Son dakika... Bakan Özer CNN TÜRK'te... Yabancı dil eğitimi için önemli adım! 'İlk defa kullanacağız'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2022 10:02

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk'te Hakan Çelik'in konuğu oldu. Bakan Özer, 'Yabancı dille ilgili bizim ülkemizin bir sıkıntısı var. Artık bunu kırmak istiyoruz.' dedi ve yeni modelin detaylarını paylaştı. Özer ayrıca merakla beklenen atama sürecinden de bahsetti.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yabancı dilde gelişimin hızlanması için çalışmaların tamamlandığını söyledi. Bakan Özer CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu. Özer "Şu anda İngilizce ile başlıyoruz. Daha sonra Arapçayı da dahil edeceğiz. Sonra Fransızca, Almanca yaklaşımlarını geliştireceğiz" dedi. Özer ayrıca öğretmen atamaları ile ilgili ayrıntıları da paylaştı.

YABANCI DİL EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YENİ MODEL

Bakan Özer'in açıklamaları şöyle:

Öğretmenlerimiz çok fedakarlar. Devasa eğitim sistemine sahibiz. Eğitim sistemimizi normalleştirmeden Türkiye'yi normalleştirmemiz mümkün değildi. MEB bu anlamda çok büyük görev ifa etti. 2021-2022 eğitim öğretim dönemini yüz yüze eğitimle tamamladık.

Yazın öğrencilerimizi yalnız bırakmıyoruz. Bunu halledeceğiz. Çalışmalarınız da nihayetlendi. Artık metodolojiyi, öğrenme yaklaşımını değiştireceğiz. İnşallah ilk uygulamaların da yaz okullarında deneyeceğiz. Yaz okullarında aldığımız geri beslemelerle inşallah 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında bu bulguları eğitim sisteminde kullanacağız. Bunu ilk defa kullanacağız. Şu anda İngilizce ile başlıyoruz. Daha sonra Arapçayı da dahil edeceğiz. Sonra Fransızca, Almanca yaklaşımlarını geliştireceğiz. Ama öncelikle büyük öğrenci kitlesinin almış olduğu İngilizce problemini halletmemiz gerekiyor. Kronik sorunlarımız yok. İyiye herkesin erişimini artırmak istiyoruz.

Haberin Devamı

"TEKNOLOJİYİ RASYONEL ŞEKİLDE KULLANMAMIZ GEREKİYOR"

Yaz okullarıyla ilgili seçenekleri artırabiliriz. Öğrencilerimizi yazın yalnız bırakmamak istiyoruz.

Bizim öğrencilerimizin diğer ülke öğrencilerinden farklılıkları olacak. Bu coğrafyalarda neler oldu, hangi hadiseler yaşandı. Okuryazarlığın artması gerekiyor. Okul kütüphanelerinde hedefimiz 100 milyon kitap. Kütüphaneleri okulların kalbi yapmak istiyoruz.

Teknolojiye hayır diyebilmemiz mümkün değil ama rasyonel şekilde kullanmamız gerekiyor. Toplam 855 bin sınıf var. Ama onu çok farklı bağlama taşıyıp gece gündüz teknolojiyle hemhal olmasını sağlarsak başka problemlere yol açılır. Okullardaki internet hızımızda hiçbir sorun yok. 

Haberin Devamı

Kovid sürecinde dijital okuryazarlık farkı ortaya çıktı. Uzaktan eğitimden yararlanma herkes için eşit olmadı. Biz bakanlık olarak mesleki, liderlik gelişimleri için odağımızda eğitimlerimizi sürdürüyoruz.

Tüm dünyada engelli kardeşlerimizin eğitime katılması için kaynaştırma sürecidir. Hafif engellilerde eğilim budur. Türkiye'de aynı modeli takip ediyor. Bu şekilde olmayan öğrencilerimiz için de özel eğitim okulları, özel eğitim anaokullarımız var. Engelliler için inanılmaz imkanlarla kardeşlerimizin, ailelerimizin yanında oluyoruz. Arzla ilgili sorunumuz yok. Kıta Avrupasındaki çoğu ülkeden bile imkân sağlıyoruz.

Mesleki eğitim konusunda tüm sektörlerle iş birliğimiz var. Bizim mesleki eğitimde yapmış olduğumuz en büyük hamle sektör temsilcilerini sürece dahil etmek oldu. Öğrenciler üretimden katkı payı alıyorlar. 50 milyon liraya yakın pay aldılar. Meslek liseleri ihracat yapıyor. Tescil alıyorlar. 74 ürünün tescili sağlandı.

Haberin Devamı

"KAYIT YAPMAK İÇİN BAĞIŞ OLAMAZ"

MEB okulların ihtiyacını karşılayamıyor deniyor. Madem böyleyse okul aile birlikleriyle bağış alalım, okulun ihtiyacını karşılayalım. MEB'in bütçesi, kaynağı ve bakanlık olarak mali sorunumuz yok. Okulumuzu kendi merkezimize çekmek istiyoruz. Tüm okul yöneticileriyle toplantı yaptık. 2022-2023 sezonunun açılış startını verdik. Şimdiden itibaren tüm çalışmalarımızı başlatmış olduk. 1 milyar TL kaynağı İstanbul'a transfer ettik. 500 milyonu İstanbul'daki okulların temizlik ve kırtasiye ihtiyaçları için. 250 milyonu okulların küçük onarımları 250 milyon da donanım ihtiyaçlarını karşılamak için. Gönüllü bağış olabilir ama kayıt yapmak için asla bağış olamaz. Bunu bakanlık olarak takip edeceğiz, sadece İstanbul'da değil tüm illerimizde seferberiz. Ortaöğretim seviyesinde okullara kaynak gönderebiliyorduk. Temel eğitime gönderilmiyordu. İlk defa temel eğitim okullarına da kaynak gönderiyoruz.

Haberin Devamı

LİSE İHRACAT YAPTI, İHRACAT YAPAN MAKİNEYİ DE ÜRETTİ

İstanbul'daki meslek lisemiz kâğıt havlu ihraç etti. Kâğıt havluyu üreten makineyi de üretti. İstediğimiz şey bu. Hızlı bir şekilde makineyi tüm ülkeye yaygınlaştıracağız.

1 Temmuz itibarıyla kayıtlar başlayacak, 12 Eylül'de de eğitim öğretim süreci başlayacak.

"ÖĞRETMEN ATAMALARI BAŞLAYACAK"

Her yıl atama yapıldı. Hükümetin öğretmen atamama gibi bir şeyi yok. 2022 yılında atama olacak dedim, görüşmeler bitti. İnşallah 2022-2023 eğitim öğretimi başlayana kadar atamalar yapılacak şekilde olacak. Yüzde 50'si İstanbul'a yapılacak. Atayacağımız öğretmenlerde branş olarak okul öncesi eğitim olacak. İstanbul'a 1000 yeni anaokulu yapacağız, 2022 sonuna kadar bitireceğiz.

BAKMADAN GEÇME!