Son dakika... Dünyanın gözü Antalya'da... Putin ve Zelenski görüşecek mi? Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2022 13:00

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları savaşın başlamasının ardından ilk kez Antalya'da masaya oturdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba’nın katıldığı kritik zirvenin ardından açıklama yaptı. Lavrov, "Müzakerelerin kağıt üstünde kalmamasını, ciddi sonuç vermesini istiyoruz" dedi. Lavrov, "Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski görüşecek mi?" sorusuna da "Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük" yanıtını verdi. Lavrov, "Diplomasi ile her şeyi çözmek istiyoruz ama Ukrayna'nın askeri varlıktan, Nazizimden arındırılması gerektiğini söyledik. Rusya Federasyonu'na yönelik açık bir tehdit var. Bu çok açık bir şekilde ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya'da üçlü toplantıda bir araya geldi. Lavrov, düzenlenen toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Toplantının Türk tarafının daveti üzerine yapıldığını belirten Lavrov, Ukrayna krizinin temelinde bulunan konuları her zaman ele almaya hazır olduklarını söyledi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tarihi zirve ile ilgili şunları söyledi:
Üçlü toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı da katıldı. Görüşme Türk tarafının teklifi ile yapıldı. Sayın Erdoğan'ın sayın Putin'le yaptığı telefon görüşmesi sonucunda bu karar alınmştı. Biz her türlü temastan yanayız. Çözüme yönelik her girişimi destekleriz. Çözüme hazırız, çözüm arayışında olmaya hazırız. Öncelikle bir şey demekte yarar var. Şu an Türkiye’de yaptığımız bu görüşmeler faydalı olmalı ama aynı zamanda Ukraynalı mevkidaşlarımız tarafından istismar edilmemelidir bu durum. Bizim aslında Beyaz Rusya topraklarında yürüttüğümüz görüşmelerimiz var. Ana görüşme platformu orası Beyaz Rusya ve Rusya Devlet Başkanları tarafından görevlendirdiği iki heyet bunlar orada görüşüyorlar. Ukrayna-Rusya arasındaki görüşmeleri yürütmeye devam edecekler. Türk dostlarımızın girişimleriyle bugün beşeri konuları görüştük detaylı bir şekilde. Askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tür tedbir aldıklarını açıklamaya çalıştık.  Askerlerimizin sivillerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yaptıklarını anlattık, bazıları esir düştü, bazıları gönüllüler, Ukrayna radikalleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Gerçekleri çok iyi biliyorsunuz. Savunma Bakanlığımız açıklamalar yapıyor kamuoyunu bilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

HER GÜN TAHLİYELER İÇİN KORİDOR AÇIYORUZ

Her gün insanların tahliyesi için koridor açmaktayız, hala da bunu hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sahada durumu denetleyen güçler güvenlikli tahliyeleri gerçekleştiriyor. Koridorlar onlar tarafından belirleniyor. Güvenli olan güzergahlardan geçiyorlar.

Haberin Devamı

Beyaz Rusya’da yaptığımız son görüşmede Rus tarafı kendi mülahazalarını ayrıntılı şekilde sundu, gayet somut bir taslak iletti, Ukrayna tarafı bu taslağı aldı Kiev de üzerinde çalışıyor.  Ukrayna tarafı da en kısa sürede cevap verebileceğini belirtti. Biz Beyaz Rusya Platformu’nda ciddi bir görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Sadece kağıt belge değişiminde bulunmak değil, gerçekten somut kararlar almak isteriz Ukrayna krizinin her yönüyle çözümü için. kağıt üstünde kalmamasını, ciddi sonuç vermesini istiyoruz. Avrupa Birliği’nden güvenliğin sağlanması tüm ülkelerin çıkarlarını dikkate alarak sağlamak istiyoruz, bununla da ilgili birtakım teklifimiz var.

