Son dakika haberleri: MHP'nin avukatından flaş açıklama.. Yargıya gidilecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: MHPnin avukatından flaş açıklama.. Yargıya gidilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 07:46

MHP kurultayından son dakika haberleri dün art arda geldi... 1 Kasım seçimlerinin ardından Genel Merkez ile parti içi muhalefetin hukuk mücadelesine neden olan olağanüstü tüzük kurultayı dün gerçekleştirildi. Tüzükte bulunan genel başkanlık seçiminin olağanüstü kongrelerde yapılamayacağına yönelik hükmünün değiştirilmesi için yapılan kurultay, Büyük Anadolu Oteli’nde yapıldı.

Haberin Devamı

Salona sadece delegeler alınırken, giremeyenler dışarıya kurulan dev ekranlardan gelişmeleri takip etti. Salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posterleri asıldı. Ümit Özdağ’ın yanı sıra Yusuf Halaçoğlu, Seyfettin Yılmaz, İsmail Ok, Nuri Okutan ve Kadir Koçdemir olmak üzere altı milletvekili de salonda yer alarak muhaliflere destek verdi.

KOLTUK KRİZİ YAŞANDI

 Adaylar Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Sait Gönen ve Suat Başaran sabah saatinde salona geldi. Protokol için ayrılan yerde adaylar arasında oturma krizi yaşandı. Akşener, adayların ortasında kendisine ayrılan sandalye yerine kenarda ilk sıradaki sandalyeye oturmak istedi. Özdağ, Akşener’i engelleyerek kendisi için ayrılan yere, yanına oturmasını sağladı. Akşener’in yanındaki adaylar Özdağ ve Oğan ile hararetli bir şekilde tartıştığı görüldü.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK

Kurultayın başlaması için Çağrı Heyeti’nin açıkladığı 1189 delegenin salt çoğunluğu arandı. Çağrı Heyeti, saat 12.15’te yaptığı anonsta salt çoğunluk olan 595 delegenin sağlandığını, ama psikolojik üstünlüğün elde edilmesi için 900 delegenin imzasını elde etmek istediklerini belirterek, tüm delegelere hazirun cetvelini imzalama çağrısında bulundu. Saat 14.00’te noter tasdikli imza veren delege sayısının 752 olduğu ve 50 delegenin de sırada beklediği anonsu yapıldı. Saat 14.20’de ise noter tasdikli 750 delegenin imzasıyla toplantı yeter sayısının sağlandığı belirtilerek, kongre başlatıldı. Kurultay devam ederken 659 delegeden imza alındığını açıklayan Ankara 13’üncü Noterliği yetkilileri, hafta sonu olması nedeniyle tasdik işlemlerinin bugün yapılacağını vurguladı. Çağrı Heyeti 662 delegenin notere imza attığını açıkladı. MHP Genel Merkezi kaynakları ise noter tasdikli 495 delegenin katıldığını öne sürdü.Noterin tespiti üzerine gündemin ikinci maddesi gereği Divan teşekkülüne geçildi. Oylamaya geçilmeden dört adayın platformda ele ele tutuşarak partilileri selamlaması büyük ilgi gördü. Bu görüntünün ardından adayların önergelerini geri çekerek tek aday üzerinde anlaştığı anons edildi. Akşener’in işaret ettiği eski İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu delegelerin oylarıyla Divan Başkanı olarak seçildi.

Haberin Devamı

 OYBİRLİĞİ İLE KABUL

 Bir önergeyle kurultayın toplanma amacı olan tüzüğün olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçmesine izin veren hükmünün yanı sıra 13 değişiklik daha yapıldı. Bu değişiklikle 7 Haziran’dan bugüne kadar gelen disiplin cezaları ve genel başkan seçimli olağanüstü kurultaya kadar gelebilecek disiplin cezaları da affedildi. Genel Merkez’in belirlediği 10 Temmuz’da seçimli genel başkanlık kurultayı yapılması kararlaştırıldı. Bu tarihte yapılamaması halinde de 17 Temmuz’da ayrı bir kurultay toplanması kararı verildi. Ancak bu kez Genel Merkez devre dışı bırakılarak, kurultayı organize etmek üzere Musavat Dervişoğlu, eski Hatay Milletvekili Şefik Çirkin ve Eski MHP Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol’un asil 3 kişinin de yedek olarak yer aldığı altı kişilik bir komite oluşturuldu. Tüzükte yapılan değişiklik önergeleri oybirliği ile kabul edildi.

