“Sokaktaki iyi insanlara...”

Güncelleme Tarihi:

“Sokaktaki iyi insanlara...”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Akdoğan Özkan’ın hazırladığı ‘Sokaktaki İnsanın TC Sözlüğü’, bildiğiniz sözlüklere benzemiyor.

Haberin Devamı

Yazarı, ülkede tanık olduğu olaylar sebebiyle yeni anlamlar kazanan kelimeleri yeniden süzgeçten geçirerek; mizahi, ironik ve tabii politik bir sözlük hazırlamış. 800 civarında kelimeye yer veren kitapta Gezi direnişiyle birlikte yeni anlamlar kazanan ‘çapulcu’, ‘penguen’ gibi kelimelerin de örnekli açıklamaları var.

Anayasa i.
Halka birtakım hak ve özgürlükler lütfedildiğini, bir metin içinde bu lütfun hangi şartlar altında kısıtlanıp rafa kaldırılacağını belirtmeden birkaç satır önce tebliğ etme sanatı.
“AK Parti, Meclis’teki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiği teklifte anayasanın ilgili maddesinin ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ diye başlamasını ama sonra hangi şartlarda halkın haber alma hakkının kısıtlanacağının uzun uzun yazılmasını teklif etmiş.” – İsmet Berkan, Hürriyet gazetesi, 20 Temmuz 2012.

Çapulcu s.

1. Almancaya dahi “Ich chapuliere, Du chapulierst Er/Sie/Es chapuliert” şeklinde çekimli bir fiil kazandıran Taksim Gezi Parkı direnişçilerinin zâtî ve sübûtî sıfatlarının en yücesi.
2. 2013 yılı Haziran ayının iki cumasını Taksim Gezi Parkı’nda kılmış cemaat üyesi.
“Taksim direnişine destek veren Antikapitalist Müslümanlar Gezi Parkı’nda ‘Sevgili çapulcu halkımız sizi çapulcu camii cemaatiyle birlikte namaza davet ediyoruz’ diyerek Taksim’deki direnişçilere çağrıda bulundu.” – www.bianet.org, 7 Haziran 2013.

Emek Sineması i.

Büyük İstanbul depremi öncesinde risk taşıdığına hükmedip hemen yıktığımız ve kültüre olan derin merakımızdan ötürü yerine hızla yeni bir bina inşa etme önlemi aldığımız –nedense– tek İstanbul yapısı.

Demokrasi i.

1. The Economist dergisinin her yıl hazırladığı endekse göre, Türkiye’nin dünya ülkeleri sıralamasında (2011 itibariyle) Bengaldeş’in beş sıra arkasında 88. sırada yer bularak ilk 100’e girme başarısı gösterdiği bir kategori.
2. Başkasının ceketiyle damat olursak ilk 10’a gireceğimizi zannettiğimiz şey.
“Büyük Türk demokratları, demokrasinin ‘iç dinamikle’ gelmeyeceğine kanaat getirip, demokrasi işini AB’ye havale ettiler. Yine oturdukları yerden demokrasi dileği tutmakla yetindiler. Ne var ki, başkasının ceketi ile damat olunmuyor. O ümit de suya düştü.” – Nuray Mert, Milliyet gazetesi, 5 Ocak 2012.

Hukuk i.

Ne zaman, hangi noktasında kimin için patlayacağı belli olmadığından belirli bir kutsiyet ve üstünlük atfedilen mayın tarlası. (Bkz. Hukukun Üstünlüğü) “Türkiye’de hukuk, devletin sevdiklerini ödüllendirme, ama daha çok sevmediklerini cezalandırma aracı olarak görülen şey.” –Murat Belge, Taraf gazetesi, 3 Ocak 2010.

İşkence i.

Sokaklarda, meydanlarda ve amfilerde tekdirle uslanmayanların haklarını kodeste kötekle ve bazı başka şeylerle “teslim etme”.

Penguen i.

“Üç maymun”un pek sevdiği Antarktikalı bir dost.

Toplum i.

Haktan şifa ve derman ararken kulluk kemeriyle bağlandığı “Devlet Baba”dan hakkını arayıp sormayı ihmal eden, ama “Nerede bu devlet” diye sorması icap ettiğinde de karşısında devleti bulmak yerine babayı alan insanlar topluluğu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!