Haberin Devamı

AVRUPA, UKRAYNA'DA ÖLÜMCÜL SİLAHLARI TEŞVİK EDİYOR

Başkumandanımız her şeyin plana göre devam ettiğini söylüyor. Ukrayna'nın silah alımını tehlikeli görüyoruz. Avrupa, Ukrayna'da ölümcül silahları teşvik ediyor. Ölümcül silahların Ukrayna'ya girmesini teşvik ediyor. Teröristler bunları sivil havacılık için tehdit oluşturmak için bunları kullanıyor. Roketatarlar bunların eline geçecek. Avrupalı meslektaşlarımıza soruyoruz: Siz burada ortaya çıkan politikayı nasıl engelleyeceksiniz? Rusya'ya yönelik tehdidi nasıl önleyeceksiniz? 

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

Rus bakan salona girmeden önce de korumaları, oturacağı masanın örtüsünü kaldırarak altını kontrol etti

Haberin Devamı

DİĞER ÜLKELERE SALDIRMAYACAĞIZ

Diğer ülkelere saldırmayacağız. Ukrayna'ya da saldırmadık.

('Polonya'da konuşlandırılacak patriotları doğrudan tehdit kabul edecek misiniz, askeri misilleme seçeneğiniz söz konusu mu?' sorusuna) Rusya'nın güvenlik konusundaki hassasiyetlerini tehlike altına alan bir durum oluştu Ukrayna'da. Sınırlarımızın güvenliği tehdit ediliyordu. Devlet başkanımız detaylı bir şekilde bunu defalarca açıkladı ama kimse dinlemedi.  Donetsk, Luhansk bölgelerine azad ettiğimiz bölgelerden biz şunu anlıyoruz. Önümüzdeki aylarda Rusya'ya bir saldırı düzenliyorlardı. Amerika Savunma Bakanlığı kendi parasıyla biyolojik laboratuvarlar kurdu. Ukrayna topraklarını çeşitli patojen maddeler üzerine deney yapmak için adeta test yapmak için kullandıktan sonra biyolojik silah üretimini hedefliyordu burada. Onlar sözde Ukrayna'da AB ama tek ağızla ABD'nin öyle bir niyeti yok. Biyolojik silah falan geliştirmiyor, dediler. Buna zaten şaşırmadık, açıklayacakları buydu. BM'de buna dair bir bilgimiz yok, dediler. ABD'liler gizli olarak çevirdi bu işlerini. Başta eski Sovyetler Birliği'nde de aynı laboratuvarları kurdular. Rusya sınırları boyunca kuruldu. Fakat kimyasal silahların, biyolojik silahların yasaklanmasıyla ilgili uluslararası bir sözleşme var.

Haberin Devamı

Ukrayna'ya silah gönderebnlerin bilmesi lazım ki bunlar eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları teşvik edenler bundan sorumlu olacaklar. Aşırı radikaller var. 

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

UKRAYNA'NIN RUS ALEYHTARI DEVLETE ÇEVRİLMESİ KONUSUNDA KİMLER NE DİYOR ACABA?