Haberin Devamı

YARGIYA GÖTÜRÜLMEYECEK

MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “MHP Genel Merkezi; 19 Haziran 2016 tarihli ‘olağanüstü genel kurula’ ilişkin olarak yargı yoluna başvurmayacaktır!” ifadesini kullandı.


İŞTE DÜN MHP KURULTAYI'NDA YAŞANANLAR!

Son dakika:
 Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongre için Akyurt'taki Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleşiyor. Toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Muhalifler, tüzük değişikliğiyle Genel Merkez'in disiplin silahını alacak düzenlemeler hedefliyordu. Önergelerin tümü kabul edildi. Genel Merkez, yasadışı ilan ettiği tüzük kurultayına katılmadı.. İşte yaşananlar:

 

 

Haberin Devamı

YARGIYA GÖTÜRÜLMEYECEK

MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “MHP Genel Merkezi; 19 Haziran 2016 tarihli ‘olağanüstü genel kurula’ ilişkin olarak yargı yoluna başvurmayacaktır!” ifadesini kullandı. 

10 TEMMUZ'DA SEÇİMLİ KONGRE KARARI ÇIKTI

17.25 MHP Kurultay Çağrı Heyetinin topladığı olağanüstü kongreden, seçimli kongrenin 10 Temmuz'da yapılması kararı çıktı. Kongrede tüzüğün değiştirilmesi istenen maddelerine ilişkin tüm önergeler de oybirliğiyle kabul edildi.

MHP'de Çağrı Heyetinin topladığı ve Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen 6. Olağanüstü Kongresinde komisyona sevk edilen tüzük değişikliği önergelerinin tümü oybirliğiyle kabul edildi.  Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonu'nda seçimli kongre için toplanılması, çoğunluğun sağlanamaması halinde aynı gündemle 17 Temmuz'da Anadolu Otel'de bir araya gelinmesi konusundaki önergeyi oylamaya sundu.   Önerge oy birliğiyle kabul edildi.  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 6. Olağanüstü Büyük Konrenin 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonu'nda toplanacağını açıklamıştı.  Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, bu hafta içinde genel merkez yetkilileriyle görüşerek 10 Temmuz'daki kurultayın birlikte yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunacak.      

Haberin Devamı

Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP'lilerin geri dönmelerinin de önü açılıyor. Ancak MHP'de genel merkez muhaliflerin tüzük değişikliği için 3'te 2 şartı gerektiğini belirtiyor. Bu yaklaşık 790 delegenin imzasına tekabül ediyor. 

GÜNGÖR'E İADE-İ İTİBAR

16.30 Kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi. 2001 yılında partiden ihraç edilen, 2014 yılında yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı. 

 KORAY AYDIN'DAN AÇIKLAMA

 MHP Genel Başkan adaylarından Koray Aydın, Divan Başkanlığı için Sinan oğan ve Meral Akşener'in aday çıkarttığının, kendisinin ve Ümit Özdağ'ın aday çıkartmadığını söyledi. Delegenin iki liste nedeniyle tepki gösterdiğini belirten Aydın, kendilerinin arabulucuk yaptığını, tek listeye dönüldüğünü bildirdi. Aydın, şöyle konuştu: "Katılımın yüksek olduğunu düşünüyorum. 10 Temmuz'da yapılacak kongrenin oldukça canlı, çekişmeli bir kongre olacağını düşünüyorum. Demokrasinin güzelliği de burada. Türkiye'de siyaset sıkıştı. Halk adına avukatlık yapacak bir siyasete ihtiyaç var. Biz buna talibiz. Bu kongrelerle de MHP geliyor"

 KURULTAY İÇİN 10 TEMMUZ KARARI...

