Son dakika: Gaziantep'te yoğun kar! Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900'e yakın kişi kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2022 14:54

Gaziantep Valisi Davut Gül, Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda ulaşım sağlanamadığını ancak mahsur kalanlardan 2 bin 900'e yakınının kurtarıldığını açıkladı. Vali Gül, "Bir bu kadar kişinin de yolda kaldığını düşünüyoruz, tahmini bir rakam. 3-4 saat içinde yol açıldığında ulaşım normale dönmüş olacak" dedi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü. Milli Savunma Bakanlığı, "Gaziantep otoyolunda mahsur kalan vatandaşlarımız için sıhhi tahliye sağlanması ve bölgeye gıda yardımının ulaştırılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 2 adet helikopter görevlendirilmiştir" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Gaziantep'te dün öğle saatlerinde başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle yollar kapanınca toplu taşıma araçları seferlerini durdurdu. Kendi araçlarıyla evlerine ulaşmak isteyenler büyük güçlük yaşadı. Birçok kişi de yürüyerek evlerine ulaştı.

Gaziantep'in, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis ile bağlantısını sağlayan yollarda yağış nedeniyle birçok araç kaydı. Gaziantep- Adana otoyolunun 50'nci kilometresinde kayan TIR'ların yolu kapatması sonucu ulaşım durdu, yüzlerce araçta çok sayıda kişi mahsur kaldı. Mahsur kalan kişiler, ekiplerin çalışması sonucu saatler sonra kurtarıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, "Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda ulaşım sağlanamıyor ancak oradaki 2 bin kişi kurtarıldı" dedi.

Haberin Devamı

VALİ GÜL'DEN YENİ AÇIKLAMA: 10.00 İTİBARIYLA 2 BİN 900'E YAKIN KİŞİ KURTARILDI

İşte Gaziantep Valisi Gül'ün CNN TÜRK canlı yayınındaki açıklamaları...

Yaklaşık 24 saat içinde 45-50 santimetre kar yağdı. Bu bizim alışkın olmadığımız yağış miktarı ayrıca da çok fazla. Antep'te büyük araç trafiği çok fazla. TIR'lar kamyonlar ana yolda kaymalar oldu,, devrilmeler oldu. Yol trafiğe kapandı. 7/24 açık olan kriz merkezimiz var. Hastaları, çocukları, 112'ye ulaşanları AFAD, Jandarma, emniyet aracılığı ile kurtardık. Kumanya başta olmak üzere diğer ihtiyaçları giderdik. Bugün yağış çok azaldı. Yaklaşık 1900'e yakın araç kurtardık. 2900'e yakın da kişi kurtardık. 9 bin civarında kumanya dağıtıldı. Herkese ulaştık, tüm vatandaşlarımızdan haberdarız, hepsini takip ediyoruz.

TIR'lar yan yatıp yolu kapattığı için birden, ikiden fazla iş makinesinin çalışma ihtimali yok. Biraz sabırla mücadele edilmesi gereken afetle karşı karşıyayız. 186 kişiyi sağlık kuruluşlarına sevk ettik. Sağlık tedavisine ihtiyacı olup da alamadığımız hiç bir hemşehrimiz yok.

Öncelikle okulları tatil ettik 2 gün boyunca. 600 bin öğrencimiz var. Bunların karla baş başa olmaları ciddi risk teşkil edecekti. 7/24 çalışan kriz merkezimizi faaliyete koyduk. Tuzlama başta olmak üzere hazırlıklar yapıldı. Yağan kar miktarının çok kısa sürede yağması. 50 santimetre kar yağdı. Burada kışın 3 ayda yağacak toplam miktara denk geliyor. Bizim araç, TIR trafiğimiz çok fazla. 40 TIR yan yattığında kurtarmak için olağanüstü gayrete ihtiyacınız var. Araç trafiğinin çok fazla olduğu bir durumda kurumlar üzerine düşeni yaptılar ama daha iyisi yapılabilir mi? Özellikle sürücülerimizin kış şartlarına hazırlıklı olmaları kazasız belasız atlatmamıza imkan sağlayabilirdi.

