Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde! Depremzedelere 1 yıllık kira desteği

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2023 15:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adıyaman ve Malatya'da açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da yaptığı açıklamada, "Kayıplarımızın sayısı arttıkça üzüntümüz de katlanarak artıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 19 bin 388'e, yaralı kurtulanların sayısı 77 bin 711'e ulaştı." dedi. Erdoğan, Adıyaman'da yaptığı açıklamada ise "Şunu özellikle ifade etmek isterim; 1 yıl içinde yıkılan binaları yeniden elimizdeki projelerle inşa edecek ve sahiplerine teslim edeceğiz. 15'er bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödeyerek konutlarda yaşamalarını sağlayacağız. İster Adıyaman'da ister farklı illerde 1 yıl itibarıyla benim vatandaşlarım kalabilecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Adıyaman'daki ziyaretinin ardından Malatya'ya geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çadır kentte açıklamalarda bulundu

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Tarihimizin en büyük doğal afetlerinden birini yaşadık. Pazartesi günü ülkemiz 7.7 ve 7.6 şiddetinde bir depremle sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli bu depremler maalesef 10 ilimizde çok ciddi yıkıma ve can kaybına neden oldu. Dün ve önceki gün Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Antep ve Kilis'i ziyaret ederek afetin büyüklüğünü yerinde tespit etme imkanı buldum. Milletçe yüreklerimizde yanan ateşi tarif edecek kelime bulamıyorum.

DEPREMDE CAN KAYBI 19 BİN 388

Son tespitlerimize göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ülke genelinde 19 bin 388'e, yaralı kurtarılanların sayısı 77 bin 711'e ulaştı. Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine gelen sivil toplum kuruluşlarımız ve gönüllülerimiz sahada aktif çalışmaya devam ediyor. Ordumuz, polisimiz, jandarmamız gerek güvenlikle ilgili bir zafiyet olmaması gerekse yardım faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için olağanüstü gayret sarf ediyorlar. Şu an 10 ilimizde yurt dışından gelen ekiplerle birlikte toplam 141 bini aşkın personel bilfiil görev yapıyor.

Haberin Devamı

Kamu kurumlarımız, belediyelerimiz ülkemizin dört bir köşesinden yüzlerce yemek ve ekmek üretim aracını bölgeye gönderdi. Hiçbir ayrım gözetmeden burada canla başla çalışan herkesten Allah razı olsun. Devletimiz personeliyle, kurumlarıyla, aracı gereciyle, hasılı tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır.

15 BİN LİRA TAŞINMA YARDIMI

Tüm bu çalışmalar için öncelikle 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. AFAD acil yardım ödeneğinden oturduğu binalar yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş vatandaşlarımıza hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Yine bu hanelerdeki vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahipleri olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olan için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız.

Uluslararası camiadan da hem üzüntü beyanları hem yardım teklifleri almaya devam ediyoruz. Amacımız, en kısa sürede acıları dindirmek ve insanımızın mağduriyetini gidermektir. Enkaz kaldırma çalışmalarının ardından inşallah yeniden inşa çalışmalarına başlayacağız. Çevre, Şehircilik Bakanıma talimatı verdim, TOKİ aynı şekilde gerekli talimatı aldı ve süratle 10 ilimizde bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını yapacak, diğer taraftan rezerv alanlarda da inşaatlarımızın yapımına başlayacağız.

Haberin Devamı

Bir yıl içerisinde Allah'ın izniyle bu işi bitireceğiz. Hiçbir insanımızı çaresiz, sahipsiz bırakmayacağız. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum. Bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin. Bu süreç istismar süreci değildir. Bugün birlik olma günüdür, dayanışma günüdür, tek yürek olarak vatandaşlarımızla el ele verme günüdür. Özellikle sosyal medya platformları vasıtasıyla, yalan yanlış haberlerle sizleri galeyana getirmek isteyen provokatörlere kesinlikle prim vermeyin. Milletimizin acısı üzerinden ister ticari, ister siyasi, ister başka amaçla istismar peşinde koşanların hepsini de maşeri vicdan kaydediyor.