Kurultay'da Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonunda yapılması oy birliğiyle gündeme alınması kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırılması gündeme alınması da kabul edildi.

16.00 Kongrede Musavvat Dervişoğlu, değiştirilmesi istenen tüzük maddelerini okudu. 14 değişiklik önergesi verildi. 

'DİVANDA ÜÇ ARKADAŞIMIZ VAR Kİ...'

 Divan Başkanlığı'na seçilen Musavvat Dervişoğlu,  "Az önce bir tartışma yaşanmış gibi algılanmış olabilir. Elbette sabahın erken saatlerinde buraya geldiniz. Salonun fiziki şartlarını görüyorsunuz. Allah hepinizden razı olsun. Elbette siz bu kadar sabretmişken, bizden de sabır ve feragat istediniz, biz de ona uyduk ancak bu divan çok özel bir divan. Bu divanda bulunan arkadaşlarımın üç tanesi var ki hakikaten yerleri doldurulamayacak nitelikleri taşıyor" dedi. Divan üyelerimizin biri Söğüt Belediye Başkanı, Söğüt kuruluş demektir." diyen Dervişoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Polatlı Belediye Başkanımız Mürsel Bey vardı, Polatlı kurtuluş demektir. Ve bize bir emanet, bizim bu divanda sadece adımız var, başbuğumuz, cennet mekan Alparslan Türkeş'in Pınarbaşı Belediye Başkanı bu divanın üyesi. Şimdi ben bu divanda kurtuluşun sembolü olan Mürsel Bey'i varsayarak, yüksek müsaadelerinizle gündeme geçmek istiyorum. Musavvat Dervişoğlu'nun açılış konuşmasının ardından, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.        

 İKİ LİSTE ORTAYA ÇIKTI, ADAYLAR KULİSE ÇEKİLDİ

15.00 Meral Akşener tarafından desteklenen ve yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterilen  Musavvat Dervişoğlu'na karşılık Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş tarafından desteklenen Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegeden divan başkanlığı için imza topladı. Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada adaylar kulise geçti. Bir süre görüşen adaylar el ele kürsüye çıktı. Bu sırada 'tek liste' sloganları atıldı. Ardından Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy birliğiyle seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.

 752 İMZAYLA KONGRE BAŞLADI

 MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı olağanüstü kongrede salt çoğunluğun sağlandığı belirtildi. MHP'de kayıtlı bin 187 delegenin salt çoğunluğu olan 594 sayısı aşıldığı için kongre başladı. Kongrenin açılış konuşmasını Kurucular Kurulu Üyesi ve Kurultay Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır yaptı.Toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla kurultayın açılışının yapılmasında bir engel kalmadığını belirten Sağır, mahkeme kararı doğrultusunda toplanan kurultayın tamamen yasal olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 7 aylık bir sürenin ardından kurultayın toplanabildiğine işaret eden Sağır, "Türk milletinin beklentilerini yerine getirirken adaletten sapmayacağız. Bugün bu salondan çıkacak karar her ne olursa olsun saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundadır. Başta MHP Genel Merkezi olmak üzere herkes bütün kamuoyu konuya bu hassasiyetle yaklaşmalıdır. Zira kurultayımızın meşruiyeti, bağımsız Türk mahkemeleri tarafından tescil edilmiş ve onaylanmıştır." dedi.

 ÇAĞRI HEYETİ: 752 DELEGEYE ULAŞILDI, 50 KİŞİ DE SIRADA

14.01 Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı. Sayım işleminin devam ettiği belirtiliyor. Kurultayın toplanması için gerekli salt çoğunluk sağlandı. MHP Genel Merkezi, delegelerin 3’te 2’sinin desteği olmazsa tüzüğün değişemeyeceğini savunuyor. Muhalifler bu görüşte olmasa da psikolojik sınır nedeniyle 807 imzayı aşmayı hedefliyor. 