Haberin Devamı

VALİ GÜL: NİZİP-GAZİANTEP YOLU KISMEN AÇILDI

Vali Gül, "Şu an itibarıyla Nizip-Gaziantep yolu kısmen açıldı. Kontrollü olarak araçlar gidip geliyor. Gaziantep-Nurdağı arasındaki otoyolda henüz çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarımızdan mahsur kalan yok. Akşama kadar yolların açılacağını ve vatandaşlarımızın gidecekleri yere sağ salim ulaşacaklarını düşünüyoruz, planlıyoruz. Bu süreçte bir can kaybımız olmadı. Bütün kurumlar koordineli çalışıyor. Bütün bakanlıklarımız süreci takip ediyor" dedi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN GAZİANTEP AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Gaziantep Valiliği ile koordineli olarak; kar nedeniyle kapanan Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalan vatandaşlarımız için sıhhi tahliye sağlanması ve bölgeye gıda yardımının ulaştırılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 2 adet helikopter görevlendirilmiştir.

Haberin Devamı

Son dakika: Gaziantepte yoğun kar Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900e yakın kişi kurtarıldı

Ayrıca yolda mahsur kalan TIR'ları kurtarmak için 2 adet çekici araç da görevlendirilmiş ve bölgede destek çalışmalarına başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ihtiyaç duyulması halinde tüm imkân ve kabiliyetleriyle göreve hazırdır" denildi. 

HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'daki hesabından, Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalanlar için görevlendirilen helikopterlerden çekilen görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde, askeri helikopterin kara yoluna iniş yaptığı, yolda kalanlara kumanya dağıtıldığı anlar yer aldı. Yolda oluşan araç kuyruğu da görüntülere yansıdı.

Haberin Devamı

Paylaşımda, "Şiddetli kar yağışından dolayı kapanan Adana-Gaziantep yolunda Kara Kuvvetlerimize ait çekiciler yol açma çalışmalarına destek sağlarken, sıhhi tahliye için görevlendirilen 2 adet helikopterimiz aynı zamanda mahsur kalan vatandaşlarımıza kumanya ulaştırıyor" denildi.

Son dakika: Gaziantepte yoğun kar Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900e yakın kişi kurtarıldı

MAHSUR KALANLARA KUMANYA DAĞITILDI

Gaziantep Valisi Davut Gül sosyal medya hesabından "Emniyet müdürümüz ve jandarma komutanımızla birlikte yolda kalan hemşehrilerimizi ziyaret ettik. AFAD ve Kızılay'ın kumanya dağıtarak destek olduğu çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor" mesajını paylaştı.

Son dakika: Gaziantepte yoğun kar Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900e yakın kişi kurtarıldı

Haberin Devamı

54 YIL SONRA EN YOĞUN KAR YAĞIŞI

Gaziantep'te, dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü.

Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Gaziantep'te dün başlayan kar yağışının kent merkezinde 49 santimetre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yetkililer, son olarak 1968 yılında yoğun kar yağan kentte, o tarihten bu yana en fazla yağışın düştüğünü söyledi. Kentte son olarak 2016 yılında kar yağışının 33 santim olarak ölçüldüğünü hatırlatan yetkililer, yağışın günlük yaşamı aksattığı kentte, kuvvetli rüzgarla birlikte buzlanma, don ve bölgenin yüksek kesimlerinde çığ tehlikesine de yol açabileceğini bildirdi.

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI DRON İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Nurdağı mevkisinde kar kalınlığı yarım metreyi geçerken, kapanan yolda araç kuyruğu havadan dronla görüntülendi.

Ağrı'da öğretmenlik yapan Sevda- Ünal Bozkurt çifti de memleketleri Antalya'ya gitmek üzere dün yola çıktıklarını ve TAG otoyolunda 19 saattir beklediklerini söyledi.

Öte yandan bölgede mahsur kalanlara ulaşabilen polis ekipleri, hazırlanan sandviçleri dağıtırken, iş makineleriyle de kapalı yolların açılması için yoğun mesai yürütülüyor.