 

Haberin Devamı

BU MİLLET VEFAKAR, BU MİLLET CEFAKAR, BU MİLLET HİÇBİR ZAMAN MAĞDURA, MAZLUMA EL UZATMADAN YAPAMAZ

OHAL'i niye çıkardık? Bunu istismar etmesinler diye. Bazı yerlerde soygunlar oldu, marketler soyuldu. Düşünün, bu millet harama hiçbir zaman tevessül etmez. O marketlerin sahiplerine müracaat etseler, onlar zaten marketlerinde ne var ne yok hepsini seferber eder. Şu anda binlerce tır deprem bölgesine geliyor. Giyecek, yiyecek her şey geliyor. Niye? Bu millet vefakar, bu millet cefakar, bu millet hiçbir zaman mağdura, mazluma el uzatmadan yapamaz. Bizim mayamızda bu var. Her şeyden önce Müslümanız ve biz bir ekmeği paylaşmasını da gayet iyi biliriz ve her zorluğun sonunda bir kolaylığın, her karanlığın sonunda bir aydınlığın, her gözyaşının sonunda bir ferahlığın olduğunu çok iyi biliyoruz. İçinden geçtiğimiz bu sancılı dönemin üstesinden hiç endişe etmeyin hep beraber geleceğiz. Ülkemizin daha önce yaşadığı felaketlerdeki yaraları nasıl hızla sardıysak, inşallah burada da aynısını yapacağız. Hiç kimseyi aç, açıkta bırakmayacağız.

Haberin Devamı

Bütün vilayetlerimizde bakan arkadaşlarım görevli, AFAD aynı şekilde koordinasyonu sürdürüyor. Bir kez daha Malatyalı kardeşlerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah yar, yardımcımız olsun.

ERDOĞAN ADIYAMAN'DA DA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'dan önce Adıyaman'da çadır kenti ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adıyaman'da yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar...

Tarihimizin en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. 10 ilimizde ciddi yıkımlar oldu. Kahramanmaraş ile Hatay ve Adana illerimizi ziyaret ederek oradaki durum tespitlerini yaptık. Dün de Gaziantep, Osmaniye ve Kilis'teydim. Depremzede kardeşlerimle bir arada olduk. Buradan da Malatya'ya hareket edeceğiz.

Haberin Devamı

Maalesef son tespitlere göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 18 bin 991'e yükseldi. Kurtarılanların sayısı 75 bin 523'e ulaştı. Vefat eden kardeşlerime Rabbimden rahmet diliyorum. Bizim inancımıza göre bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehitliktir. Depremde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizin yakınları için söylüyorum; bu binaların hepsini 1 yıl içinde yetiştirme konusunda talimatları verdim. Arama-kurtarma ve yardım faaliyetleriyle alanda olduk. Depremin yıkım etkisi 500 kilometrelik bir alana yayıldığı için işimiz maalesef çok zor oldu. Bölgenin yakın dönemde rastlamadığımız şiddette bir kış yaşıyor olması da önümüze başka bir engel olarak çıkmıştır. 

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde Depremzedelere 1 yıllık kira desteği

"BAZI KENDİNİ BİLMEZLER SOYGUN YAPIYORLAR, MARKETLERİ SOYUYORLAR"

Tüm bu olumsuzluklara rağmen milletimizle birlikte devletimizin tüm imkanlarını deprem bölgesine yönlendirdik. Ülkemizin diğer tüm şehirlerindeki kamu imkanlarını deprem bölgesi için harekete geçirdik. Afet bölgesi ve OHAL kararı aldık. Maalesef bazı kendini bilmezler soygun yapıyorlar, marketleri soyuyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış, bundan sonraki süreçte bu suistimalleri yapanlar yakalandığında gerekli olan yapılacaktır. Bu süreçte bazı eksiklikler de yaşanmıştır ama devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşların imdadına koşmuştur.