13.23 Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş, "Bugün Sayın Genel Başkanımıza rağmen çok önemli bir adım atılmıştır. İnşallah gençlere yol verir. Çok direnç gösterdi. İnşallah bundan sonra birlik, beraberlik içinde bütün ülküdaşlarımızla birlikte ileri götüreceğiz" dedi. Türkeş, "Arkadaşlardan duyduğuma göre gerekli çoğunluk var" diye konuştu. 

PSİKOLOJİK SINIR 900

MHP'de Çağrı Heyeti'nin tüzük değişikliği için topladığı kongrede salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtildi. Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen kongrede, alfabetik il sırasına göre anons edilen delegeler noter nezaretinde delege kartını alarak salona giriyor. Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, delegeleri, hazirun listesine imza atmadan salona girmemeleri konusunda uyardı. Erel, "psikolojik sınır olarak görülen 900'e ulaşmak adına imza atmadan salona geçilmemesini" istedi. MHP'de kongrenin toplanabilmesi için salt çoğunluk bin 187 delegenin yarıdan bir fazlası olan 594. Dört ayrı masada delegelerin kayıt işlemi sürüyor. Bu listeler birleştirme tutanağında bir araya getirilecek ve net sayı ortaya çıkacak.

12.14: Salonda Başbakan Meral sloganları yükseldi. 

12.13: Salonda yapılan anonsta imza vermeden salona giren delegelerden imza vermeleri istendi. Muhaliflerin hedefi 900 imza.

DELEGE SAYISI DA TARTIŞMALI

12.00 MHP'de kurultayın toplanması için yaklaşık 600 delegenin imzası gerekiyordu. Kurultay için gerekli imzanın toplandığı, salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtiliyor. Gözler şimdi kaç imzaya ulaşılacağında. Genel Merkez ile muhalifler arasında delege sayısında da görüş ayrılığı var. Muhaliflere göre partinin 1198 delegesi bulunuyor. Genel Merkeze göre delege sayısı 1240. 

 SİNAN OĞAN: FAZLASIYLA ULAŞILDI

 11.35 Kongrenin toplanması için gereken yeterli delege sayısına fazlasıyla ulaşıldığını ifade eden Sinan Oğan, "Ülkücülerin susamışlığı bugün burada son bulacak. Ülkücüler iktidar istiyor, ülkücüler artık önlerine tüzük engeli istemiyor ve o tüzük engelini bugün burada inşallah kongre ile aşacağız, 10 Temmuz'daki genel kurultaya hazırlanacağız." dedi. Genel merkezin, "bugün yapılan kongreyi tanımadığına" yönelik açıklamalarını değerlendiren Oğan, "Önemli olan ülkücülerin tanımasıdır, ülkücüler de burayı tanıyor. Yeterli sayıda delege geldiği takdirde burası ülkücülerin tanıdığı bir tüzük kurultayı olacaktır. Kaldı ki mahkemelerin tanıdığı, 12. Sulh Hukuk'un, Yargıtayın tanıdığı ve görevlendirdiği bir tüzük kurultayını Genel Merkez'imiz niye tanımasın? Bu hak, hukuk tanımamak olur." diye konuştu.

AKYURT TARTIŞMASINA YANIT

 Bahçeli'nin, "Ayrı bir idari birim olan Akyurt'ta kongre yapmak yasal değil." ifadelerinin hatırlatılması üzerine Oğan, "Büyükşehir Yasası çıkalı zannediyorum epey oldu. Büyükşehir Yasası, 2014 yılında çıktı yanılmıyorsam, ben de Meclis'teydim o zaman, dolayısıyla artık şehir merkezi diye bir kavram kalmadı. Artık Ankara'nın her yeri şehir merkezidir. Böylesine hakikaten ipe sapa gelmez, komik iddialarla insanları bize güldürmesinler." değerlendirmesinde bulundu.

 BAHÇELİ GENEL MERKEZ'E GELDİ

11.27 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği "Çağrı Heyeti" tarafından toplanan, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin yapıldığı saatlerde, Parti Genel Merkezi'ne geldi.Devlet Bahçeli'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'ye ilişkin gelişmeleri buradan takip edeceği öğrenildi. Öte yandan, bir grup partili de olağanüstü kongreyi, MHP Genel Merkezi'nin girişindeki televizyondan takip ediyor.

