Son dakika kararları

Güncelleme Tarihi:

Son dakika kararları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şura'da alınan son dakika kararlarını Hürriyet ele geçirdi. Bu kararlara göre 3'üncü Kolordu Komutanı Korg. Edip Başer ile 6'ıncı Kolordu Komutanı Korg. Aytaç Yalman orgeneralliğe terfi etti. Org. Çevik Bir, 1. Ordu Komutanlığı'na, Bir'den boşalan Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na da NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hilmi Özkök atandı.

Kara Kuvvetleri'nde ‘‘Orgeneral’’ rütbesine terfi eden iki komutan dün belli oldu. Yüksek Askeri Şûra, dün başlayan olağan toplantısında 3'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Edip Başer ile 6'ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Aytaç Yalman'ı orgeneralliğe terfi ettirdi. YAŞ, bu arada 23 subay ve astubayın da ordudan ilişiğini kesti.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında dün toplanan YAŞ'ta, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst komuta kademesindeki yeni görev dağılımı da büyük ölçüde şekillendi. Atamaların şu şekilde açıklanması bekleniyor:

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, İstanbul'daki Birinci Ordu Komutanlığına,

Bir'den boşalan Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök,

Özkök'ten boşalan Nato Komutanlığına, orgeneralliğe terfi eden Edip Başer,

Emekli olan Jandarma Komutanı Fikret Özden Boztepe'nin yerine İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Rasim Betir,

Betir'den boşalan İkinci Ordu Komutanlığına, Orgeneralliğe terfi eden Aytaç Yalman atanmıştır.

Bu arada, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Timur ve Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Nahit Şenoğul görevlerinde kalıyorlar,

AVAR EMEKLİ

Öte yandan Hava Kuvvetleri'nde merakla beklenen ‘‘Hangi korgeneralin görev süresi uzatılacak?’’ sorusunun yanıtı da dün belli oldu. YAŞ, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Cumhur Asparuk'un görev süresini uzattı ve Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Vural Avar'ı emekli etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Aydan Erol'un emekli olduğu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Alpkaya'nın görev süresinin uzatıldığı öğrenildi.

İRTİCA TEMİZLİĞİ

YAŞ'ta ayrıca küçük çaplı bir irtica temizliği yaşandı. Kurul üyeleri 23 subay ve astsubayın ordudan ilişiğini kesti. Atılan subay ve astsubayların büyük çoğunluğunun aşırı dinci kesimlerle doğrudan ilişiğinin olduğu belirtildi.

23 kişiyi attılar

Devlet Şeref Madalyası'na layık görülen ilk kişi olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dün son kez Yüksek Askeri Şûra'ya (YAŞ) katıldı. Orgeneral Karadayı, orgeneralliğe terfi ettiği 1989 yılından beri YAŞ üyeliği yaparak Türk Ordusu'nun en üst icra organında çok önemli kararlara katkı sağladı. Karadayı, YAŞ'ın son toplantısına da hazırlıklı geldi ve toplantı başlamadan çantasından evraklarını çıkardı. Başbakan Mesut Yılmaz ise zaman zaman irtica ile mücadele konusunda ters düştükleri, ancak genelde uyumlu bir tablo çizdikleri Karadayı'nın son Şûra'sında, çoğunluğu irticacı olan 23 subay ve astsubayın atılma kararına katılarak, bir irtica temizliğine daha imza attı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!