Son dakika: Gaziantepte yoğun kar Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900e yakın kişi kurtarıldı

PROF. DR. ŞEN: GAZİANTEP'TE KAR YAĞIŞI BU AKŞAM BİTİYOR

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Gaziantep'te kar yağışı bugün azalıyor, akşam bitiyor ama soğuk hava devam edecek. Sıcaklık sıfırın altında -4 ve -5 derecede. Bu nedenle yolda bulunan kar örtüsü ulaşımda tehlike oluşturmaya devam eder. Bolu'da kar yağışı devam edecek" mesajını paylaştı.

KAR YAĞIŞI DÜN BAŞLADI

Hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü kentte, öğle saatlerinden itibaren kar yağışı etkili oldu. Kenti beyaza bürüyen kar, çocuklar için eğlenceye dönüştü. Eğitime 1 gün ara verilmesini fırsat bilen çocuklar parklarda kar topu oynadı. Kar yağışı nedeniyle birçok kişi yürümekte güçlük çekerken, trafikteki sürücüler de zorlukla ilerledi.

Son dakika: Gaziantepte yoğun kar Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900e yakın kişi kurtarıldı

Kentte akşam saatlerinde mesai bitiminde yollar tamamen kilitlendi. Yolları kapatan kar nedeniyle yolcu otobüsleri, minibüsleri ve tramvaylarında aralarında bulunduğu binlerce araç yollarda kaldı. Araçlarda bulunan on binlerce kişi ise çok kısa mesafelere bile araçlarla yaptıkları saatler süren yolculuğun ardından yine saatlerce yol yürüyerek, ulaşabildi.

Son dakika: Gaziantepte yoğun kar Tarsus-Adana-Gaziantep karayolunda trafik durdu: 2 bin 900e yakın kişi kurtarıldı

AFAD'DAN AÇIKLAMA GELDİ

AFAD'ın yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan aşırı kar yağışları nedeniyle Bolu, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Artvin, Diyarbakır, Bingöl ve Osmaniye’de ulaşım aksamaları ve kazalar başta olmak üzere olumsuzluklar yaşandığına dikkat çekilerek, "Mahsur kalan vatandaşlarımıza yardım ulaştırılması ve kapalı bulunan yolların açılması için AFAD koordinasyonunda Karayolları, Jandarma, Belediye, İl Özel İdare, Türk Kızılay, UMKE ekiplerinin çalışmaları dün geceden bu yana aralıksız devam ediyor" denildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre yağışların çarşamba günü Batı ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde yer yer karla karışık yağmur ve yoğun kar şeklinde olmasının beklendiğine dikkat çekildi. Ayrıca Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğu belirtilerek, vatandaşların meteorolojik uyarıları takip ederek zaruri olmadıkça yola çıkmaması istendi. AFAD'dan yapılan açıklamada son durum şöyle açıklandı:

"Bolu il genelinde 232 köy yolu kapanmış olup, yolların açılması için çalışmalar devam etmektedir. Yeniçağ-Gerede Dörtdivan kavşağı Ankara istikametinde çok sayıda trafik kazası meydana geldiği bilgisi alınmıştır. Bölgede Bolu İl AFAD, Bolu Belediyesi, 112 sağlık ekipleri, Karayolları ve Jandarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. D100 karayolunda ve diğer otoyollarda mahsur kalan vatandaşlarımıza Kızılay ekipleri tarafından kumanya dağıtımlarının başladığı bildirilmiştir."

GAZİANTEP'TE 33 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Gaziantep'te toplam 33 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtilen açıklamada, "Gaziantep il merkezindeki ana yollar kapalı olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir. Şehitkamil ilçesinde 17 ve Şahinbey ilçesinde 16 köy yolu kapalı durumdadır. Gaziantep-Bahçe istikameti, otoyolda Nurdağı kavşağı ile Bahçe kavşağı arasında yoğun kar ve tipi yağışından dolayı üç ayrı yerde zincirleme trafik kazası bulunmakta olup, ekiplerin çalışmaları devam etmektedir. Karayollarında ve diğer otoyollarda mahsur kalan vatandaşlarımıza Kızılay ekipleri tarafından kumanya dağıtımları devam etmektedir. Malatya’da 18 Ocak tarihinde aşırı kar yağışı sonucunda Hekimhan ilçe yolu kapanmış olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