11.24 Genel merkezden itiraz olmaması için noter deneteminde katılan delegelerin hem imzaları hem kimlik fotokopileri alınıyor.  

 BAHÇELİ: ANKARA'NIN DIŞINDA, YOK HÜKMÜNDE

 MHP lideri Bahçeli, tüzük kurultayının yok hükmünde olduğunu söylemiş, yerine de itiraz etmişti. Bahçeli, "Arkadaşlarımız 19 Haziran’da yasal olmayan bir kurultaya davet edildi. Ankara’nın dışında, ayrı yargı çevresi olan Akyurt ilçesinde parti kongresi yapmak yasal bir işlem değildir" demişti. 

 11.12 MUHALİFLERİN HEDEFİ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

 Kongrenin toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti'nin görevi sona erecek. Olağanüstü kongrede, parti tüzüğünün 63. maddesindeki "olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" ibaresi değiştirilerek seçim yapılabilmesinin önü açılacak. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sunacak.

600'E YAKIN İMZA GEREKİYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kongreyi "yasa dışı" olarak niteleyerek genel merkezin katılmayacağını açıklamıştı. Karar yeter sayısı için 600'e yakın delegenin imzası gerekiyor. 

SİNAN OĞAN, TÜRKEŞ'İN KIZI ÇAĞRI TÜRKEŞ'LE GELDİ

 10.49  Genel başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen, protokolde yan yana oturdu. Merhum Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş de protokolde yerini aldı. Kongre salonunda Meral Akşener'i destekleyenler bir tarafta, 'Güç Birliği' hareketine katılan adayları destekleyenler ise ayrı bir tarafta oturuyor.

 KORUMALARLA GAZETECİLER TARTIŞTI

 MHP Genel Başkan Adayı Akşener, "Başbakan Meral" sloganları eşliğinde salona girdi. Akşener'in salona girmesin ardından görüntü almak isteyen basın mensupları ile Akşener'in korumaları arasında tartışma çıktı. Tartışma Akşener'in araya girmesiyle son buldu. Genel Başkan Adayları Özdağ ile Akşener uzun süre sohbet etti.

10:10 Genel Başkan adaylarından Meral Akşener ve Koray Aydın, salona girdi. Akşener ve Aydın sloganlar eşliğinde karşılandı.  

09: 32 Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adayı Ümit Özdağ oldu.  Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu da salona giriş yaptı.

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Trafiğin yoğun olması nedeniyle bazı partililer alana yürüyerek geldi. Polis ekipleri de kongrenin yapılacağı otelin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken çok sayıda arama noktası oluşturuldu. Araçlar polis ekipleri tarafından tek tek arandı, partililerin üstleri aranarak kongre alanına alındı. Akreditelerini almak için sıraya giren delegeler, uzun süre bekletilmelerine tepki gösterdi. Kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından delegeler salona giriş yaptı. MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan’ın salona girişi sırasında yanında bulunan partililer üstlerini aratmak istemedi. Bunun üzerine polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Çoğu partili yaşanan bu tartışma üzerine kongre alanına aranmadan geçti.

ATATÜRK, TÜRKEŞ VE BAHÇELİ POSTERLERİ

Ankara'da Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilecek kurultayda, Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ önce güçlerini birleştirip tüzüğü değiştirmeye çalışacak. Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posterleri asıldı.

Kurultayda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye davet edilecek ancak Bahçeli dahil genel merkezden kimse kurultaya katılmayacak. Muhalifler iç tüzüğü değiştirebilirse ardından seçimli olağanüstü kurultay kararı alınacak.

AKŞENER'E KARŞI 'GÜÇ BİRLİĞİ' HAREKETİ

Öte yandan, kurultaya saatler kala iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener’e karşı ‘Güç Birliği’ hareketi oluşturdu. Gerekçe ise Akşener’in tek başına hareket etmesi. İftar yemeğinden Genel Merkez’in 10 Temmuz’da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma kararı da çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!