Dil ustası Hakkı Devrim hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Dil ustası Hakkı Devrim hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 09:44

Dil ustası, Türk basınının duayenlerinden Hakkı Devrim, dün sabah hayata gözlerini yumdu. Hakkı Devrim, bugün Levent Camisi’ndeki öğle namazının ardından, Kilyos’taki aile mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacak.Hakkı Devrim'in ölümü sevenlerini yasa boğdu

Haberin Devamı

Türk basınının en usta isimlerinden, yazar ve yayımcı Hakkı Devrim, dün sabah evinde hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören ve 87 yaşında hayata gözlerini yuman Hakkı Devrim, 1947’de Kabataş Erkek Lisesi, 1951’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Radyosu’nda reji asistanlığı yapan Devrim, iki yıl sonra Son Saat’te başladığı gazeteciliğe Tercüman, Havadis, Ege Ekspres, Tasvir gazetelerinde devam etti, röportajlar yaptı, Yeni Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni oldu.

‘O SABİHA BENİM’

1960’lı yıllarda, Yeni Sabah’ın ‘eli tavalı muzip kadın’ fotoğrafıyla Türkiye’nin ilk dedikodu ve magazin köşesi “Fısıltı”nın, Sabiha Deren müstear isimli yazarıydı. Gazetesi, bu köşeyle İstanbul’un mutena semtleri Nişantaşı ve Kadıköy’de prestij yakaladı, tiraj artırdı. Sabiha Deren’in yazdıklarının Adnan Menderes dahil çok sayıda davacısı oldu, hiçbirinden ceza almadı. Devrim, Sabiha Deren’in kendisi olduğunu, 40 yıl sonra CNN Türk’te açıklamıştı.

Haberin Devamı

Dil ustası Hakkı Devrim hayatını kaybetti

Hakkı Devrim, eşi Gülseren Hanım, çocukları Serdar Devrim ve Zeynep Çağlıyor’la birlikte...

YAYINCILIĞIN 1 NUMARASI

1965’te Meydan dergisini kurdu, Meydan Larousse ansiklopedisinin genel yayın müdürlüğünü yaptı.

Başarılı yöneticiliğiyle onbinlerce eve ansiklopedi girdi. 1970’li yıllarda Kaynak Kitaplar Yayınevi’ni kurduktan sonra basın yayın dünyasından uzaklaştı. 1990 yılında Doğan Yayın Grubu’nda gazeteciliğe döndü ve 21 yıl çalıştı. Okur promosyonları için ansiklopediler hazırladı, AD Kitapçılık’ın genel yayın yönetmenliğini yaptı. Radikal ve Posta gazetelerinde yazdı, CNN Türk’te “Hakkıyla Sohbet” ve “Günbegün” programlarını sundu. Doğan Grubu Yayın Konseyi, Aydın Doğan Vakfı Mütevelli Heyeti ve Doğan Kitapçılık’ın Yayın Kurulu üyeliklerinde bulundu.

TEK BAŞINA DİL KURUMU

Osmanlıca ve Türkçeye hâkimiyetiyle de tanınan Hakkı Devrim, Radikal’deki Cihannüma köşesinde, özellikle medyadaki Türkçe yanlışlarını ele alıp eleştiriyordu. Öyle ki, Ekşi Sözlük’te hakkında yazıldığı gibi, ‘Tek başına bir dil kurumu’ydu. Devrim’in genç kuşak arasındaki popülerliğe, Okan Bayülgen ile birlikte sunduğu Televizyon Makinası programıyla ulaştı. Yine Ekşi Sözlük’te, gençlik üzerindeki izdüşümü şöyle özetleniyor: “Bana aksi halleriyle büyükbabamı hatırlatan, nesli tükenmek üzere olan Türkçe polisi. Sözlüğü okuması durumunda hepimizi çaylak yapacak tatlı insan...”

Haberin Devamı

LÜLÜŞ’ÜNE KAVUŞTU

Hakkı Devrim, 2008’de kanserden kaybettiği 55 yıllık eşi Gülseren Hanım’ın ardından Hürriyet gazetesindeki röportajında, “O kadar fena bir şey ki, insanın eşini, can yoldaşını kaybetmesi, hiçbir acıya benzemiyor. Birbirini çok sevenlere, ‘İnşallah Allah ikinizin canını da bir trafik kazasında aynı anda alır’ gibi abuk bir temennide mi bulunayım? Ne diyeyim, bilmiyorum ki” demişti. Devrim, dün sabah sevgili Lülüş’üne kavuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!