DEPREMZEDELERE KİRA DESTEĞİ

Burada çevre illerden gelen valilerimizle birlikte buradaki çalışma yürütülmeye başlanmıştır ve yürüyor. Her zaman önceliğimiz insan olmuştur, can olmuştur. İstismara fırsat vermeyeceğimiz kimse tarafından sorgulanamaz. Ülkemizdeki tüm arama-kurtarma ekipleriyle, dünyanın dört bir yanından gelen ekiplerle çalışmalar sürüyor. 94 ayrı ülkeden gelen yardım teklifleriyle ekipler ülkemize geliyor. Müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadığımız bir gerçektir. Bakanlıkları, belediyeleri ve diğer tüm kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarımız da, dünyanın dört bir yanından dostlarımız da depremzedelerimizin yanında olmak için var gücüyle gayret göstermiştir. Şanlıurfa ve Kilis illerimizde arama-kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Şunu özellikle ifade etmek isterim; 1 yıl içinde yıkılan binaları yeniden elimizdeki projelerle inşa edecek ve sahiplerine teslim edeceğiz. 15'er bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödeyerek konutlarda yaşamalarını sağlayacağız. İster Adıyaman'da ister farklı illerde 1 yıl itibariyle benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada da biz konutları inşa etmiş olacağız. Deprem bölgesinin her yerinde arı gibi çalışan ekiplerimizin gayretine sahibiz.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde Depremzedelere 1 yıllık kira desteği

"GEREKLİ TALİMATLAR VERİLDİ"

Şimdiden hazırlıklara başladık. Gerek Bakanıma gerek TOKİ'ye talimatları vererek burada süratle inşaatların başlatılması talimatını verdim. Değişik yerlerden mevcut otellerde iskan talepleri var. Vatandaşlarımız yerleşmek isterse oralarda kendilerini iskan edebiliriz. THY ücretsiz olarak gideni de geleni de getirmek durumundadır. Gerekli talimatlar kendilerine verilmiştir.

Ordumuz, polisimiz, jandarmamız, gerek güvenliğin temini gerekse yardımlar konusunda aktif rol alıyor. 26 gemi, 75 uçak, 81 helikopter, 12 binden iş makinesi gece gündüz demeden bölgede çalışıyor. Ben tüm vatandaşlarımdan bu işin istismarını yapan hangi kurum ve kuruluş olursa olsun, hangi siyasi olursa olsun, lütfen bunlara inanmayın. Böyle bir durumda bunu istismar edenlere prim vermeyin. Bu millet asildir, bu tür soysuzlara da gereken cevabı gereken zaman verecektir.

Şu anda ülkemizin dört bir yanından yardım malzemeleri yağıyor. Allah bu yardımları gönderen herkesten razı olsun. Tüm vatandaşlarıma sesleniyorum, AFAD'la veya Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla irtibata geçmeden rastgele yardım toplayıp göndermeyin. Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz. Her kesimden insanımızın AFAD hesaplarına yapılan yardımların her kuruşu deprem bölgesi için harcanmaktadır. Gönlü zengin herkesin kendi imkanınca yapacağı katkıyla devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum.

Devletimiz daha önce diğer afetlerde yaraları en kısa sürede sardıysa burada da aynısını yapmaya müktediriz. Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15 biner lira vermenin hazırlığını yapıyoruz. Konteyner kentler dışında barınacaklara kira yardımını yapacağız. Bu yardımları giderek yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Önce yüreklerdeki yangını söndürmekle işe başladık. Ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz. Yağmacılık yapanlara da bu acıyı siyasi yağmaya dönüştürmek isteyenlere de müsaade etmeyeceğiz. Rabbim insanımızı bir daha böyle ağır imtihanlarla karşı karşıya bırakmasın. Dost, kara günde belli olur diyerek yardıma koşan tüm ülkelere de şükranlarımı sunuyorum. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!