Kamuoyunun ne tür manipülasyonlara konu olduğunu kendiniz açıklayın. Medyada da bir takım yayınlar gördüm, duygusal görüşler ifade ediliyor. Her durumda objektif haberler veren tarafla kimse ilgilenmiyor. Devlet başkanımız da hükümetimiz de aslında bu konular üzerinde çalışıyor. Ukrayna'nın Rus aleyhtarı devlete çevrilmesi konusunda kimler ne diyor acaba? Ukrayna, Rusya karşıtı haline dönüştürülüyor yıllardır. Batı 2000'lerin başından beri Ukrayna'nın ya Batı'yı ya da Rusya'yı seçmesini istedi. Ukrayna halkına nasıl değerler dikte ediliyor bunu konuşmamız lazım.  Ukrayna, yine de deneyin parçası oldu, Batı yanlısı bir araç haline getirilmeye çalışıldı. Günün sonunda NATO, Ukrayna'nın itifaka katılacağını ifade ettiğinde, füzeler gönderildiğinde şimdi şunları öğrendik. Biyosilah tesisleri de çalışır haldeymiş, Ukrayna ordusu ve kamuoyuna bildirilmeden üstelik. 'Lütfen güvenlik prensiplerine riayet edin' dedik. 'Bunları konuşabiliriz' dediler ama NATO konusunda taviz vermeyeceklerini ifade ettiler. Biz neden kendi güvenlik çıkarlarımızı NATO'ya göre belirleyelim. Biz eylemlerimizi meşrulaştırmakla ilgilenmiyoruz. Biz Ukrayna'nın askerileştirilmesini istemiyoruz. Ukrayna'ya gerekli sistemleri koruyarak bizim topraklarımızın hedef alınması mümkün. Burada Nazi taburları görmek istemiyoruz. Bu askerler eğitim görürken terör saldırıları için de eğitim alıyorlar. Tarafsız bir Ukrayna istiyoruz. Zelenski'nin yaklaşımından şunu anlıyoruz bu yaklaşımı anlamaya başlıyorlar.

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, toplantı öncesinde salonda Bakan Lavrov'a soru soracak gazeteciler ve kurumlarıyla ilgili bilgi aldı. Lavrov'un basın toplantısında moderatörlüğü Zaharova üstlendi.

EKONOMİK YAPTIRIMLARI DA AŞARIZ

Ekonomik yaptırımlar konusunda biz bunları da aşarız. Bu krizi de aşacağız. Ve akıl sağlığımızı temizleyeceğiz, sağlıklı bir vicdanla aşacağız. Batı dayanılabilir bir ortak değil. Elimizden gelen herşeyi yapacağız ki Batı'ya bağlı kalmayalım. 

Biz her zaman görüşmekten yanayız ama burada katmadeğer olmalı. Ukrayna liderleri sadece görüşmek için görüşmeyi tercih ediyor. Burada amaçları net değil, elle tutulur karar alıyor gibi yapmak. Minsk anlaşmaları sürerken Zelenski 'Haydi bir daha buluşalım' dedi. Kendisine kararların uygulanmadığını hatırlattık, onlar 'Yine buluşalım' dediler, 'Paris anlaşmasını uygulayacağız' dediler. Böyle sorunun özünü değiştirip dış etkileri konuşmak usulü ile Normandiya formatının genişletilmesini istediler. 'İngiltere, Türkiye katılsın' dediler.

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

PUTİN İLE ZELENSKİ GÖRÜŞECEK Mİ?

Başkan Putin reddetmiyor, Zelenski ile buluşabilir. Ama bu olmadan önce belirli hazırlıkların yapılması şart. Sayın Putin hiçbir temastan kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Sayın Kuleba ile bugün görüştük. Önerilerimiz Ukrayna tarafına ulaştı, spesifik yanıt vermeye söz verdiler. Bundan bir katma değer, faydalı netice çıkacaksa tamam bir görüşme yaparız. Fakat Ukrayna'daki darbeden sonra daha çok görüşme için görüşme, imitasyon görüşmeler, kameralara, televizyona çıkmak için görüşme yapıyorlar. Paris'te alınan bütün kararlar Kiev tarafından uygulanmadı. Bir problemin özünde, çözümü için illaki görüşmek gerekmiyor. Alınan kararlar var, yasal çerçeve var. Elbette Zelenski ile görüşürler Sayın Devlet Başkanımız ama bunun hazırlıklarının yapılması gerekiyor.

PENTAGON'UN ONLARCA BİYOKİMYA LABORATUVAR KURDUĞU BİLGİSİ ÇOK İLGİNÇ

Burada öğrendiğimiz bilgiler Pentagon'un onlarca biyokimya laboratuvar kurduğu bilgisi çok ilginç. Kimyasal silahların yasaklanması anlaşmasına aykırı olarak yapılıyor. Bunları nasıl açıklayacaklarını sorduk, cevaplarını bekliyoruz. Bunlar barışçıl deneyler değil. Bunların amacı biyolojik silahlar yaratmak. 

