Son dakika haber... Kaçırılan 15 Türk denizci kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2021 17:08

Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında Borealis firmasına ait Mozart isimli gemiden korsanlar tarafından kaçırılan 15 Türk gemici sağ salim kurtarıldı. Boden Denizcilik Genel Müdürü Levent Karsan, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada 15 Türk denizcinin durumlarının iyi olduğunu ve 1-2 gün içinde Türkiye'ye getirileceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Liberya bayraklı "Mozart" isimli gemi, 23 Ocak'ta Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutlarının saldırısına uğramıştı.

Lagos'tan Güney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 kişilik mürettebattan 15'i kaçırılmış, Azerbaycan uyruklu 1 kişi öldürülmüştü.

Gemi, 3 mürettebatla Gabon'un Port-Gentil Limanı'na hareket etmiş, baskından kurtulan 3 Türk denizci ise 30 Ocak'ta Türkiye'ye getirilmişti.

15 TÜRK DENİZCİ KURTARILDI

Kaçırılan Türk gemicilerle ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Nijerya açıklarında deniz haydutları tarafından Mozart gemisinden kaçırılan 15 Türk denizci kurtarıldı. Boden Denizcilik Genel Müdürü Levent Karsan, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada 15 Türk denizcinin durumlarının iyi olduğunu ve 1-2 gün içinde Türkiye'ye getirileceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Boden Denizcilik Genel Müdürü Levent Karsan CNN Türk ekranlarında yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte Karsan'ın açıklamalarından satır başları:

"Sağ salim kurtardık, inanır mısınız 3 haftadır doğru dürüst uyumadık. 15 personel sağ salim teslim alındı. Stresli bir dönemdi, bizim sessiz kalmamız gerekiyordu görüşmelerin sağlıklı ilerlemesi adına. Biz sorumluluğumuzu yerine getirip personelimizi geri aldık. 15'inin de sağlıkları yerinde. Bu süreç içerisinde ailelere psikolojik destek sağlandı. Aileler şu anda çok mutlular, eşlerinin kardeşlerinin gelmelerini bekliyorlar. Sağlık kontrolleri ve COVID testleri olacak. Hükümetimize de teşekkür etmek istiyorum. Bize her konuda destek verdiler. Şu an hala Nijerya'dalar; orada tutuluyorlardı, şu an itibarıyla ekiplerimiz tarafından teslim alınmış durumdalar. O bölgede bu eylemler para elde etmek için yapılıyor. Şirket olarak elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik."

Son dakika haber... Kaçırılan 15 Türk denizci kurtarıldı

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Bakan Çavuşoğlu, TRT Haber canlı yayınına katılarak, kaçırılan Mozart gemisinde bulunan mürettebatın kurtulmasına ilişkin soruları cevapladı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, gemi şirketinin varılan mutabakat gereği kaçırılan vatandaşları başkent Abuja'ya getireceğini ve vatandaşların buradan THY ile Türkiye'ye getirileceğini söyledi.

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisinin kaptanla görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti.

Vatandaşlara ulaşmayı denediklerini fakat telefonun iyi çekmemesi nedeniyle irtibat kuramadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Ailelerine iyi olduklarına dair bilgi verildi. Arkadaşlarımız temasta. Biz de telefonla ulaşma imkanı olduğunda görüşeceğiz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gelişmeleri kendisine arz ettiklerini belirterek, son olarak Cumhurbaşkanı'na vatandaşların limana getirileceği bilgisini ve kimlik bilgilerini ilettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Geminin sahibi olan şirkete özellikle teşekkür eden Çavuşoğlu, sürecin başından beri rehin alınan vatandaşlar için gereken ne ise yapacaklarını belirttiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, geminin sahibi olan şirketin bu olayda sorumlulukları olsa da Türkiye olarak maddi manevi her türlü desteği vereceklerini ilettiklerini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "İyi bir iş birliği oldu. Hem vatandaşlarımızın gemide çalışmasına aracılık eden Türk şirkete hem de İngiliz şirkete titizlik ve gizlilik içinde bu süreci yürüttükleri için teşekkür ediyorum." dedi.

'BUNDAN DERS ALIP ORTAK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR'

Bakan Çavuşoğlu, gemi ve şirketlerin bundan ders alması, o bölgede seyreden gemilerin ilave güvenlik tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Daha önce de bazı vatandaşların kaçırıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Gabon Cumhurbaşkanı'na teklif ettiği gibi biz değişik kurumlardan oluşan bir ekibimizi bölgeye gönderdik. Önümüzdeki süreçte bu uzmanlarımızı farklı ülkelere göndererek, kaçırılma olaylarının büyük bölümü bu bölgede yaşanıyor maalesef. Bir daha bu olayların tekrar etmemesi için hangi tedbirler almalı? Tabii ki uluslararası örgütler ve bölgesel örgütlerin de burada aktif olması gerekiyor. Diğer taraftan Milli İstihbarat Teşkilatımız (MİT) Başkanımız Hakan (Fidan) Bey başta olmak üzere, onlar da bu süreçte muhataplarıyla çok yakın diyalogda oldular ve bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması için istihbarat boyutunda da çalışmalar başlatıldı. Bundan ders alıp bir daha bu olayların yaşanmaması için ortak çalışmamız gerekiyor. Türkiye olarak her ne kadar bizim vatandaşlarımıza daha önce oldu, şimdi de oldu ama bu herkesin başına gelebilir. Vatandaşlarımızı kurtardıksa da bu olayların olmaması için Türkiye olarak gerekli desteği vereceğiz."

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, ailelere ön bilgi verdiklerini belirterek, "Ailelerle başından beri temas halindeyiz. Bakan Yardımcımız Yavuz (Selim Kıran) Bey olsun arkadaşlarımız olsun. Ailelerle temastaydık, ailelere hemen hızlı bir şekilde bilgi verildi. Tabii ki aileleri tekrar arayacağız. Oradaki vatandaşlarımızın başkente getirilmesini, oradan da THY ile sağ salim ülkemize getirilmesini de büyükelçiliğimiz ve tüm arkadaşlarımızla Ankara'dan takip edeceğiz." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!