Son dakika haberi: Bakan Çavuşoğlu, 'Düne göre daha iyi durumdayız' diyerek duyurdu... "Yarın için umut doluyuz"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2021 20:28

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 5 ilde, 14 noktada yangının sürdüğünü belirten Bakan Çavuşoğlu, "Yarın için rüzgar hızını kısacak, bunu avantaja çevirmemiz lazım. Yarın inşallah tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. ABD'nin 2 helikopter gönderme teklifi olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Hayır demedik, detaylar çalışılıyor" dedi. Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna'dan gelen 4 helikopterin ise yangın söndürme çalışmalarına katıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Bugün beş ilde 14 farklı noktada yangınla mücadele ediyoruz. Bazı cephelerde kontrol sağlanmış, soğutma çalışmaları başladı. Bazı cephelerde kontrol altına çabaları devam ediyor. Bugün düne göre daha iyi noktadayız.

Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor.

Bugün havadan ve karadan 1832 araçla yangına müdahale ettik. 6511 kişi sahada yangınla mücadele etti. Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor.

YANGINDA SON DURUM

Sadece hava unsurlarımız bugün 1650 sorti yaptılar. Yangından 7 kişi Antalya'da hayatını kaybetti. 770 vatandaşımız yaralandı, etkilendi. 750'si taburcu edildi, 6 vatandaşımızın tedavisi sürüyor, herhangi bir hayati tehlikesi yok.

Haberin Devamı

Tüm kurumlarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve bireysel olarak gelen vatandaşlarımıza şükranlarımızı bir kez daha arz ediyorum. Birçok gönüllü de çalışanlara su, yiyecek getiriyor, çalışanlarımızı yalnız bırakmıyor.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU YARINI İŞARET ETTİ

Yarın için rüzgar hızını kısacak, bunu avantaja çevirmemiz lazım. Yarın inşallah tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz. Yangın söndürme çalışmalarına paralel olarak vatandaşlarımız, belediyelerimiz ve diğer kuruluşlarımız çalışıyor, vatandaşımızın yaralarını sarmaya çalışıyor.

Şu ana kadar tespitlerimize 1352 bina ağır hasarlı, yıkılan ya da yıkılması gereken bina. Ayrı, bağlantılı bölümleri saydığımız zaman bu 2164 ünite demektir. Bununla ilgili yıkım çalışmaları da devam ediyor.

Dün KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'la Kalemdar'a gittik, oradaki binaların hepsi yıkılmış, konteynerler geldi. 119 yaşam konteynerleri faal hale geldi. AFAD yoğun şekilde çalışıyor.

1055 AİLEYE TOPLAM 17 MİLYON TL ÖDEME

Diğer yangın bölgelerinde de vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu yerlerde yaşam konteynerlerini hızlı şekilde ulaştıracağız, bedelini devlet olarak üstleneceğiz.
Vatandaşımıza maddi yardımlarımız da devam ediyor. Şu ana kadar 1055 ailemize toplam 17 milyon ödeme yapıldı.

Haberin Devamı

Hasar tespiti devam eden mahallelerde vatandaşlarımıza maddi yardımlarımızı hızlı şekilde ulaştıracağız. Bütçe konusunda hiçbir sıkıntımız yok.

Farklı ülkelerin bizlere önerileri var. Dün Azerbaycan'dan 1 uçağın ve 40 itfaiye aracın, 150 personelin yola çıkacağını söylemiştik. Uçak Dalaman'a indi. İtfaiye aracı ve personel de yolda.

NATO'nun karadan yardımlarla ilgili bazı misyonları var ama şu anda müttefik ülkelerde de yoğun yangınlar var. Kuzey Makedonya dışında o mekanizmaya başvuran bir ülke yok.

UKRAYNA'DAN GELEN HELİKOPTERLER DEVREDE

Cumartesi günü Polonya'da bir helikopteri ülkemize göndermeyi teklif ettiler, biz de buyurun dedik. ABD'nin 2 helikopter gönderme teklifi oldu, hayır demedik, detaylar çalışılıyor. Dün Ukrayna'dan gelen 4 helikopter devreye girdi. İsrailli bir şirketten kiralanan uçaklar yarın geleceğini söylüyor. Kuveyt'in ekip ve malzeme önerisi oldu, kardeş ülkeden gelen böyle bir yardıma hayır demek olmaz.

Bu sabah Ukrayna'dan 1 diplomatik kargoyla bambi getiriyoruz, cuma günü Rusya'dan 3 tane daha gelecek.

Haberin Devamı

Dubai'den 5 tane Amerikan helikopteri girişimi oldu, biz de eğer böyle bir bağlantıyı yapabileceklerse gerekli kargo uçaklarını ayarlayacağımızı söyledik.

Önümüzdeki 1-2 gün Antalya serinleyecek ancak sıcaklar tekrar başlayacak. Bunun için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

MÜCADELE SÜRÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bölgede devam eden yangınlar var. Etkisi azalmış olsa da mücadele ettiğimiz bölgeler var. Bölgede vatandaşımızla birlikteyiz. Büyük bir özveriyle cansiperane çalışan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!