Son dakika... Ankara'da sağanak sonrası su baskını! Araçlar suya gömüldü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2022 14:14

Ankara'da aniden bastıran sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Su birikintileri yüzünden araçlar su altında kalırken bazı dükkân ve işyerlerini su bastı. Bazı vatandaşlar canlarını araçların üstüne çıkarak kurtardı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında Ankara'daki sağanağa ilişkin son durumu aktardı. Öte yandan Ankara'daki yoğun yağış sonrası 11 vatandaşın yaralandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Başkent Ankara'da öğle saatlerinde aniden bastıran sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde mazgalların tıkanması sebebiyle oluşan su birikintileri nedeniyle bazı araçlar hareket etmekte zorlanırken, yer yer işyerlerini de su bastı. Bazı vatandaşlar canlarını araçların üstüne çıkarak kurtardı.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

Yenimahalle ilçesi İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) göle dönen yolda kalan minibüsteki yolcular için itfaiyeye haber verildi. Yolcular, iş makinesinin kepçesi ile tek tek minibüsten alınarak kurtarıldı.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

Haberin Devamı

İŞÇİLER BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ

İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde de 4 katlı gözlük fabrikasının malzeme deposunu su bastı. Bu sırada depoda bulunan ve suyu tahliye etmeye çalışan 11 kişi, su yüksekliğinin 2 metreye yaklaşması nedeniyle boğulma tehlikesi yaşadı. Fabrika çalışanları ile ihbar üzerine gelen AFAD ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla sudan çıkarılan işçiler, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı Su Altı Arama Kurtarma ekibi ise su altında başka birilerinin olma ihtimaline karşı arama çalışması yapıldı. Ancak olumsuz bir duruma rastlanmadı. Sel nedeniyle bölgede 20'den fazla iş yeri zarar gördü.

Geçen yıl 14 Haziran'da da aynı bölgede sel meydana gelmiş ve gözlük fabrikasında büyük maddi hasar oluşmuştu.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

SEL SULARI 1 METRE YÜKSEKLİĞE ULAŞTI

Keçiören ilçesinde de caddeler, suyla kaplandı. Fetih Anadolu Lisesi'nin giriş katına dolan sel suları, 1 metre yüksekliğe ulaştı. Panik yaşayan öğrenciler, itfaiyeciler tarafından kurtarıldı.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

Kent genelinde etkili olan yağış nedeniyle Etimesgut, Sincan, Çankaya ilçelerinde de benzer görüntüler ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

SELDEN YÜZEREK KAÇTI

İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir vatandaş tarafından kaydedilen görüntülerde birden fazla aracın sular içerisinde sürüklendiği ve bir kişinin sel sularından yüzerek kurtulmaya çalıştığı anlar yer aldı.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

SAĞANAK YAĞIŞ VE DOLU EKİLİ ARAZİLERİ VURDU

Ankara'nın Polatlı ilçesinde etkili olan sağanak yağış ve dolu, ekili arazilerin zarar görmesine neden oldu.

Ankara genelinde etkili olan sağanak yağış ve dolu nedeniyle Polatlı'da soğan ve buğday ekili tarlalar zarar gördü. Özellikle Şeyhali köyünde sel etkili oldu.

11 KİŞİ YARALANDI

Başkent'teki yoğun yağış sonrası 11 vatandaşın ise yaralandığı öğrenildi. Yaralı vatandaşların sağlık ekiplerinin ilk müdahale sonrası hastaneye sevk edildikleri bildirildi.

Haberin Devamı

BELEDİYEYE 401 İHBAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce Ankara'da bugün 38,6 kilogram seviyesine kadar yükselen ve aniden bastıran kuvvetli sağanak yağış sonucunda belediyeye şu ana kadar 401 ihbar ulaştığı ve tüm ihbarlara müdahale edildiği belirtildi. Açıklamada, "Alt geçitlerde ise bazı yayınların aksine hiçbir sorun yaşanmamıştır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1132 araç ve 2 bin 322 personelden oluşan ekibiyle sahada teyakkuz halinde olup, yağışın olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Yağış etkisi bildirimleri için Başkent 153 çağrı merkezimiz de tam kapasite ile hizmet vermektir" denildi.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN UYARI YAPILMIŞTI

Haberin Devamı

Kuvvetli yağışa karşı Ankara Valiliği de şu uyarıda bulundu:

"Yapılan son değerlendirmelere göre; 7 Haziranı Salı günü ilimiz genelinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

CNN TÜRK Muhabiri Fevzi Özgür Altın Ankara’dan şu bilgileri aktardı:

Buradaki su seviyesini göstermek istiyorum, nerdeyse dirseğime gelmek üzere. Biz gelmeden önce 3 yaralı buradan çıkarıldı. İtfaiye ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

Buradaki araç kullanılamaz hale gelmiş durumda. İhbarlar neticesinde ekipler müdahale ediyor. Ankara’nın dört bir yanında trafik yoğun. Şu an için bura 5 yaralı var. Bir araç daha sel suları nedeniyle suya batmış durumdaydı.
Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

Haberin Devamı

Sağ taraftaki aracın da etkilendiğini görüyoruz. Burası elektrikçiler çarşısı olarak biliniyor. Yaralıların kurtarılma çalışmaları devam ediyor. Yerde çamur izlerini görebiliyorsunuz.