KAHRAMANMARAŞ’TA 99 KÖY YOLU KAPALI

Kahramanmaraş’ta 99 köy yolunun kapalı olduğu kaydedilen açıklamada, "Kahramanmaraş’ta 18 Ocak tarihinde meydana gelen aşırı kar yağışı sonucunda Göksun-Kahramanmaraş eski yolu, Çağlayancerit-Boylu yolları kapalıdır. Türkoğlu-Narlı Yolu kısmen kapalıdır. Andırın-Göksun yolu kapalıdır. Dulkadiroğlu ve Elbistan ilçeleri köy yolları genel itibariyle kapalıdır. Onikişubat ilçesinde 42, Çağlayancerit ilçesinde 4, Ekinözü ilçesinde 10, Göksun ilçesinde 43 köy yolu kapalıdır" ifadelerine yer verildi.

ARTVİN'DE 77 KÖY YOLU KAPALI

Artvin genelinde de toplam 77 köy yolunun kapalı olduğu bildirilen açıklamada, "Artvin il genelinde Karayollarına bağlı yollar açıktır. İl merkezine bağlı 10 köy yolu, Şavşat ilçesine bağlı 29 köy yolu, Ardanuç ilçesine bağlı 16 köy yolu, Borçka ilçesine bağlı 13 köy yolu, Arhavi ilçesine bağlı 3 köy yolu, Murgul ilçesine bağlı 3 köy yolu, Hopa ilçesine bağlı 3 köy yolu kapalı olup, yolların açılması için İl Özel İdaresi ekiplerince çalışmalar devam etmektedir" denildi.

DİYARBAKIR'DA 136 MADDİ HASARLI TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ, MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Diyarbakır'da yollarda mahsur kalan vatandaşların kurtarıldığı belirtilen açıklamada, "Diyarbakır il genelinde 136 maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Lice ilçesi Bingöl ili yol ayırımında 11 tır, 22 vatandaş mahsur kalmış, mahsur kalanlar Lice Öğretmenevi'ne konaklamaları için sevk edilmişlerdir. Bağlar ilçesi Develi köyünde 1 tır ve 1 aile mahsur kalmış olup, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı görevli ekiplerce müdahale edilmiştir. Diyarbakır eski Bismil yolu üzerinde 10 araç mahsur kalmış olup, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı görevli ekiplerce müdahale edilmiştir. Hani ilçesi Diyarbakır istikameti Karaçalı mevkiinde 10 araç mahsur kalmış olup, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı görevli ekiplerce müdahale edilmektedir. Siverek yolu Karacadağ girişi mevkiinde 1 minibüs, 12 vatandaş mahsur kalmış olup, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı görevli ekiplerce müdahale edilmiştir" denildi.

BİNGÖL'DE 281 KÖY YOLU KAPALI

Bingöl ili genelinde 281 köy yolunun kapalı olduğu kaydedilen açıklamada, "112 çağrı merkezine 15 mahsur kalma ihbarı yapılmış olup, Karayolları, Özel İdare ve sağlık ekipleri tarafından müdahale edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

ADANA-OSMANİYE-GAZİANTEP OTOYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Açıklamada Adana-Osmaniye-Gaziantep Otoyolu ve D400 yolunun ulaşıma kapandığı, karayollarında mahsur kalan vatandaşlara tıbbi yardım, kumanya ve battaniye ulaştırmak için çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada, "Osmaniye’de 112 çağrı merkezine 29 ihbar gelmiştir. Adana-Osmaniye-Gaziantep Otoyolu ve D400 yolunun Düziçi, Bahçe ve Nurdağı yoğun kar yağışı ve trafik kazaları nedeniyle ulaşıma kapanmıştır. Karayollarında mahsur kalan vatandaşlarımıza tıbbi yardım, kumanya ve battaniye ulaştırmak için AFAD, Kızılay, UMKE ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalara devam etmektedir. Hasanbeyli ilçesi Kalecik köyünde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmıştır. İlçeye bağlı diğer köy yollarında mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için İl Özel İdare iş makinaları eşliğinde ilçe jandarma ekipleri ve AFAD ekipleri çalışmalarını sürdürmektedir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!