Son dakika... Çeşme'de hortum felaketi! Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2021 23:26

İzmir'in Çeşme ilçesinde dün gece bu zamana kadar görülmemiş bir hortum felaketi yaşandı. Hortum ve aşırı rüzgar öyle kuvvetliydi ki Alaçatı'da araçları 10 metre havaya kaldırıp savurdu. Çeşme'de bir vinç işçi barınaklarının üzerine devrildi, 16 kişi yaralandı. CNN TÜRK canlı yayınında İzmir'deki hortumu değerlendiren Prof. Dr. İhsan Çiçek, "Atmosferin alt ve üst katı arasındaki sıcaklık farkının büyük olması, yükselici hava hareketleri ile birlikte bu olay meydana geliyor. Deniz suyu sıcaklığındaki artış arttıkça bu olayları daha da göreceğiz." diye konuştu. İşte İzmir'de yaşanan felaketin ayrıntıları...

Haberin Devamı

 İzmir'in Çeşme ilçesinde meydana gelen ve 16 kişinin yaralanmasına neden olan hortumun verdiği hasar, günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı.

Kentte dün akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağışın ardından Alaçatı Mahallesi Port mevkisinde denizde oluşan hortumun verdiği zarar, afetin boyutunu gözler önüne serdi.

Son dakika... Çeşmede hortum felaketi Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

Sahilde başlayıp sonrasında denize yakın alanlarda etkisini artıran hortum, birçok ev, araç ve teknede hasar oluşturdu.

Özellikle hortumun en çok etkisini gösterdiği ve bir vincin devrilmesi sonucu 16 kişinin yaralandığı inşaat sahası, adeta savaş alanına döndü.

Hortum, inşaat sahasında işçilerin konakladığı konteynerleri parçalayıp, ağaçları devirdikten sonra çok sayıda otomobili 100 metre kadar ileriye savurdu.

Haberin Devamı

Yine denize yakın bir yerdeki yazlık villaların çatılarının uçtuğu, ağaçların kökünden koptuğu hortumda, büyük hasar oluştu.

Son dakika... Çeşmede hortum felaketi Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

Hortum nedeniyle 8-10 metre yüksekliğe çıkan birçok araç ters döndü, çatılardan savrulan kiremitler de hem evlere hem de araçlara zarar verdi.

Yazlık sitelerin çevresindeki korkuluk demirlerinin koptuğu gözlemlenirken, afetin etkileri günün ağarmasıyla tam olarak anlaşıldı.

Son dakika... Çeşmede hortum felaketi Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

Teknelerin alabora olduğu, bazılarının yan yattığı ve hasar gördüğü afetin hasar tespit çalışmalarına, sabahın erken saatlerinden itibaren başlandı.

Son dakika... Çeşmede hortum felaketi Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

Öte yandan, bölge sakinleri günün ağarmasıyla birlikte evlerinde ve araçlarında temizlik çalışmalarına başladı.

Bölgede hortumun verdiği zarar drone ile havadan da görüntülendi.

Haberin Devamı

Son dakika... Çeşmede hortum felaketi Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

"DENİZ SUYU SICAKLIĞINDAKİ ARTIŞ ARTTIKÇA BU OLAYLARI DAHA DA GÖRECEĞİZ"

CNN TÜRK canlı yayınında Uğur Önver'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İhsan Çiçek şu bilgileri paylaştı:

"Tropikal hortumlar olarak niteleyebiliriz. Ülkemizdeki hortumlar bunlardan farklı. Büyüklük ve oluşum mekanizmaları farklı. Onlar 500 km çaplı, 1 hafta süren hortumlar. Bizimkiler ise karaya gelip yavaşlayan 15-20 dakikalık hortumlardır.

Bir şey var ki Türkiye’deki hortumlar da deniz kıyılarında sıklığı ve şiddeti artıyor. Bunu da elbette tamamen iklim değişikliğine bağlamamak gerekiyor. Özellikle deniz suyu sıcaklığının oldukça yüksek olduğunun ifadesi. Çeşme’de 17-18 derece deniz suyu sıcaklığı. Atmosferdeki kararsızlık koşulları da buna yol açıyor. İzmir civarında bir soğuk cephe var. Önünde de yağış hattı var. Atmosferin alt ve üst katı arasındaki sıcaklık farkının büyük olması, yükselici hava hareketleri ile birlikte bu olay meydana geliyor. Deniz suyu sıcaklığındaki artış arttıkça bu olayları daha da göreceğiz.

Haberin Devamı

Denizdeki su buharının artmasına bağlı olarak bunlar gelişiyor. Bu sıcaklı nemli su buharının yükselmesiyle birlikte dönüş yaratıyor ve hortumlar ortaya geliyor. Bunu besleyen de kararsızlık koşulları.

