Solaklığın sırrı çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Solaklığın sırrı çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar, insanların yüzde 90'ının sağ ellerini kullandıklarını, yüzde 10'unun ise solak olduğunu ortaya çıkardı. Thomas Carlyle adlı araştırmacı tarafından 1871 yılında ortaya atılan iddiaya göre, ilk ve ortaçağlarda solaklar, savaşlarda daha çok kayıp veriyordu. Bunun gerekçesi, kılıçlarını sağ elleriyle kullananların kalkanlarını sol ellerinde tutmaları ve kalplerini ölümcül hamlelerden koruyabilmeleriydi. Kalplerini koruyamayan solaklarlardan savaşlarda ölenler daha çok sayıda olunca, nesillerini devam ettirenlerin çoğunluğu sağ ellerini kullananlar arasından çıktı. Bazı bilim adamları, bu nedenle günümüzde sağ ellerini kullananların sayısının, solaklardan çok daha fazla olduğu görüşünü savunuyorlar.

GENETİK KÖKENLİ

Buna karşılık genetik uzmanı Dr. Amar Klar, insanlarda egemen bir gen bulunduğunu ve kişinin sağ ya da sol elini kullanmasının bu gen tarafından belirlendiğini belirtiyor. Klar'a göre insanların göz rengi ya da dazlak olup olmaması da aynı gen tarafından belirleniyor. Klar, konuyla ilgili açıklamasında, muhtemelen 3 yıl içinde kişilerdeki ‘‘sağ el genini’’ tecrit etmeyi umduğunu belirtti. Uzmanların belirttiğine göre, ana babası sağ elini kullanan çocukların yüzde 92'si de sağ elini kullanıyor. Ana babadan biri solaksa, çocuklar yüzde 20 olasılıkla solak oluyor. Ana ve babanın ikisi de solaksa, bu olasılık yüzde 50'ye çıkıyor.

ÜNLÜ SOLAKLAR

Solaklık aynı zamanda aileyle de ilgili. Örneğin İngiliz kraliyet ailesinde Ana Kraliçe, Kraliçe İkinci Elizabeth, Prens Charles ve Prens William solak. Tarihe geçmiş ünlü solakların sayısı hiç de az değil. Bunlar arasında Napolyon Bonapart, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Büyük İskender, Charlemagne, Sezar, Albert Schweitzer, Ludwig van Beethoven, Albrecht Dürer, Pablo Picasso, Marylin Monroe, Greta Garbo, Charlie Chaplin, yazar Mark Twain ve Karındeşen Jack bulunuyor. Günümüzde eski Amerikan Genelkurmay Başkanı General Norman Schwarzkopf, Küba lideri Fidel Castro, Amerikalı milyarder Steve Forbes ve Teksaslı petrol trilyoneri Ross Perot yer alıyor. Ayrıca ABD'de Jimmy Carter dışında, son çeyrek yüzyılda ABD'de işbaşına gelen başkanların hepsi solak. Ronald Reagan, George Bush ve Bill Clinton bunlar arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!