Binanın ikinci veya üçüncü katında insanlar kurtarılmayı bekliyor.

SAĞANAK İSTANBUL'DA DA ETKİLİ OLDU

Meteoroloji’nin uyarılarının ardından İstanbul’da beklenen yağış Küçükçekmece’de etkisini gösterdi.

Yağmurdan korunmak isteyen vatandaşlar ağaçların altına ve banklara sığındı. Hazırlıksız yakalananlar ise koşarak otobüs duraklarına sığındı. Kısa sürede etkili olan yağışın aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında hava durumuna ilişkin son gelişmeleri aktardı.

İşte Prof. Dr. Şen'in açıklamaları...

İç Anadolu bölgemizde kırkikindi yağışları etkili olacak. Bu sene baktığımız zaman Denizli, Afyon, Akdeniz'in çoğu bölgesinde bu yağışları gördük. Bunlar daha devam edecek. Bunlara alışık ve dikkatli olmamız gerekecek. Önümüzdeki Perşembe gününe kadar neredeyse Türkiye'nin birçok yerinde yağışlar etkili olacak.

Haziran ve Temmuz ayı taşkın açısından riskli aylardır. Hafta sonu dikkat etmemiz gerekecek. Bu yağışlar taşkın yapabilir. Sıcaklık 2-3 derece düştü. Perşembe günü İstanbul'da yağış yok ama diğer günler yağış var. Yarın İstanbul'da yağış devam edebilir. Cumartesi- Pazar günü, Marmara, Batı Karadeniz'de biraz tehlike gözüküyor. Bu yağışlar akşama doğru sona erecek ama yarın öğleden sonra yine devam edecek. Sadece Ankara değil, Denizli civarı, Akdeniz'in Toroslar civarı için de bu durum var.

Son dakika... Ankarada sağanak sonrası su baskını Araçlar suya gömüldü

"ARAÇLARIMIZI YÜKSEK YERLERE PARK EDELİM"

Ne yapmak lazım; araçlarımızı yüksek yerlere park etmek lazım. 30 santimlik sel insanı devirebilir. O suyla baş edemez. Enerjisi çok yüksek oluyor bu suyun. 30 santimlik görülen suya hiç girmeyelim. 60 santimlik suya aracımızı sokmayalım. Bu suyun, selin hiç şakası yoktur.

Güneyde çok fazla yağış yok. Orman yangınlarının olduğu bölgede. Türkiye aşırı sıcaklar yaşayacak. Bu aylarda ormana girişlerin yasaklanması lazım. Orman yangınlarının yüzde 97'si insan kaynaklıdır.

ANKARA'DA YAĞIŞ AZALARAK SONA ERECEK?

Ankaralılar bu yağışı atlatıyor. Akşama doğru kalmayacak. En şiddetlisi buydu. Yağış azalarak sona erecek. Akşamüstü azalacak.

"HAFTA SONUNA DİKKAT EDECEĞİZ"

Önümüzdeki 7 gün, yağışlar olacak. Hafta sonu cumartesi-pazar günü gelen sistemle Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'de kuvvetli yağışlar olacak. Sıcaklıklar biraz düşük. Antalya'da 25 derece. Hafta sonu gelecek yağışlar tehlikeli olabilir. Yaz yağmurları gündüz olur, geceleri olmaz. Hafta sonuna dikkat edeceğiz.

(Ankara) Bu suyun toprağa geçmesi lazım. İmara açılan yeşil alanlar suyun toprağa geçmesini engelliyor. Yollar nehre dönüyor. Eğer imara açılacaksa incelenmesi lazım. Yağan yağmur toprağa geçecek yer bulamamış.

"DENETİMLERİN DAHA İYİ YAPILMASI LAZIM"

Bozkurt'taki olayları biliyorsunuz, bunlar her ab olabilir. Semtlerde yeşil alanların bırakılması lazım. Ankara'da deniz de yok, göllere gitmeye çalışacak gidemeyecek. Bunların denetimlerinin de iyi yapılması lazım. Yoksa bu manzaraları daha çok görürüz.

Kontrolsüz güç güç değildir diye bir laf vardır. Bu yağışların gücünü azaltabilecek barajlar lazım. Şiddetli yağışın bir yararı yoktur, zararı vardır. Burada önemli olan bu yağışın afete dönüşmemesi. Biz afete dönüştürüyoruz. Bozkurt'ta dere yatağına ev yapılmasaydı afete dönüşmeyecekti. Bu ay ve bir dahaki ay bunları inşallah yaşamayız ama olasılığı çok yüksek.

YAZ AYLARINDA NE OLACAK?

Bu sene Türkiye'de yaz sıcak ve kurak geçecek. Bu yağış olmayacak demek değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!