(Hortumları sahil kesimlerinde mi göreceğiz?) Evet. Bunlar kıyı kesimlerinde özellikle Akdeniz-Ege kıyılarında daha sık görülüyor. Karadeniz’de deniz sıcaklığı düşük olduğu için daha az görülüyor.

Deniz suyu sıcaklığı kriter burada. Burada bir enerji var. Enerji atmosferin alt ve üstü arasında kararsızlığı ortaya çıkıyor. Bunun muhakkak zeytinyağı gibi üste çıkması gerekiyor. Bunun gıdası su buharıdır.

(Hortum olduğunda ne yapmalıyız?) Camı penceresi olmayan bir yere geçmelisiniz. Banyoya örneğin. Oraya gidip orada beklemelisiniz. Dışarı çıkmamalısınız. Yerden kaldırdığı pek çok parça var. Kapalı bir yere geçilmeli, camı, penceresi olmayan bir yerde hacminizi küçültüp beklemeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

(Hortum sırasında ne yapmalıyız?) O anda yere yatmak avantajlı. Yüksekliği kurtarmamız gerekiyor. Atmosferde dönen parçalardan etkilenmemek için..."

Son dakika... Çeşmede hortum felaketi Araçları 10 metre havaya kaldırdı... 16 yaralı var

VALİ KÖŞGER: GÖRÜLMEMİŞ VAKA YAŞANDI

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Çeşme ilçesinde incelemelerde bulundu. Köşger, gazetecilere yaptığı açıklamada, ihtiyaç duyulan tüm ekiplerin bölgeye seferber edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Daha önce İzmir'de görülmemiş bir vaka yaşandı. Bu oldukça kuvvetli bir hortum. Şimdi sahili gezdik. Özellikle Alaçatı Port bölgemizde araçları 8-10 metre havaya kaldırıp binaların üzerinden aşıp diğerlerinin üzerine atmış ve oldukça fazla araçta tahribat olduğu anlaşılıyor."

Yamaç Evleri bölgesindeki bazı konutlarda hasar oluştuğunu da aktaran Köşger, Urla ilçesindeki 700 seranın da doludan zarar gördüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

BAKAN PAKDEMİRLİ'Yİ TAŞIYAN UÇAK İNİŞ YAPAMADI

hortum olayı nedeniyle İzmir'e gelmek için Ankara'dan havalanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi taşıyan uçağın hava muhalefeti nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapamadığı ve başkente geri döndüğü öğrenildi.

SOYER: MADDİ ZARAR BÜYÜK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, "Çeşme Alaçatı Port civarında oluşan hortumun maddi zararı büyük. AKS ekiplerimiz başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi tüm kurumsal gücüyle vatandaşlarımızın yanında." ifadelerini kullandı. Soyer, yaralılara geçmiş olsun dileğini de mesajında iletti.

ORAN: ÇEŞME CEHENNEMİ YAŞADI

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise hortuma ilişkin, "Yeryüzündeki cennet Çeşme akşam 09.00 sularında cehennemi yaşadı." ifadelerini kullandı.

Bazı ahırlarda çatıların uçtuğunu aktaran Oran, "Çeşme Belediyesi bütün ekipleriyle beraber ben dahil olmak üzere sahadayız. Hem hasarları bir an evvel sarmaya hem de hayvanları damdan sağlıklı bir şekilde çıkarmak için çalışmalara devam ediyoruz. Biz Çeşmeyiz. Çeşme Belediyesi olarak Çeşmelilerle beraber yeni bir güne uyanacağız. Her şey çok güzel olacak." diye konuştu.

Öte yandan Çiğli ilçesinde de kuvvetli yağış, su baskınlarına neden oldu. İlçede parke taşlı bir yol yağış nedeniyle çöktü. Bazı araçlar zarar gördü. Torbalı ilçesinde de kuvvetli rüzgar bazı binaların çatılarına zarar verdi.

İZMİR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir Valiliği’nden Çeşme ilçesi ve ilçede bulunan Alaçatı Port inşaat alanında saat 21.30 sıralarında meydana gelen kuvvetli fırtına ve hortumun yol açtığı tahribatla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Kuvvetli fırtına nedeniyle Alaçatı Port inşaat alanında bulunan kule vincin devrildiği bildirilen açıklamada, "Vincin üzerine devrildiği konteynerde kalan 16 inşaat işçisi çeşitli yerlerinden yaralandı. 1 kişi de açık ayak kırığı var. Yaralanan 16 işçi Çeşme Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. İlçe genelinde farklı marka ve modellerde 10 araç hasar gördü. Marinada demirli 4 tekne battı. 1 teknede ağır hasar oluştu" denildi.

Açıklamada ayrıca, olay yerine İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) 2 araç ve 9 personelden oluşan arama kurtarma ekibi, itfaiyeden 9 araç ve 40 personel ile jandarma, emniyet veÿ112 Sağlık ekiplerinin sevk edildiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!