Somali’ye Türk’ün damgasını vuracağız

Güncelleme Tarihi:

Somali’ye Türk’ün damgasını vuracağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin artık alan el değil, veren el olduğunu belirterek, “Somali’ye süratle büyükelçiliğimizi açıp büyükelçimizi atayacağız. Altyapı ve üstyapı konusunda Türk damgasını oraya vuracağız. Somali, Afrika’da attığımız adımlar noktasında örnek bir ülke olacak” dedi.

AK Parti iktidarı döneminde 9 yılda 15 bin kilometre duble yol sözünün tamamlanması nedeniyle Şile’de düzenlenen açılışta konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:

Alan el değiliz

“Artık bazı ülkelerden gelişmiş olarak söz etmekten ve onlarla sürekli kendi aramızdaki mesafeyi kıyaslamaktan vazgeçelim dedik ve vazgeçtik. Artık Türkiye örnek olarak gösteriliyor. Artık Türkiye alan el olmaktan çıktı. Türkiye artık veren el olma konumuna geldi. Bunu sizler Pakistan, Endonezya, Somali, Kenya, Haiti, Şili ve Sri Lanka’da gösterdiniz. Çünkü siz aziz bir milletin, şerefli bir milletin torunları olarak, varisleri olarak bu sorumluluğun altına girdiniz.

İşte geçenlerde Somali’ye gittik, yerinde incelemeleri yaptık ve şimdi oraya yönelik adımlarımızı da atıyoruz. Yoğun bir şekilde orada alt yapı, üstyapı noktasında da Türkiye’nin damgasını vuracağız. Türk’ün damgasını vuracağız. Türk milletinin damgasını oraya vuracağız. Şimdi büyükelçiliğimizi de süratle yapıyoruz inşallah büyükelçimizi de süratle atayacağız ve buradaki adımlarımızda inşallah Somali, Afrika’da attığımız adımlar noktasında örnek bir ülke olacak.

Libya da kutlasın

Şimdiden Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı kutluyorum. İstiyorum ki bu bayramı Suriye de kutlasın, Libya da kutlasın, bu bayramı Yemen de kutlasın. İstiyorum Bahreyn ve Tunus da aynı heyecanla kutlasınlar. Bayramları bize yakışır şekilde kutlasınlar.”

Libya kaderini kendi çizsin

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril’le Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde 1 saat görüştü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı görüşmede Mahmud Cibril, Libya’daki son durumla ilgili Erdoğan’a bilgi verdi. Görüşmede Sirte, Beni Velid, Sebha dışında tüm ülkenin kontrolünü Ulusal Geçiş Konseyi’nin ele aldığını belirten Mahmud Cibril şunları söyledi: “Kalan bu 3 şehri de kan dökülmeden almak istiyoruz. Kaddafi ve çocuklarının yerlerini bilmiyoruz. Şu andaki en önemli sorunumuz yurtdışındaki mali varlıklarımızın dondurulması. Bu kısıtlamanın kaldırılması konusunda Türkiye’den yardım talep ediyoruz. Ülkenin yeniden yapılandırılması ayrıca birlik ve beraberliğin sağlanması konusunda destek istiyoruz. Türkiye, Libya’daki her kesim tarafından kabul görmesi nedeniyle önemli bir aktör ve buradaki gelişmelerde çok önemli rol oynayabilir.”

Paylaşırız

Erdoğan da Türkiye’nin her türlü desteğe hazır olduğunu belirterek Libyalıların kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesi gerektiğini söyledi. Kurumsallaşmanın önemli olduğunu belirten Erdoğan, bu çerçevede yapılacak anayasal düzenlemelerin iyi hazırlanması gerektiğini, Türkiye olarak tecrübelerini kendileriyle paylaşacaklarını anlattı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin başında TRT ve Anadolu Ajansı’nın kısa süre görüntü alınmasına izin verildi.

Temizleyecekleri çok şey var

ERDOĞAN, CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül’ün çeşitli iddialarda bulunarak istifa etmesi ile ilgili başlayan tartışmalara da değindi, şöyle dedi: “Biz ana muhalefetin, diğerlerinin yaptığı gibi bu işin lafını yapmıyoruz. Biz bu işin icraatını yapıyoruz. İşte kendi içlerinde birbirlerine girmişler. Bir il başkanını atıyor. Arkasından bakıyorsun 300 milyon dolarlık bir yolsuzluk çıktı diye istifa ediyor. İstifa ettikten sonra karışıyorlar birbirlerine. Ve onun üzerinden de diyor ki ‘bizim partimiz temiz bir partidir. AK Parti gibi yolsuzluklara karışmış bir parti değildir’. Ya önce sen bir defa aynaya daha dikkatli bak. Senin daha temizleyecek çok şeyin var. Zaten bu ülkede benim milletim sana iktidar diye bir şey vermez o ayrı mesele de. Belediyelerindeki pislikleri bir takip et. Onları bir temizle. Bak neler dönüyor hepsi ortada. Daha neler olacak neler çıkacak ortaya bunları da göreceksin. Sen çıkarmazsan bilesin ki bu ülkenin kurumları bunları çıkarıyor ve çıkaracak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!