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

Lavrov'un toplantısında Rus medyasının yanı sıra Türk ve batılı medya mensupları da çok sayıda soru yöneltti. toplantı yaklaşık bir saat sürdü

Hiçbir Batı basını çıkıp da bu sorunun dünyanın dikkatine çektik demiyorlar. Başkası ne yapar ne yapmaz bunu bilemiyoruz. Biz diplomatik yolu da izledik en son olacak ana kadar. Kendi tekliflerimizi de ilettik. Burada kıtadaki herkesin güvenlik çıkarları gözönünde tutuluyordu. 'Ukrayna konusunda ne yapacağımıza biz karar veririz' deyip tekliflerimizi reddetiler. Putin de net ifade etti, askeri harekatı neden yapmaya karar verdiğini.  Biz dostane bir Ukrayna, askeri varlığı olmayan bir Ukrayna, yeni bir Nazi devleti oluşturamayacak bir Ukrayna, Rus kilisesinin yasaklanamayacağı bir Ukrayna istiyoruz. Son 8 yılda da hız kazandı bunların hepsi. Rusya dili konusunda bariz şeyler var, Ukrayna'daki bazı yasalar sebebiyle. Ukraynaca tek dil kabul edildi. Diğer diller ikinci seviyeye düşürüldü. Macaristan, Bulgaristan ve diğerleri de itiraz etti. Kiev yetkilileri istisnalar ortaya attılar. Batı sessiz kaldı buna. Batı'nın Ukrayna'dan bir şeye ihtiyacı var. Rusya'ya karşı olması. Kırım konusunda da ikiyüzlülük yapıldı. Kosova'da refernadum olmadı ama NATO orada bombalamalar yoluyla bir durum yarattı. İngiltere gibi ülkelerin amacı hep aynı oldu. Bu Rusya'ya yönelik saldırıdır. Rus çıkarına, dinine, güvenliğine yapılan bir saldırıdır. Batı karşılığını da gördük tabii ki. Bunlar ikiyüzlü karşılıklardır. Bu bize ölüm kalım savaşı içinde olduğumuzu gösteriyor. 

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

UKRAYNA HEP MANŞET OLMAK İSTİYOR

En başta buraya gelme sebebimizi söyledim. Amacımız Belarus'taki Ukrayna ve Rusya başkanları arasındaki müzakere sürecini değiştirmek değil. Biz mevkidaşlarımızı bu görüşme öncesinde de bilgilendirdik. Buraya paralel bir müzakere için gitmiyoruz dedik. Ukrayna tarafı bunu istiyor olabilir. Onlar yeni formatlar ortaya çıkarmayı seviyorlar ve hep manşet olmak istiyorlar basında. Bu yüzden konumumuz böyle. Ben şaşırmadım sayın Kuleba'nın sözlerine. Zaten kimse burada ateşkes kabul etmeyecekti. Burada atılacak adımlar biliniyor. Görüşmemizin amacı insani koridorlarsa, Ukrayna tarafının ise Rusya'nın gözardı edilmesi ise, gazetecilere girişimlerimiz reddedildi demekse bu da Ukrayna diplomasisinin bir amacı. 

Son dakika... Dünyanın gözü Antalyada... Putin ve Zelenski görüşecek mi Lavrov: Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor

KRİZİ ÖYLE BİR ÇÖZECEĞİZ Kİ BİR DAHA BATILI İŞ ORTAKLARINA İHTİYACIMIZ OLMAYACAK

Krizi öyle bir çözeceğiz ki bir daha Batılı iş ortaklarına ihtiyacımız olmayacak. Siyasi saldırganlığın bir parçası haline geldiler. Böyle bir duruma bir daha düşmemek için her şeyi yapacağız. Doğal gaz ve petrol konusunda burada bu mesele Batı meslektaşlarımızın vicdanına bırakılması gereken bir mesele. Biz bunları hiçbir zaman silah olarak kullanmadık. Petrol ve doğal gaz alımını durdururlarsa biz kimseyi zorlamayacağız almaları için. Biz her zaman pazarı açık tutacağız. 

