilirim. Münhasır ekonomik bölge olan bir kesimde bunun olduğunu görüyoruz. Tabii o da bizim için kıymetli. Bütün muhataplarla, ilgili bakanlıklarımızla, kurumlarımızla istişare ediyoruz. Onlar da ilgili muhataplarla istişare halinde. Elbette bunun tekerrür etmemesi için, öncelikle deniz seyrinin, trafiğinin, güvenliğinin sağlanması noktasında elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz." diye konuştu.
UKRAYNA GEMİYE SALDIRI ANINI PAYLAŞTI
Karadeniz'de Rusya'nın "Gölge Filosu"na ait iki petrol tankeri olan KAIROS ve VIRAT vuruldu. Vurulma anını Ukrayna medyası paylaştı. Alınan bilgilere göre, saldırı Ukrayna Donanması ve Ukrayna Güvenlik Servisi'nin 13. Askeri Karşı İstihbarat Müdürlüğü'nün ortak operasyonuydu. Görüntüler, her iki tankerin de kritik hasar aldığını ve fiilen hizmet dışı kaldığını gösteriyor.
Saldırının etkisi ekonomik alana da yansıdı. Bir deniz İHA saldırısı olarak nitelendirilen olayın ardından, Novorossiysk Limanı'ndaki petrol sevkiyatları geçici olarak durduruldu. Bölgedeki Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu, saldırıyı terör saldırısı olarak niteleyerek uzak demirleme ekipmanlarının hasar gördüğünü açıkladı. Ukrayna Donanması, operasyonu "başarılı bir vuruş" olarak duyurdu.
KEGM: SÖNDÜRME VE SOĞUTMA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM), Karadeniz açıklarında patlama sonucu yangının çıktığı 'KAIROS' adlı tanker ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "'KAIROS' isimli tankerdeki 25 personelin ekiplerimizce sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi sonrası, 'KURTARMA-12' römorkörümüz ve 'NENE HATUN' acil müdahale gemimiz gece boyu gemideki yangına müdahale etmiş olup, yangın söndürme ve soğutma çalışmaları aralıksız devam etmektedir" denildi.