NÜKLEER SAVAŞIN ÇIKABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

Nükleer savaşın çıkabileceğini düşünmüyorum. Nükleer konu olayların bağlamında son yıllarda olaylar daha gerginleşti. Nükleer konuyu bu tartışmaların içine Batılı temsilciler dahil etti. Biden da kendisine soru sorulduğunda 'Yaptırımların alternatifi var mı?' dedindiğinde 'Alternatif sadece üçüncü dünya savaşı' dedi. Biz kaygılanıyoruz. Aynı konuları dönüp dolaşıp duruyorlar. 

HER TÜRLÜ FOMATTA GÖRÜŞEBİLİRİZ AMA SADECE GÖRÜŞME OLMASI İÇİN YAPILMAMASI KOŞULUYLA

Son derece ciddi bir buhran var ve bunun önüne geçilmesi için insanlar gayret sarfediyorlar. Bu önerilerin, Türk ve Kazak dostlarımız bu teklifleri iyi niyetle yapmaktadır. Ukrayna tarafında yükümlülüklerden kaçma yöntemi olarak kullanılmasın istiyoruz. Mutabakat sağlanmış konular üzerinde ilerlenmesi önemli. Her türlü fomatta görüşebiliriz ama sadece görüşme olması için yapılmaması koşuluyla. 

Üçüncü kez bu soru geldi. Çocuk hastanesi ile ilgili. Burada bizim cevabımızı duymak istemiyorsunuz anladığım kadarıyla. Burada çocuk hastanesi ile ilgili ilk sorunuzsa bu o zaman hiç dinlemiyorsunuz cevaplarımı demek. Tüm basın bunu manşetlerine taşıdı. 7 Mart'ta açıklama yaptık, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığımız açıklamada uzun süredir orada anne ve çocuk olmadığını, radikal unsurların oraya yerleştirğini, orayı askeri üsse çevirdiklerini söyledik. Buraya kendi teçhizatlarını yerleştirdiler. Tekliflerimiz ta 15 Aralık'a kadar gidiyor. O zaman 'Bir güvenlik sistemi kuralım' demiştik. 'Kimse başka bir ülkenin güvenliğini riske atarak kendi güvenliğini sağlama alamaz' dedik. 'Hiçbir örgüt böyle bir hakka sahip değil Avrupa'da' dedik. 'Kimse kimseyi domine edemez NATO'nun şu anda yaptığı gibi' dedik. Bunlar cevapta kalmasaydı da uygulansaydı memnun olurduk. Bunun yerine Stoltenberg'ten, Borrel'den bir mektup geldi, 'Müzakerelere hazırız' dendi ama bu taahhütler bireysel ülkeler tarafından imzalanmıştı. BAtılı temsilcileriniz bunu yaptı işte, diplomasiden anlayışları bu. Diplomasi ile her şeyi çözmek istiyoruz ama Ukrayna'nın askeri varlıktan, Nazizimden arındırılması gerektiğini söyledik. Rusya Federasyonu'na yönelik açık bir tehdit var. Bu çok açık bir şekilde ortaya çıktı. Bu yüzden düzgün insanlarla dürüstçe irtibat halinde olsaydık o zaman her şey çözülmüş olurdu. Burada bir ortak göremiyoruz ki dürüstçe bizimle masaya otursun. Biz bu savaşı hiç istemedik, bu savaşı bitirmek istiyoruz. 

BAKMADAN GEÇME!